Kyselé houbičky podle Romana Pauluse: Rady a tipy, jak dary lesa správně naložit
5. 7. 2021 Vaření
Ačkoliv houbová sezóna letos přichází velmi pozvolna, dary lesa přeci jen rostou. Jak s nimi naložit? Inu, můžete je doslova naložit! Houbičky ve sladko-kyselém nálevu jsou dietní večeří nebo svačinou plnou vitamínů, která skvěle zabírá i jako lék na kocovinu. Jak na ně? Inspirujte se receptem známého šéfkuchaře Romana Pauluse.
Proč houby (nejen) na kyselo?
Letošní suchý rok zatím plný rozjezd houbové sezóny oddaluje, přesto už rostou, když víte, kam na ně. Houby jsou skvělé nejen proto, že jejich sběr je spojen s uklidňující procházkou o samotě nebo ve společnosti vašich blízkých. Neobsahují skoro žádné kalorie, tvoří je především voda, takže jsou prefektní dietní svačinkou. Přesto v nich ale najdeme řadu minerálů, vitámínů a dalších prospěšných látek.
Mohlo by vás zajímat
Podle magazínu Jíme jinak je v houbách významné množství vitamínu D, vitamínů skupiny B (především B2 - riboflavinu a B3 - niacinu, a dále vitamínu B12, což na nich ocení především ti, kdo nejedí maso a živočišné výrobky) a provitamínu A. Tělo z jejich konzumace získá také vápník, hořčík, fosfor a železo. Díky tomu všemu snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu a působí blahodárně ve střevech, která mohou chránit před rozvojem rakoviny. Web Kardiochirurgie.cz zase houby doporučuje jíst pro obsah selenu, významného antioxidantu, a připomíná, že v tradiční čínské medicíně se houby používají proti chřipce, protože posilují imunitu.
Mohlo by vás zajímat
A protože tepelná úprava téměř u veškerých živinami nabušených surovin částečně snižuje množství prospěšných látek, doporučujeme dopřávat si místo smaženice houby buď sušené, anebo jen krátce povařené - blanšírované - a pak naložené na kyselo. Je to chutná svačina nebo skvělá večeře.
Nakládané houby podle Romana Pauluse
Jednoduchý a lahodný recept na sladko-kyselé nakládané houbičky nabídl známý šéfkuchař Roman Paulus ve videopořadu Kulinářská akademie Lidlu. V redakci jsem jej vyzkoušeli a musíme říct, že je opravdu skvělý. Houby chutnají skvěle a příprava je rychlá a jednoduchá. Jak na to?
V první řadě potřebujete houby, samozřejmě. Čerstvé, očištěné, větší kusy nakrájené. Můžete zkombinovat několik druhů, ale nemusíte. Takto připravené houby je nutné předvařit; dejte je tedy na 3 až 5 minut do vroucí osolené vody, pak sceďte a důkladně propláchněte studenou vodou. Na houby budete potřebovat sladko-kyselý nálev. Paulus jej dělá z vody a octa v poměru 3 díly vody na 1 díl octa. Dále přidává cukr, divoké koření ve složení celý pepř, nové koření a bobkový list a hořčičné semínko. Tip! Paulus nabízí i možnost přidat ke koření tymián nebo nadrobno nasekou bílou část lahůdkové cibulky. Vodu s octem, cukrem a kořením je potřeba také přívést k varu a několik minut provařit, aby se vůně a chutě pěkně rozjely.
Mohlo by vás zajímat
A pak už je to snadné. Houby nasypte do uzavíratelné, sterilované a perfektně suché nádoby a zalijete je nálevem. Zavřete sklenici a nechte vychladnout. Houby takto můžete uložit do lednice, kde vám vydřží několik dní až týden, anebo je můžete zavařit, a to si pak můžete nadělat zásobu na zimní měsíce, kdy vám dary lesa připomenou teplejší dny strávené procházkami po mechu. Náš tip! Pokud si chcete Paulusův recept ozvláštnit, můžete do nálevu na houby kápnout trochu bílého vína, nebo si houbičky udělat pikantní a přidat k nim sekanou čerstvou chilli papričku. Vizuálně efektní jsou také ozdobně vykrájené plátky mrkve. Záleží jen na vaší chuti a preferencích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Komentáře (1)