Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat nejlepší plněné papriky? Jedna surovina vás asi překvapí!
Zdroj: Toprecepty, mika59

Plněné papriky patří mezi oblíbená letní jídla. V různých zemích existují různé možnosti, čím tuhle zeleninu naplnit. My máme jasno. U nás vede variace se směsí masa a rýže s rajskou omáčkou. Víte, jak tohle jídlo připravit tak, aby mu nikdo neodolal? S tím nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Správné suroviny

Asi je to jasné jak facka, ale pro pořádek si pojďme zopakovat základní suroviny. Pro přípravu plněných paprik potřebujeme světle zelené, zeleninové papriky, dále směs mletého masa (hovězí a vepřové), nebo jen mleté vepřové maso, předem uvařenou a vychladlou rýži, vajíčko a koření. Na rajskou omáčku potom musíme mít cibuli, rajský protlak nebo rajčata a případně další suroviny, podle chuti. „Dejte přednost směsi vepřového a hovězího masa, nebo jen vepřového, ale hlavně ne moc libového. Jinak by jídlo nebylo dost šťavnaté,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny. Zároveň se na tento pokrm nehodí ani jiné druhy paprik, než klasické zeleninové. Jakou rýži zvolíte, to zas tak důležité není, podstatné je, aby nebyla uvařená moc.

Některé předpisy počítají s plněním paprik masem a rýží za syrova, jiné s rýží vařenou. Podle mě to chce něco mezi tím. Moc uvařená rýže může při pečení paprik až příliš změknout, syrová zase může být tvrdá,“ říká Šárka Adámková a dodává, že ideální je, když je rýže uvařená na skus, během pečení paprik se pak správně dodělá a zároveň do sebe ještě nasákne chuť, vůni a šťávu z masa. Šárka nám zároveň prozradila svůj recept na plněné papriky, včetně jedné vychytávky, a popíše vám postup krok za krokem.

Jak na to

Připravte si: 8 paprik, 400 g mletého masa, sůl, pepř, 250 g vařené vychladlé rýže, 1 vejce a 1 stroužek česneku. Na omáčku budete potřebovat: 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 plechovky konzervovaných rajčat, sůl, trochu cukru a paprikovou pastu. Postup je snadný.Nejdříve smíchejte maso s rýží, vajíčkem, solí, pepřem a utřeným česnekem a dobře propracujte, ať hmota drží pěkně pohromadě. Potom omyjte papriky a seřízněte z nich vršky, ale nevyhazujte je! Vnitřek paprik zbavte žeber a semínek a naplňte směsí masa a rýže tak, aby směs trochu přečnívala. Pak přiklopte vrškem,“ říká Šárka s tím, že potom je potřeba na oleji dosklovita osmahnout oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. „Cibuli dejte do pekáče, na ni vylijte dvě plechovky krájených rajčat z konzervy a přidejte i dvě až tři lžíce paprikové pasty. Tohle se sice obvykle nedělá, ale já mám s touhle přísadou moc dobrou zkušenost. Papriková pasta k paprikám skvěle chuťově ladí, navíc je sama o sobě dost výrazná a ve spojení s cibulí a rajčaty vytvoří výtečnou chuť omáčky. Ostatně, skvělá je třeba i v leču,upřesňuje Holka u plotny.

Dochucení a pečení

Omáčku z rajčat a paprikové pasty ochutnejte, případně dochuťte solí a trochou cukru. Potom do ní vložte naplněné papriky, pekáč přikryjte a vše dejte péct do středně vyhřáté trouby. „Plněné papriky se mohou také dusit na plotně, nebo se omáčka může dělat z protlaku a zahušťovat moukou, ale tahle verze je nejen svěží, ale zároveň i přirozeně bezlepková,“ říká Šárka Adámková, která radí zhruba po dvaceti minutách pekáč odkrýt, papriky otočit a dopéct. Omáčku lze na závěr rozmixovat a propasírovat, aby byla hladká, ale není to nutné. K takto upraveným paprikám zároveň není nutné podávat žádnou přílohu, geniální spojení masa a rýže už obsahuje obojí. Ale máte-li doma velké jedlíky, vhodnou přílohou jsou vařené brambory. Tak dobrou chuť!


 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Reny2

22. 8. 2021 15:02

Naše babička (nagymama) dělávala ty nejlepší plněné papriky na světe! Takové už nejspíš neochutnám,protože už mezi náma není dva a půl roku ;-( ....rozhodně je plnila mixem vepř. a hov. masa, rýži zásadně syrovou, papriky vložila do hrnce a uvařila ve vodě.....pak je vyndala a do té vody přidala čerstvá rajčata a jeden protlak a vařila....dochutila jen solí a přidala na chvíli kousek celé skořice. Zahustila a zjemnila trochou smetany....papriky pak nakonec jen prohřála a papalo se s bílým maďarským chlebem....to byla taková bašta, že bylo u stolu ticho,jen cinkaly lžíce o talíř a interhotel byl hadra proti tomu....<3:-K:-D:-!

ivojan

12. 8. 2021 22:22

Do rajské klasické i s paprikami přidávám špetku skořice a určitě bokový list.

janatka janatka

10. 8. 2021 12:10

Já do mletého nedávám rýži, kdysi dávno jsem to takto dělávala, ale u nás se k tomu jí jako příloha nebo hous. knedlík. papriková pasta to nezní špatně.;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více