Vysoká a hluboká pizza

chute-sveta.cz Kuchařka:

Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 2 hodiny VAŘENÍ: 30 minut PT2H30M PT0H30M PT2H00M 2 velké pizzy Pizzy 1 názor

Recept si neoblíbil žádný kuchař
11

Suroviny

Těsto:
120 ml teplé vody
1/2 kostky droždí (cca 20 - 25 g)
625 g pizza mouky
1,5 KL soli
1,25 hrnku vlažné vody
2 PL extra panenského olivového oleje
Rajčatová omáčka:
30 g másla
100 g cibule nakrájená nadrobno
1/4 KL sušeného oregána
1/2 KL soli
2 stroužky česneku utřeného
2 konzervy (á 400 g) krájených rajčat
1/2 KL cukru
1/2 KL sušené bazalky
3 KL extra panenského olivového oleje
1/8 KL mletý černý pepř
Dokončení:
500 g Mozzarelly nastrouhané
paprikáš
šunka
slanina
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:
    Do větší mísy nalijeme 1/2 hrnku teplé vody a rozmícháme v ní droždí. Necháme chvíli stát.
    V míse kuchyňského robotu nebo ve velké míse smícháme mouku a sůl.
    Vlažnou vodu nalijeme do mísy s rozpuštěným droždím a lehce promícháme. Tuto směs pomalu lijeme k mouce a pomalu mícháme. Přidáme olivový olej. Mícháme na nízké rychlosti.
    Na robot nasadíme hnětací hák (nebo dřevěnou vařečkou) těsto uhněteme na nižších obrátkách dohladka, asi 5 minut.
    Těsto vložíme do olejem lehce vymazané místy, jednou otočíme, aby se olejem těsto pokrylo a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout, cca 1 1/2 - 2 hodiny až zdvojnásobí objem.

  2. Zatímco těsto kyne, připravíme si omáčku.
    Rajčatová omáčka
    Máslo rozpustíme ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli, oregano a sůl. Vaříme za občasného míchání, dokud se tekutina neodpaří a cibule nebude zlatavá, asi 5 minut. Přidáme česnek a smažíme jen asi dalších 30 vteřin.
    Přidáme rajčata a cukr a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut. Pokličku odkryjeme a vaříme asi dalších 15 minut dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme bazalku, pepř a olivový olej.

  3. Dokončení
    Troubu předehřejeme na 250°C a necháme alespoň 30 minut péct naprázdno.
    Těsto vyndáme z mísy na lehce pomoučněný vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. (Pokud budeme polovinu zamrazovat, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do mrazáku.)
    Z těsta, které budeme používat lehce vytvarujeme hladkou kouli. Přikryjeme ji vlhkou utěrkou na alespoň 10 minut, ale ne více než 30 minut.
    Připravíme si hlubokou formu o průměru cca 30 cm a lehce ji vymažeme olivovým olejem. (Pokud nemáte kulatou, můžete samozřejmě použít i hlubší hranatou zapékací formu/ mísu/ pekáč nebo formu.)
    Těsto vytvarujeme na dno a do stran, lehce pomažeme olivovým olejem.
    Na těsto, tedy dno pizzy dáme nastrouhanou mozzarellu.
    Na ní nalijeme rajčatovou směs a řádně rozprostřeme až ke krajům.
    Na směs naskládáme další suroviny dle chuti - např. kolečka paprikáše, kousky slaniny, šunku, houby, olivy, artičoky, atd.
    Pečeme 20 - 30 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Před krájením necháme 10 minut odpočinout.

  4. Recept je na dvě velké pizzy, až pro 8 strávníků! Na jednu pizzu stačí 250 g sýra. Já vždy polovinu těsta zamrazím, stejně tak polovinu omáčky (případně sýra) a mám tak vše k dispozici, když se rozhodnu znovu péct pizzu. Zmražené těsto a omáčku vyndám ráno nebo kolem poledne z mrazáku a nechám vše při pokojové teplotě rozmrazit.
    Nesypte na rajčatovou omáčku (tedy navrch) pizzy už sýr. Zbytečně by se vám spálil a zhnědnul a věřte, že ho je tam skutečně hodně. :-)

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vysoká a hluboká pizza

  • Alena Gotz Alena Gotz(neregistrovaný)

    Dik za recept! Davali jsme vsechno opacne a Ted podle receptu to je vyborny. Hlavne od ty doby co delam tuhle rajcatovou omacku tak uz jinou pizzu ani nekupujem. Ta fakt za to stoji.:yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo