Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset nejlepších cuketových receptů: Vyzkoušejte pizzu, koprovku nebo koláčky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Oblíbená a zdravá letní zelenina je letos ve skvělé kondici a je jí dost. Dopřejte si proto cuketové dobroty, dokud je jejich čas a inspirujte se dnes našimi tipy na neotřelá cuketová jídla. Už jste měli třeba cuketové koláčky nebo pizzu?

Cuketová pizza

Také milujete tuhle křupavou italskou placku? Není divu! Pizza je perfektní, skoro až univerzální, jídlo. Dá se připravit na mnoho způsobů a také naplnit těsto lze přesně podle vaší chuti. Ačkoliv je dnes „pizzerka“, neboli pizzerie, prakticky na každém rohu, nebo se dá koupit pizza i mražená či chlazená v supermarketu, domácí je zkrátka domácí. A co teprve pizza z cukety! Pokud jste ji ještě neochutnali, je nejvyšší čas. Nabízíme vám prověřený recept:

V o něco snazší variantě si uděláte cuketovou pizzu ze základu na listovém těstě. Můžete je vyválet jak na plech, tak do kulaté formy, aby výsledek co nejvíce připomínal italský originál, alespoň vzhledově.

A konečně, jedete-li v low carb stylu, neboli nízkosacharidové stravě, určitě vás potěší těsto, do kterého vůbec nepřijde mouka. A přesto tahle cuketová pizza chutná přímo výtečně:

Cuketové kaše a omáčky

Kaše bývaly odjakživa základem stravy našich předků. Dnes se k této tradici pomalu vracíme. Proto není divu, že jedním z nejnovějších receptů na našem webu je právě cuketová kaše. Vyzkoušejte ji naslano, s krupicí a křupavou slaninou.

Zajímavou variací na naši koprovou omáčku je maďarské jídlo s názvem Zsenge kapros tökfőzelék, což volně přeloženo znamená něco jako dýňová omáčka s koprem. Maďaři pro přípravu téhle lahůdky používají podlouhlou světlezelenou dýni, která je chuťově právě velmi podobná cuketě. Proto od dýňové omáčky je už jen krůček k cuketové koprovce. Vyzkoušíte ji?

Cuketové placky a placičky

Milujete bramboráky? Pak jste tady správně! Jen tentokrát vyměníme hlavní surovinu. Místo nastrouhaných brambor budou dominovat nastrouhané cukety! Doporučujeme využít menší pevnější kusy, aby byly placičky pěkně křupavé. Zkuste podle našeho receptu třeba placky bez mléka, mouky i vajec:

Anebo otestujte jinou verzi, kde jemnou chuť cukety doplňují pikantní balkánský sýr a bazalka. Letní svačinka jak stvořená:

Výtečný a snadný na přípravu je taky slaný „hrnečkový“ cuketový nákyp, ochucený sýrem, uzeným masem a česnekem. Můžete jej podávat jak teplý, tak klidně i druhý den studený. Dobré jsou obě verze.

Cuketa na sladko

Máte-li pořád málo, pusťte se s námi do pečení. Cuketový perník asi všichni znají, je to léty prověřená klasika. Mnohdy stačí v těstě vyměnit strouhaná jablka za strouhané cukety. Ale pokud si chcete osvěžit základní postup na tuhle letní dobrotu, podívejte se na naše video

Pokud pečete rádi a milujete vláčné moučníky, asi vás nadchnou i kynuté cuketové koláčky s rumovými povidly. Cuketa se zde dává přímo do těsta, a to je pak úžasně jemné. Naplnit koláčky můžete samozřejmě libovolnými náplněmi, to už je jen na vás.

 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie