Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Je libo pizzu? Inspirujte se recepty na kynuté i nekynuté těsto

Bez nadsázky můžeme říct, že pizza se stala nejoblíbenějším pokrmem v mnoha koutech světa. Každý má svou oblíbenou kombinaci ingrediencí, po kterých prostě prahne.

Jenže co když takovou pizzu nikde nenabízejí? Anebo chcete prostě vytvořit svou vlastní variantu a pyšnit se tím, že si umíte připravit pizzu i doma? Pak je tento článek právě pro vás!

Jenže dříve, než začnete přemýšlet nad tím, jestli dát na pizzu spíše více sýrů a méně rajčat, je třeba vyřešit základ. Těsto na pizzu!

Receptů na těsto na pizzu existuje opravdu hodně.

V základu se ale dělí na těsto kynuté či nekynuté. Kromě toho, že musíte vlastně zvážit, jestli máte doma vše potřebné na přípravu, a to včetně droždí, je také stejně důležité promyslet si, zda máte na přípravu kynutého těsta dostatek času.

Kynuté těsto na pizzu

Důvod, proč existuje více druhů těsta, spočívá pravděpodobně v rozsáhlé historii pizzy, kdy se těsto připravovalo na různých místech odlišně.

Každopádně, kynuté těsto je v dnešní době velmi oblíbenou variantou, a pokud máte na jeho vykynutí dostatek času, doporučujeme se do něj pustit.

Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 3 dl mléka
  • 1 dl oleje
  • 1 kostku droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli

Postup:

1. Mléko jemně ohřejte. Rozpusťte v něm cukr a nadrobte droždí. Nechejte aspoň 10 minut kynout. Někdo pro kynutí preferuje kombinaci mouky a vody, tedy takzvaného kvásku.

2. Do mísy nebo na vál si připravte mouku smíchanou se solí. Přidejte kvásek a začněte promíchávat tak, aby se ingredience spojily. Do těsta přilejte olej - ten nevynechávejte, díky němu je těsto příjemně vláčné a pružné, a pokud bude potřeba, můžete přilít také trochu vody.

3. Zpracujte do hladkého těsta.

4. Těsto v míse překryjte utěrkou či ručníkem a nechte jej minimálně 40 minut kynout.

Během čekání si připravte ingredience na pizzu. Místo klasického kečupu, se kterým by vás Italové ze své kuchyně vyhnali, doporučujeme použít rajský protlak.

Ten právě můžete nalézt, když budete prolistovávat Penny leták, a to jen za 9,90 Kč. Pravděpodobně oceníte také nízkou cenu sýru grana padano (200 g za 89,90 Kč) a sterilované kukuřice (konzerva 330 g za 18,90 Kč).

Poté, co rozválíte těsto na plech a naskládáte na něj suroviny, jej dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.

Pizza bude za 20 minut hotová.

Nekynuté těsto na pizzu

Zde přichází varianta pro ty z vás, kteří jsou hladoví právě teď a potřebují pizzu vytvořit, jak nejrychleji to bude možné.

Nadýchanost tomuto těstu dodává zázrak s názvem kypřící prášek.

Proto si připravte:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžičku soli

Postup:

Díky tomu, že nemusíte chystat žádný kvásek, je postup opravdu jednoduchý – stačí smíchat všechny ingredience. Pokud se vám bude zdát, že se těsto nepojí dobře a drolí se, můžete dodat trochu vody nebo oleje.

I v tomto případě pizzu pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 20 minut.

Pokud chcete zajistit, aby sýr na vaší pizze měl tu správnou konzistenci, při ukládání ingrediencí na těsto ponechte nastrouhaný sýr stranou a nejdříve vložte pizzu do trouby na 10 minut. Poté jí vyjměte, přisypte na ni sýr a pečte dalších 10 minut. Sýr tak bude skvěle vláčný a bude se hezky natahovat.

Jak jsme již zmiňovali výše, těsto na pizzu lze připravit opravdu v mnoha různých variantách. Nutno totiž říct, že každý preferuje těsto jinak. Velkou roli hraje také to, jak hodně těsto vyválíte. Pokud chcete spíše tenčí plátek, pak raději dobu pečení mírně zkraťte. Pokud chcete pořádnější porci, nechte pizzu v troubě o trochu déle.

Jenže co dělat, když nechcete vsázet na klasiku a přivítat své hosty nebo překvapit svou rodinu něčím neobvyklým? Vyzkoušet můžete například bramborákovou pizzu. Dalším zajímavým provedením jsou pizza šneky, kdy jsou pizza ingredience srolovány do listového těsta a dochuceny pizza kořením. Jde o výbornou pochoutku, kterou s sebou můžete přinést na různé sešlosti a oslavy.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více