Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nechybí vám vitamin D? Máme seznam potravin, ze kterých „déčko“ můžete ždímat!
Zdroj: Pixabay, armennano

Už jste to určitě v souvislosti s nastupujícími virózami slyšeli. Je jeden vitamin, který hraje při ochraně organizmu proti útoku bacilů nezastupitelnou roli! Ano, je to vitamin D. Přečtěte si, co všechno může v těle ovlivnit i ze kterých potravin jej nejlépe získáte!

Slunečné dny jsou pryč, je třeba si poradit jinak

Vitamin D je nezbytnou součástí pro správné fungování imunitního systému, jak ostatně dokázala i studie amerického Národního institutu zdraví. Tento opěvovaný vitamín je zodpovědný za zdraví kostí, ale některé výzkumy naznačují, že může také hrát roli při obraně před chronickými onemocněními, jako jsou cukrovka, srdeční choroby, některé typy rakoviny a dokonce i deprese. Nedostatek vitaminu D zkrátka není žádná legrace, tento chybějící prvek může nepříznivě ovlivnit imunitní a nervový systém. Naštěstí sluneční paprsky (s mírou), doplňky stravy a zdroje potravy vám pomoci dostat hladinu vitamínu D tam, kde by měla být. Od konce března do konce září by v našich zeměpisných šířkách většina lidí měla být schopna vytvořit si veškerý potřebný vitamín D ze slunečního záření na kůži. Jenže právě tento zdroj, tedy slunce, v chladných zimních měsících odpadá. Byť sice samozřejmě slunce svítí i v zimě, pro vytvoření vitaminu D je toto sluneční záření nedostatečné. Zdroj je tedy třeba hledat jinde. Ale žádný strach, existuje hned několik „déčkových bomb“, které vám pomohou doplnit tento zázrak velmi snadno pro zachování skvělé imunity.  A kolik že toho vitaminu vlastěn potřebujeme? Děti od 1 roku a dospělí potřebují 10 mikrogramů vitaminu D denně. Děti do 1 roku potřebují 8,5 až 10 mikrogramů vitaminu D denně.

Kdo může na nedostatek vitaminu D trpět?

Někteří lidé mohou být na nedostatek vitamínu D citlivější než jiní. Jde o lidi, kteří nechodí tak často ven a ani nepřijdou do styku se sluncem ani v létě. Dále jde o lidi s nadváhou a ty se striktní veganskou dietouMaso a mléčné produkty jsou totiž vitamínem D přímo nabité a jejich vyřazení z jídelníčku může znamenat deficit. Do skupiny ohrožené nedostatkem vitamínu D spadají i senioři. Vitamín D se totiž „aktivuje“ v ledvinách a věkem se funkce ledvin zpomaluje. Proto by obézní, někteří chronicky nemocní a senioři měli přijímat vitaminu D více, než je doporučená denní dávka. A pozor! Může to být k nevíře, ale mateřské mléko vitamín D téměř neobsahuje. Pro kojence jsou tak ideální tekuté doplňky stravy s déčkem.

Když ne ze slunce, odkud?

Obsah vitamínu D se většinou udává v tzv. mezinárodních jednotkách (IU). Snadno si tak lze představit, ze které potraviny, když ji zařadíme do jídelníčku, takových jednotek „déčka“ vyždímáme nejvíce. Jde o tučné ryby (losos, tuňák, makrela), oleje z rybích jater, hovězí játra, sýry nebo žloutky. Pro srovnání, olej z tresčích jater poskytuje neuvěřitelných 1 360 IU vitamínu D, zatímco losos nabízí 447 IU a vejce obsahuje pouze 41 IU. Protože Češi jedí obecně ryb málo, většina z nás získává vitamín D z déčkem obohacených potravin, jako jsou mléko, snídaňové cereálie, některé jogurty či rostlinná mléka. Obohacené pomerančové džusy obecně obsahuj až 137 IU vitamínu D. Pokud vám ale rybí chuť nevadí, nebo patříte mezi "masožrouty", zařaďte do svého jídelníčku 1-2 x týdně lososa nebo sardinky, případně si dopřejte denně kousek sýra a vejce. A samozřejmě, i v zimě se pohyb venku na slunci počítá, byť nemá takový efekt jako v letních měsících. 

 

Recepty k tomuto článku