Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brusinky až z Ameriky. Dělá se z nich omáčka ke krocanovi a hodí se i do moučníků
Zdroj: Pixabay, hudsoncrafted

Když se řekne brusinky, asi si představíte jen ty zavařené v podobě marmelády, která se podává se svíčkovou jako brusinkový terč. Ty americké jsou trochu jiné a ve skutečnosti se ani nejmenují brusinky, ale klikvy velkoplodé. Právě nyní je období, kdy je seženete čerstvé.  

Malé nebo o trochu větší?

Známe je většinou jako americké brusinky, oficiální název rostliny ale zní klikva velkoplodá. Jsou trochu jiné než ostatní druhy podobných plodů, jimž také říkáme brusinky. U nás je nejznámější brusnice brusinka, kterou tak důvěrně známe z již zmiňované svíčkové. Plody tohoto malého keříku jsou velké asi jen jako hrášek, mají málo dužiny a hodně zrníček. Právě proto se dají jíst jen v podobě zavařeniny. Dřív u nás v mokřadech rostla i klikva bahenní, na ni už ovšem narazíte jen vzácně. Typická je spíš pro východní Evropu, třeba v Rusku se z ní dělá pálenka, oblíbená je i v skandinávské kuchyni. Bahenní klikvy vypadají podobně jako klikvy velkoplodé, mají 5-15 mm, jsou kulaté nebo oválné a červené, občas s hnědými tečkami. Jsou hodně kyselé a konzumovat se dají až poté, co přejdou první mrazíky. To klikvy velkoplodé jsou jasně červené, velké, mají dostatek bílé dužiny a jsou poměrně šťavnaté, což umožňuje je používat i celé do různých dezertů a koláčů jako jakékoliv jiné ovoce. Jen se musejí dost osladit, protože kyselé jsou poměrně hodně. Tvarem se podobají olivám. Jejich sklizeň začíná na podzim a čerstvé se pak dají sehnat až do ledna. Sklízejí se zajímavým způsobem - plochy, kde rostou, se nejprve zatopí vodou a teprve vyplavené plody se pak navezou na jednu hromadu a sesbírají. Pokud zrovna čerstvé neseženete, bez problémů je koupíte sušené, případně i mražené. Díky své pevné slupce se dají brusinky dobře zmrazit a při teplotě -18 °C vydrží klidně i rok.

Jsou si podobné s ptákem jeřábem?

Americké brusinky rostou nejen severu a severovýchodu Spojených státu, ale také na území Kanady. Právě tyto brusinky jsou známé pod americkým názvem cranberries. Dali jim ho první osadníci, kteří přistáli u amerických břehů ke konci 17. století. Svou červenou barvou a tvarem květu jim prý, jak uvádí na webu Etymonline.com, připomínaly hlavu a krk ptáka jeřába, který se anglicky řekne „crane“. Šlo tak vlastně o crane berries, neboli jeřábí bobule. Říkalo se jim ovšem i medvědí bobule, protože je měli rádi medvědi. Na brusinkách si pochutnávali i původní obyvatelé Ameriky Indiáni, kteří si již tehdy byli vědomi jejich léčebných účinků. Výrazně červené plody se používaly i k barvení látek. V roce 1663 se v kuchařce The Pilgrim  poprvé objevuje recept na brusinkovou omáčku.

Hlavně na záněty

Brusinky jsou přímo dokonalým zimním ovocem, které poskytuje dostatek vitaminů v době, kdy nic jiného neroste. I kdybyste o brusinkách nic jiného nevěděli, určitě si vybavíte, že se často používají do čajů a potravinových doplňků užívaných k léčbě zánětů močových cest a ledvin. V případě žen, které jsou náchylné na opakované záněty se doporučuje je užívat i preventivně. Lepší jsou v tomto případě ovšem tablety, v nichž je vyšší koncentrace extraktu z brusinek. Podle webu Medicalnewstoday.com jsou brusinky považovány téměř za super potravinu. Jsou totiž přímo nabité živinami – vitaminy, minerály a antioxidanty. Díky brusinkám tak můžete snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, pomáhají snižovat krevní tlak a dokonce i díky nimi snáze zhubnete.

Brusinky a krocan – ověřená kombinace

Omáčka z brusinek je neoddělitelnou součástí oslav jednoho z nejvýznamnějších amerických svátků – Dne díkuvzdání, který se slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. Den díkuvzdání připomíná oslavu první úrody, o kterou se dělili Poutníci (první američtí osadníci) a původní obyvatelé Ameriky. Tradičním jídlem je obří pečený krocan, který se podává právě s brusinkovou omáčkou. Výhodou brusinek je, že obsahují hodně pektinu, a když se povaří s trochou vody, začnou želírovat. Díky tomu má omáčka náležitě hustou konzistenci. Obvykle se vylepšuje pekanovými ořechy, pomerančovou kůrou, rozinkami, skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Nejlepší je připravit ji den předem, aby se stihla odležet a vychladit. Taková omáčka je vynikající třeba i k sýrům. Čerstvé brusinky lze přidat i do koláče, kde je ovšem bez obav můžete nahradit sušenými. Ty se používají stejně jako rozinky, takže je můžete přidat i do různých müsli směsí, do jogurtů nebo pohárů. Díky své nakyslejší chuti ovšem vnesou do pokrmu trochu svěžesti. Z brusinek se připravuje také vynikající džus, který se přidává do mnoha koktejlů, třeba do slavného drinku Cosmopolitan, který proslavil oblíbený americký seriál Sex ve městě.

Recepty k tomuto článku