Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Exotické ovoce kaki vypadá sice jako oranžové rajče, ale chutná po vanilce. Jak ho jíst?
Zdroj: Nejkaki.cz

Kaki je jedno z mála druhů ovoce, které v létě neseženete a musíte si na ně počkat až na zimu. Je ale příjemným zpestřením v nabídce pomerančů, mandarinek a hroznového vína. Je výjimečné pro svou sladkou chuť, zajímavou konzistenci a univerzální použití. Bonusem navíc je spousta vitaminů uvnitř.

Nejlepší je ze Španělska

Objevilo se u nás sice již těsně po revoluci jako jeden z prvních exotických druhů ovoce. Pak načas zmizelo a před pár lety se vrátilo zpět a poměrně rychle na našem trhu zdomácnělo a je čím dál tím víc oblíbené. Kaki má velikostně blízko k pomerančům, tvarem i hladkou slupkou spíš připomíná rajská jablíčka. Toto ovoce má několik názvů. U nás mu většinou říkáme kaki, setkat se ovšem můžete i s názvy persimon nebo tomel japonský, neboť plody rostou na stromech tomelu japonského. Má i mnoho přezdívek – říká se mu třeba šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Kaki bylo podle webu Ishs.org známé v Číně již před 2000 lety, v oblibě ho měli i staří Řekové a právě oni je označovali honosně jako ovoce bohů někdy také pokrm bohů. Do Evropy se pravděpodobně dostalo někdy mezi 17. a 19. stoletím. V současnosti se kaki pěstuje nejen v Asii, ale i v Kalifornii nebo na Floridě a ve Středomoří. Největším pěstitelem a vývozcem kaki v Evropě je podle webu Nejkaki.cz španělská Valencie. Právě zde zdobí během podzimu stromy v sadech zářivě oranžové plody, jež se v předvánočním čase dostávají i k nám. A odtud pochází i jeden z nejchutnějších druhů kaki Persimon Bouquet.

Chuť broskví, vůně vanilky

Kaki se vyskytuje v několika odrůdách, které se liší velikostí, barvou, chutí a tvrdostí. V závislosti na odrůdě může mít kaki barvu od žluté po tmavě červenooranžovou. Některé persimony jsou kulaté jako rajčátka, jiné mají tvar žaludu nebo dýně, v některých jsou i semena. Velikost plodů se pohybuje od úplně malých až po velikostí blížící se téměř grapefruitu. To nejznámější kaki je oranžové a má šťavnatou a velmi sladkou dužinu, kterou pokrývá tenká slupka podobná rajčatové s tím rozdílem, že ta z kaki je trochu tužší a je lepší ji oloupat. Chuťově je ovce podobné meruňkám, broskvím a částečně i melounům. Navíc má lehkou příjemnou vůni po vanilce. I když je v obchodě často koupíte tvrdší, nechte je doma určitě ještě dozrát. Kaki je totiž nejlepší hodně zralé a klidně až přezrálé, kdy je úplně měkké. Nezralé totiž obsahuje hodně taninu, takže je trpké a moc byste si na něm nepochutnali.

Zajistí věčné mládí

Kromě výborné chuti oplývá kaki i velkým množstvím vitaminů a minerálních látek. Podle stránek Webmd.com je bohaté hlavně na vitaminy A, B a C a minerály hořčík, vápník a draslík. V zimním období je oceníte jako ovoce posilující imunitu. Navíc je v něm hodně vlákniny, díky níž zlepšuje trávení. Kromě toho také urychluje metabolismus. Doporučuje se lidem s onemocněním ledvin a jater, snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a díky obsahu vitaminu A prospívá i našim očím. Kromě toho se v kaki ukrývá lykopen – antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí. Díky obsahu pektinu navíc snižuje hladinu cholesterolu.

Zkuste ho naslano i nasladko

Kaki se jí nejčastěji syrové. Můžete je oloupat a nakrájet na kousky nebo jen rozpůlit a vydlabávat lžičkou. Díky tomu, jak je sladké, zachutná i dětem, které nemají v oblibě kyselé zdroje vitaminu C – citrusy. Kaki je ovšem vynikající i tepelně upravené. Úžasná je jeho univerzálnost, díky niž se hodí do mnoha dezertů i koláčů. Nahradit se jím dá snad každé ovoce. Místo broskví či meruněk je vhodné do koláčů z křehkého i litého těsta, nahradí jablka ve štrúdlu, výborně se jeho chuť snoubí třeba s vanilkovou zmrzlinou, smetanou či mascarpone. Je možné z něj připravit džemy, kompoty i sirupy. Na marmelády je přímo ideální právě díky vysokému obsahu pektinu, neboť díky tomu dobře želíruje. Překvapivě dobře ladí i se slanými pokrmy. Možná jeho chuťová podobnost s broskví ho předurčuje ke spojení s drůbežím masem, stejně jako meloun se hodí k sušené šunce, vynikající je kaki i s paštikami nebo s rostbífem. Kromě toho je rovněž zajímavou ingrediencí do mnoha salátů. A pokud byste si kaki chtěli vychutnat jen jako chuťovku, kupte si je v sušené podobě.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více