Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ryba by neměla chybět na žádném stole

Ryby byly jednou ze základních potravin dávného člověka, nechyběly na starořímské tabuli, vážili si jich staří Čechové a v mnohých zemích znamenají i dnes hlavní přísun živočišných bílkovin. Ani v současné době neztratily ryby nic ze svého významu. V řadě evropských zemí je ryba  3x – 4x na jídelníčku, upravuje se  na mnoho způsobů, patří k všední stravě i na sváteční stůl.

Také u nás se rádi zajdeme podívat na výlov nejen velkého rybníka. Těší nás pohled na masu žlutooranžových bříšek, kroužků tlam a hřbetů kaprů. Nejen tento pohled nás pak inspiruje k nákupu kaprů a jiných ryb. A to k našemu prospěchu, neboť konzumace ryb snižuje výskyt cévních onemocnění a obezity. Nehledě k subjektivním požitkům jako je vůně ryby na sedmero bylinkách, chuť ryby se sýrovou omáčkou, krásná barva lososa v kombinaci se zeleným salátem.

Ryby odchované moderními postupy jsou v podstatě stále určitým produktem přírody. Rybářstvím a rybářskou tradicí se právem chlubíme. Dejme proto rybám místo častého hosta na našem jídelníčku. Bude to jen v náš prospěch

Ryby jsou bez výjimky potravinou, proti které nejsou žádné námitky, ale jsou jedním ze základních kamenů, na kterém by měla být založena zdravá výživa. Snad kromě tučnějšího úhoře je v rybí svalovině obsah tuku velmi nízký. Rybí maso lze zařadit místo všemožných pilulek a nápojů do jídelníčku ke snížení osobní nadváhy a do redukčních diet. Rybí maso má  velmi dobrou stravitelnost.

Ryby je nejlépe kupovat čerstvé, chlazené, ale i mražené neztrácejí mnoho na své hodnotě. Čerstvé jsou ovšem nejlepší, ale i nejdražší. To se netýká našeho českého kapra, kterého si může dopřát každý a to nejen o Vánocích. Taky za českého pstruha by nám nemělo být líto utratit nějakou korunku, uděláme něco pro své zdraví. Pro opravdové gurmány se nabízí losos se svým jemným a lahodným masem. Opravdovou lahůdkou je losos uzený.

Pstruh na bylinkách

2 ks pstruha, 1 malý svazek čerstvých bylinek - oregano, tymián, bazalka, 2 citróny. 6 lžic řepkového oleje, 2 lžíce másla, 8 špetek soli, 4 stroužky česneku                                                                                         

Dobře omyté ryby osolte. Dovnitř ryby vložte pár snítek bylinek a pár plátků česneku. Ryby dejte do pekáčku, pokapejte je olejem, máslem, posypte zbytkem bylinek, česneku a na ryby položte plátky citrónu. Ryby vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte podle velikosti ryb přibližně 35-45 minut. Ryby můžete malinko podlít vodou.

Kapr v mandlích

1 kapr, 1 velký citron, 150 g plátků mandlí, 4 lžíce másla, 4 špetky soli, 3 špetky bílého pepře, 120 ml bílého suchého vína, 1 lžíce provensálského koření, 1 hrst sušených švestek

Dobře omytou a osušenou rybu osolte, do ryby vložte sušené švestky a rybu dejte do menší zapékací misky. Víno promíchejte s provensálským kořením, 4 lžícemi citrónové šťávy, pepřem a rybu přelijte. Nechte v chladu hodinu marinovat. Pak na rybu položte plátky másla, posypte mandlemi, přikryjte a pečte v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 35-45 minut (podle velikosti ryby). 10 minut před koncem pečení pečte rybu odkrytou. Podávejte s plátky citrónu

A na závěr několik „RYBÍCH „ rad

Mražené ryby a dary moře nikdy nerozmrazujte násilně. Nechte je při pokojové teplotě volně povolit.

Pokrmy z ryb a plodů moře vždy doplňte nějakou pikantní přílohou jako jsou kapary, olivy, jakákoli nakládaná zelenina, nebo křenová omáčka.

Upravené ryby hned podávejte, při pozdějším podávání ztrácejí vzhled, šťavnatost i kvalitu.

Ryby mají svou charakteristickou vůni. Proto je vhodné ryby předem marinovat např. ve směsi koření, bylinkách a oleji.

Kapra můžete i na dva dny nechat v chladu naloženého v mléce. Kostičky kapra změknou.

Komentáře

Jana Remkova Jana Remkova

20. 12. 2012 23:30

:yes::yes::yes: snažím se, díky za dobré informace k rybám;-) a recept na Kapra v mandlích;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více