Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe vyčistit nerezový dřez? Stačí soda, citron, ocet nebo obyčejná mouka!
Zdroj: Callum Hill Unsplash

Také máte doma nerezový dřez? Určitě je to dobrá volba, protože tento materiál je hygienický a přitom velmi odolný. Nicméně i tomuto materiálu byste měli věnovat náležitou péči. Přinášíme pár tipů, jak se o něj starat, aby byl stále pěknou ozdobou vaší kuchyně.


Jak často čistit nerezový dřez?

Podobně jako jiné věci v kuchyni i dřez byste měli udržovat čistý. Vždyť nejde jen o krásu a lesk, ale především jde o splnění vhodných hygienických podmínek. Ve dřezu totiž končí spousta potravin, které by ho mohly kontaminovat bakteriemi nebo mikroby. Jsou to například šťávy ze syrového masa a drůbeže, nečistota z brambor a zeleniny nebo zbytky jídla, které se uvolní při mytí nádobí. A to všechno je bohužel skvělou živnou půdou pro růst bakterií. Základním návykem, který by se měl pro vás stát rutinou, je důkladně vyčistit dřez pokaždé, když perete syrové maso nebo špinavou zeleninu. Každopádně při běžném provozu byste měli dřez čistit alespoň jednou týdně. I tady platí zásada: Čím častěji, tím lépe.

Co budete k čištění potřebovat?

Nejjednodušší samozřejmě je, když si koupíte čisticí prostředky, které jsou určené přímo na nerezovou ocel. Pokud je však z nějakého důvodu kupovat nechcete, můžete použít čistidla, která máte doma ve spíži. Jsou to soda, ocet, citron a mouka. Tyto snadno dostupné přísady vám pomohou zlikvidovat šedý povlak, skvrny i drobné škrábance.

Používejte gumové rukavice

Ingredience, s nimiž budete pracovat, sice nepatří mezi žíraviny, ale to neznamená, že prospívají vaší pokožce. V některých případech může dojít k vysušení kůže, proto je lepší při čištění dřezu používat gumové rukavice.

Nejdříve odstraňte nečistoty

Nerezový dřez asi jen těžko pořádně vyčistíte, když na něm budou přilepené zbytky jídla od včerejší večeře. Proto nejprve všechno důkladně spláchněte horkou vodou, a pokud se ke dřezu nějaké zbytky doslova přilepily, použijte k jejich odstranění houbičku namočenou v saponátu.

K drhnutí použijte jedlou sodu a ocet

Čistit začněte tak, že nejdříve vlhký dřez posypete jedlou sodou. Snažte se o to, aby se zachytila i po stranách. Jedlá soda je k čištění dřezu téměř ideální. Přirozeně neutralizuje pachy, vyčistí povrch, aniž by poškrábala nebo poškodila nerezovou ocel. Navíc je hygienicky nezávadná. Pak vezměte houbičku s jemným abrazivním povrchem nebo nylonovou drátěnku a začněte s mytím. Nikdy nepoužívejte kovové drátěnky ani jiné předměty, kterými byste mohli povrch poškrábat. Pokud jsou na nerezu špinavá místa, která jsou hůře dostupná, jako jsou spáry nebo prostor kolem výlevky, vydrhněte je starým kartáčkem na zuby. Ještě před tím, než jedlou sodu opláchnete, nalijte do láhve s rozprašovačem obyčejný bílý ocet a postříkejte s ním celý vnitřek dřezu. Dojde tak k chemické reakci. Vzniklá směs začne pěnit a bublat, protože probíhá uvolňování oxidu uhličitého. To usnadní následné odstranění nečistot. Počkejte, se probíhající reakce uklidní. Pak vnitřek dřezu velmi důkladně opláchněte a osušte hadříkem. Pokud se vám hned napoprvé nepodařilo odstranit všechny skvrny, můžete celý očistný proces ještě jednou zopakovat.

Extra silnou pastu si vyrobíte z octa a vinného kamene

Na hodně odolnou skvrnu můžete použít pastu z octa a vinného kamene. Tu si připravíte smícháním jednoho šálku octa s jednou čtvrtinou šálku vinného kamene. Vzniklou směs nanesete na houbičku a flek krouživými pohyby vyčistěte. Poté nechte směs 5 minut působit. Následně dřez opláchněte vodou a přeleštěte utěrkou z mikrovlákna. Tento druhý způsob však používejte jen výjimečně, protože je sice účinný, ale k nerezu je méně šetrný než soda a ocet. Na závěr byste měli čistý a suchý dřez vyleštit. Stačí jen nakapat na hadřík pár kapek olivového oleje. Roztírejte ho po nerezu tak dlouho, dokud se nebude pěkně lesknout. Dávejte však pozor, abyste to s olejem nepřehnali a dřez nezůstal mastný.

Došel vám ocet? Zkuste citron

K čištění nerezového dřezu není ocet nezbytně nutný. Můžete ho nahradit citronem. Postup je stejný. Nejdříve použijete jedlou sodu. Tu pak pokapete citronovou šťávou. Docílíte tím podobné reakce jako s octem, která by k vyčištění dřezu měla stačit.

Není nad prevenci

Také při péči o kuchyňský dřez je dobré dbát na prevenci. Zabráníte tím tvorbě nevzhledných map a ušetříte si práci s náročným čištěním. Kromě toho, že byste neměli na nerezovém povrchu nechávat usazené nečistoty a měli byste je hned umýt, je také důležité zabránit vzniku skvrn od vody. Proto je nejlepší dřez po každém použití vytřít do sucha. Ke zvýraznění lesku můžete použít polohrubou nebo hrubou mouku. Nasypte ji do dřezu a nasucho nerezový povrch přeleštěte utěrkou z mikrovlákna, dokud se dřez nebude nádherně lesknout. Mouku však nesplachujte do výlevky, aby se vám neucpal odpad. Raději ji vytřete papírovou utěrkou a vyhoďte do odpadkového koše.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si