Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahřejte se punčem. Víte, že tento typický vánoční nápoj pochází původně z Indie?
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Chybí vám letos adventní trhy? Atmosféru těch vídeňských si můžete navodit klidně i doma. U nás se většinou na trzích popíjí svařák, v zahraničí víc „frčí“ punče. Dostanou vás omamnou vůní koření, zahřejí přímo báječně a ještě jsou plné ovoce. Navíc se dají připravit i v nealkoholické verzi pro děti.

Z džusu, vína a rumu

Punč je vlastně takové svařené víno vylepšené o různé šťávy a džusy a také o kapku nějakého tvrdšího alkoholu, který mu dodává grády a zvyšuje jeho zahřívací schopnosti. Na českých adventních trzích se většinou prodává punč vyrobený z jakéhosi polotovaru – přeslazeného, lehce okořeněného likéru, který se zalévá horkou vodou. Ten doma namíchaný je ale mnohem lepší a chutnější. Připravuje se z vína, ovocného džusu (nejčastěji pomerančového nebo jablečného) nebo čerstvé ovocné šťávy, někdy také z ovocného či černého čaje, z tvrdého alkoholu padá volba obvykle na rum nebo brandy. Hodí se do něj ale i gin, tequila nebo i slivovice. To hlavní, co mu dodá chuť, je ovšem koření, které je vlastně téměř stejné jako to na svařené víno. Patří do něj hlavně skořice, hřebíček a badyán. Neobvyklou příchuť získáte pomocí muškátového oříšku, sáhnout můžete ovšem i po perníkovém koření. V obchodech seženete přímo i směsi na punč, které jsou navíc obohacené třeba o sušenou pomerančovou kůru nebo sušená jablíčka. Pokud byste si chtěli usnadnit práci, použijte přímo nějaký vánoční ovocný čaj, který už jen smícháte s vínem a rumem. Nakonec můžete punč vyšperkovat ještě přidáním sušeného, čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Pokud je ještě předtím naložíte třeba do rumu, získáte vynikající nápoj, který potěší a zahřeje i toho největšího zimomřivce.

Nápoj pro námořníky

Když se řekne punč, většina z nás si představí právě horký nápoj, který navozuje tu pravou vánoční náladu. Originální punč ale původně s nejkrásnějšími svátky v roce vůbec nesouvisel. Nápoj totiž vznikl v Indii a i slovo punč je odvozeno z hindštiny. V Indii se tento nápoj nazýval, jak se píše na stránkách Etymonline.com, paantsch, šlo přitom o odvozeninu slova označujícího číslovku pět. Originální punč se totiž skládal pouze z pěti surovin - z alkoholu, cukru, citronu, vody a koření (muškátového oříšku). Usuzuje se ale také, že jde možná, podle webu Diffordsguide.com, o odvozeninu anglického slova puncheon, které označovalo sudy určité velikosti používané k přepravě alkoholu na lodích. První zmínka o punči se objevila podle článku History of punch v roce 1632. Jistý zaměstnanec Východoindické obchodní společnosti tehdy v dopise kolegovi zmiňoval, že se s nápojem tohoto názvu setkal právě v Indii. První recept je pak doložen z roku 1638 - jeho součástí byla tzv. živá voda (tedy alkohol), růžová voda, citronová šťáva a cukr. Punče se nejprve připravovaly hlavně z vinných pálenek (např. z araku), v 17. století je pak nahradil jamajský rum, a tak vznikl moderní punč. Původně byl punč nápojem pro námořníky a vznikl spíš ze snahy nějak naředit silný rum či jinou pálenku. Námořníci jej pili, aby si ukrátili dlouhou plavbu a k naředěnému rumu si navíc přidávali citronovou šťávu, která je díky obsahu vitaminu C chránila před kurdějemi. Díky čilému obchodu Indie s Velkou Británií se pak punč dostal do Evropy a následně i do Ameriky a vlastně do celého světa.

Předchůdce všech koktejlů

Říká se dokonce, že punč byl jedním z prvních koktejlů (tedy míchaných nápojů) vůbec a z něj vycházejí všechny míchané drinky. O tom svědčí i americký punč, který je trochu jiný, než ten, který známe my. V Americe totiž punč popíjejí obvykle studený a možná si ho vybavíte z nějakého amerického filmu, v němž probíhá studentská party. Na ní totiž nikdy nesmí chybět velká nádoba naplněná směsí alkoholu, ovocné šťávy a kousků ovoce, z níž se tento „punch“ nabírá naběračkou. Ani v tomto případě ovšem nejde o žádnou novinku. Takový nápoj se prý podle stránek Diffordsguide.com těšil v Americe velké oblibě již v 17. století a popíjel se ve velkém množství i na oslavě po podpisu Deklarace nezávislosti. Zajímavostí je, že nádobám na punč se říká punch bowl. Jak vznikl název pro u nás poměrně oblíbený drink s alkoholem a ovocem – bowle, je tak s ohledem na toto pojmenování už asi jasné.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ivana Ch

2. 3. 2022 08:41

:-K:-K:-K:-K:-K

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více