Medovníkové koule: Skvělé cukroví jen ze 3 ingrediencí zvládnete i bez pečení!
10. 12. 2021 Vaření
Odevšad na vás vykukují hromady vánočního cukroví a vy ještě nemáte nic? Nezoufejte, nabídneme vám dnes delikatesu, kterou můžete, ale také nemusíte péct. Medovníkové koule se totiž dají připravit na několik způsobů a žádný není špatný!
Z medových plátů
V chuti připomenou oblíbený medovník a podobně se také dělají. Na pravé domácí medovníkové koule je potřeba nejdříve upéct medové pláty, podobně jako na medovník. Je to ale snadné. Těsto ze všech potřebných surovin jen uhnětete, vyválíte na plát, upečete ve středně vyhřáté troubě a vychladlé nastrouháte nebo rozmixujete. Zkuste to třeba podle našeho videa:
Chcete-li si práci usnadnit, můžete medové pláty koupit hotové. Pak už jen stačí k nastrouhaným plátům přidat Salko a máslo. Zhruba na 800 g nastrouhaných či rozmixovaných medových plátů potřebujete jedno 250g máslo a jedno Salko. Část medové „strouhanky“ si odložte bokem. Zbytek spolu s máslem a Salkem smíchejte dohromady v jednu kompaktní hmotu. Tu je potřeba nechat v lednici vychladit nejméně dvě hodiny, ale klidně přes noc. Poté navlhčenýma rukama tvarujte koule či kuličky a obalujte je v odložené „medové strouhance“, nebo klidně v mletých oříšcích. Tohle nepečené cukroví vám nedá moc práce, ale sklidíte za ně značné ovace! Jedinou potíží je, že hotové medové pláty nejsou vždy a všude k sehnání. V takovém případě je klidně nahraďte ruměnkami, které seženete vždycky, anebo jinými neplněnými perníčky. Chuť pak může být malinko jiná díky perníkovému koření, ale to nevadí. I tak nakonec uděláte parádní cukroví skoro bez námahy!
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Meduňka výrazně voní po citronech. V kuchyni se uplatní do nápojů a dezertů, je vhodná do čaje pro klidný spánek
Medovníkové kuličky: Jak a kdy připravit toto báječné a jednoduché cukroví
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 11 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 14 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 18 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře