Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 úžasných pomazánek nejen na chlebíčky: Dáte si skvělou česnekovou, tuňákovou nebo z tofu?
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Přemýšlíte, jaké připravit na Silvestra občerstvení? Asi nejjednodušším řešením jsou pomazánky. Namažete je na veku, na krajíčky chleba i na krekry, dají se použít jako dip, do kterého můžete namáčet nakrájenou zeleninu i tyčinky a jsou hotové téměř za chviličku. Stačí jen promíchat.


1. S pečeným česnekem

Bez ohledu na následky, které zanechává na našem dechu, patří ta česneková mezi všemi pomazánkami k nejoblíbenějším. Někdo ji dělá jen z tvarohu, ze sýra typu lučina či z taveného sýra další z nastrouhaného sýra v kombinaci s majonézou. Česneková pomazánka je výborná pro její univerzálnost, je vynikajícím podkladem pro různé druhy uzenin, na jednohubkách ji stačí jen dozdobit kuličkou hroznového vína nebo dílkem kompotované mandarinky. Pokud nechcete česnekovým odérem odhánět upíry, dejte do pomazánky místo čerstvého česneku pečený. Celý česnek jen zabalíte do alobalu a dát péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 45 minut. Pak už jen jednotlivé stroužky vymáčknete ze slupky a smícháte s pomazánkovým máslem nebo se smetanovým sýrem. Výhodou pečeného česneku je, že je lépe stravitelný a nebude vás po něm pálit žáha.

2. Třená niva

Máte rádi plísňové sýry a nejvíc ty s modrou plísní? Jejich nejslavnější český reprezentant, tedy Niva je oblíbeným základem mnoha pomazánek. Stačí ji jen nastrouhat a smíchat třeba s tvarohem. K chlebíčkovým stálicím patří třená niva. Její příprava je snadná - nivu rozdrobíte do misky, přidáte změklé máslo a utřete do pěny. K pomazánce ze sýra s modrou plísní se na ozdobu výborně hodí vlašské ořechy. Smícháním strouhané nivy s kysanou smetanou vytvoříte vynikající dip k nakrájené zelenině – hlavně k mrkvi a k řapíkatému celeru.

3. Vajíčková s hořčicí

Pomazánku z natvrdo uvařených vajíček si spíš spojujeme s velikonočními svátky, neboť je ideálním jídlem, do něhož upotřebíte vykoledovaná vajíčka. Je však i dokonalým základem chlebíčků. Celá uvařená vajíčka můžete rozkrájet nadrobno, jemnější konzistence dosáhnete, když nesekáte jen bílek a žloutek utřete s máslem. Nejčastěji se do vajíčkové pomazánky dává majonéza, chcete-li ji trochu odlehčit, nahraďte ji čerstvým sýrem typu lučina nebo žervé či tučným tvarohem. Na zjemnění můžete přidat  jogurt. Pikantnější chuť jí dodá dijonská hořčice. Vajíčka jsou výborným podkladem nejen pro šunku, ale i pro uzeného lososa.

4. Budapešť z pečených paprik

Budapešťskou pomazánku si většinou spojujeme se školními svačinkami. Do té nejobyčejnější patří tvaroh, mletá paprika a případně najemno nasekaná cibulka. Obyčejná „budapešť“ se dá ovšem pozvednout na přímo luxusní dobrotu, když mletou papriku vyměníte za papriky čerstvé (kapie), které předtím upečete v troubě při teplotě 200 °C, dokud slupka nezčerná. Poté dejte papriky do sáčku a nechte chvíli zapařit, aby z nich šla snadno sloupnout slupka. Upečené papriky nakonec rozmixujte společně s tučnějším tvarohem na hladkou směs. Hotové pomazánce dodá šmrnc uzená mletá paprika.

5. Tuňák nebo šproty

Pomazánky s rybičkami patří k nejoblíbenějším vůbec a ani v nabídce chlebíčků by ty rybí neměly chybět. K těm nejpopulárnějším patří chlebíčky s pomazánkou z krabích tyčinek surimi smíchaných s majonézou, ale i další z různých konzervovaných nebo uzených rybek. Použít do nich můžete uzenou makrelu, pstruha či lososa, tuňáka z konzervy, uzené šproty, sardinky nebo ančovičky. Nejlepším „pojidlem“ rybičkové pomazánky je pomazánkové máslo či smetanový sýr, do dietnější verze použijte tvaroh. Lepší chuť jí dodá nadrobno nakrájená kyselá okurka a najemno nasekaná jarní cibulka. K uzeným rybám, jako je třeba losos či pstruh výborně pasuje také čerstvý kopr.

6. Červená řepa s křenem

Základem pomazánky může být i zelenina, třeba červená řepa. Pokud máte k červené řepě předsudky ze školní jídelny, můžeme vás ujistit, že pomazánka z ní s tou nakládanou, která se servírovala k rizotu, nemá nic společného. Jednoduše ji připravíte z řepy vařené či pečené v alobalu v troubě. Chcete-li si usnadnit práci, použijte tu z obchodu, již uvařenou a zalisovanou ve fólii. Vařenou či pečenou řepu pak nastrouhejte na hrubém nebo jemném struhadle a spojte s lučinu nebo s majonézou a kysanou smetanou. Na dochucení se hodí česnek, ale také třeba strouhaný křen.

7. Z uzeného tofu

Tofu mají v oblibě vegani nebo ti, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům, pomazánka z uzeného tofu ale určitě zachutná i tě největším milovníkům masa. Tofu můžete jen rozmixovat s trochou oleje, pro výraznější chuť je ale lepší je předem osmahnout na pánvi s trochou nasekané cibulky. Poté se vše rozmixuje a případně naředí trochou vody nebo se přidá olej. Tofu pomazánku pak je možné možné dále dochucovat a vylepšovat. Můžete do ní třeba přidat kyselé okurky, nastrouhanou mrkev s celerem, bylinky, česnek nebo nasekané oříšky. Pro zvýraznění chuti do ní vmíchejte trochu lahůdkového droždí.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat