Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K večeři i na oslavu: Tradiční i netradiční pomazánky, které zvládnou i začátečníci
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Pomazánky jsou skvělé řešení, když nevíte, co k večeři, nebo chystáte pohoštění na oslavu či večírek. Jsou jednoduché, chutné, zdravé a dají se v nich kombinovat různé suroviny, takže pokaždé může vzniknout něco úplně nového. Osvědčená klasika - třeba stará dobrá vajíčková - ale také potěší.

Pomazánka - nejlepší přítel hostitelky

Rychlé, snadné a vynikající. Pomazánky už vytrhly pomyslný trn z paty nejedné hostitelce. Většinou stačí do tvarohového základu nasekat něco bylinek, osolit a opepřit – a už tak málo surovin dohromady tvoří vynikající směs na chléb i jednohubky.

Čím víc přísad, tím zajímavější pomazánka. Absolutní klasikou je vajíčková pomazánka, která je ale pro někoho možná těžká. Zkuste ji příště vyrobit jen ze dvou vařených vajec, kelímku sýru cottage, jedné lžíce plnotučné hořčice, soli a pepře a uvidíte, že obvykle kaloricky náročná pochoutka sedne i těm, kteří si hlídají linii.

Milovníci ryb si jistě vybaví rybičkovou pomazánku. Ta se dá vyrobit třeba z uzeného lososa, tuňáka v konvzervě nebo ze sardinek, skvělá a rychlá je ale pomazánka z uzené makrely s jarní cibulkou, která je hotová za několik minut a chutná svěže.

Česneková je grunt!

Kdo nikdy neochutnal jednohubku s česnekovou pomazánkou ozdobenou polovinou kuličky hroznového vína, ten snad ani nežije v Česku a nikdy nebyl na žádném večírku! Tato pomazánka je opravdová klasika tuzemské studené kuchyně. Je zdravá, postaví na nohy nemocného i opilého a dá se vyrobit jak ve zdravé variantě, tak třeba se sýrem pro opravdové jedlíky.

Když je řeč o poctivých pomazánkách, nesmíme opomenout ani škvarkovou. Ta nejlépe chutná namazaná na čerstvém domácím rohlíčku nebo na měkkém chlebu a posypaná cibulí. Její nedílnou součástí jsou samozřejmě škvarky, které rovněž doporučujeme vyrobit domácí. Je s tím trochu práce, ale výsledek stojí za to. Jak to udělat se dozvíte tady:

Moderní nátěrky

Vedle klasik jako je česneková, vajíčková nebo třeba také hermelínová mohou experimentátoři jistě zkusit i něco nového a netradičního. Pro Hanáky nic nového, ale třeba v Praze příliš neznají pomazánku z tvarůžků, která je jemná a dietní. A co třeba zkusit avokádovou pomazánku? Tou potěšíte i zapálené vegany a vegetariány.

Výborná je kapiovo-rajčatová pomazánka, která se dělá z nakládaných kapií, sušených rajčat a taveného sýra nebo z tvarohu. Pokud mléčný výrobek vyměníte za olivový olej a sušená rajčata za čerstvá, vznikne skvělá salsa například do tortill nebo k doplnění kukuřičných nachos.

Skvěle řízná je mrkvovo-křenová pomazánka z tvarohu, vsadit můžete i na takzvanou mozaikovou pomazánku, která se vyrábí z vyšlehaného margarínu, do kterého se přidá hrášek, strouhaná mrkev, čerstvý křen a ředkvičky. Anebo máte raději sladké? Tak se vykašlete na přeslazenou a předraženou Nutellu a vyrobte si výtečnou domácí kakaovou pomazánku, kterou si zamilují i vaše děti.

Nenašli jste pomazánku, která by vám zachutnala? Nevadí, nabízíme ještě petřejší výběr.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více