Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové sušenky, pro pohoštění jak stvořené!

V období mezi svátky anebo na Silvestra se to návštěvami jen hemží. Obvykle bychom svým přátelům, známým či rodině rádi připravili jako pohoštění třeba i něco, co zatím nezkusili. Místo kupovaných krekrů to mohou být skvělé křupavé slané stromečky!
Někdo to rád sýrové
Příprava tohoto slaného mini snacku je jednoduchá a velmi připomíná postup při přípravě cukroví. Já stromečky, nebo jiné tvary, podle tohoto receptu dělám už mnoho let a zatím si nikdo nestěžoval. Postup je tak jednoduchý, že snazší už to být nemůže. Zkrátka jenom smícháte všechny suroviny a uhnětete z nich těsto. V tomto bodě je potřeba dát pozor jen na jednu věc: máslo by mělo být chladné! Stejně jako u křehkého těsta i tady platí, že nenecháváme máslo na přípravu těsta změknout. Následující práce s ním by mohla být horší a sušenky by se mohly drolit. Takže na stromečky smíchejte: 200 g hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, 100 g jemně strouhaného parmazánu, 175 g studeného másla, nakrájeného na kousky, ½ lžičky soli a 1 vejce. Sůl skutečně do těsta patří, i přesto, že už samotný sýr je slaný. Kdybyste těsto ale neosolili vůbec a spoléhali jen na parmazán, chuť by byla trochu mdlejší. Hotové kompaktní těsto dejte vychladit. Na půl hodinky nebo na noc, jak je libo.
Článek z magazínu
Dokončení a dozdobení
Na dokončení budete ještě potřebovat: 1 vejce, kmín a strouhaný sýr na posypání. Z vychladlého těsta vyválejte plát silný asi 5 mm, vykrajujte stromečky nebo jakékoliv jiné tvary a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak na plechu stromečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte buď jen kmínem, nebo strouhaným sýrem, nebo obojím. Máte-li rádi mák, můžete posypat i jím. Stromečky pečte na plechu v předehřáté troubě při 190 C asi 12 minut. Poté nechte vychladnout a uchovávejte v plechové krabici v suchu. Ne na balkoně, ne v lednici! Těsto by změklo, což v tomto případě není žádoucí výsledek. Sušenky mají zůstat stále křehké. Pokud je budete mít při běžné pokojové teplotě v krabici, zůstanou dlouho křehké. Chcete-li, můžete je také dozdobit těsně před podáváním třeba šunkovou pěnou nebo jinou pomazánkou. Pěnu nebo jinou pomazánku dejte na stromečky pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dozdobte třeba snítkou petrželky. V tomto případě je ale ovšem lepší zvolit pro sušenky jiný tvar, třeba hvězdičky. Tak ať se vám podaří a návštěvám chutnají!
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Témata: Silvestr, oslava, pohoštění, sušenka, sýr, Holka u plotny
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Lotus mini cheesecake
Přidáno před 13 hodinami

Svíčková polévka s nudlemi
Přidáno před 14 hodinami

Vepřové kostky na argentinském koření
Přidáno před 16 hodinami

Mechový dort (se špenátem)
Přidáno 21. 5. 2022 15:38

Salko roláda
Přidáno 21. 5. 2022 12:16

Ořechové řezy s pudinkovo-tvarohovým krémem
Přidáno 21. 5. 2022 07:40
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.