Houbová omáčka z pomazánkového másla

mika59 Kuchařka: mika59

Omáčky 3 názory

Suroviny

4-5 hrstí sušených hub
4-5 lžic jemně strouhaného celeru
150-200 g pomazánkového másla (bez příchutě)
1 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
cca 2 hrnky vývaru
4-5 kuliček nového koření
1 bobkový list
sůl
bílý pepř
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Houby hodinu předem namočíme do mléka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozpuštěném másle. Přidáme celer a koření s listem. Chvíli restujeme, až se vše rozvoní a zasypeme plnou lžíci mouky.

  2. Chvíli mícháme a zalijeme větší části studeného vývaru. Přidáme houby, zatím bez mléka. Vaříme asi 15 minut a občas mícháme, aby se omáčka nepřichytla. Dle hustoty ředíme mlékem z hub.

  3. Po změknutí hub vmícháme pomazánkové máslo a mícháme do jeho rozpuštění. Omáčku vaříme už jen krátce. Dochutíme solí a pepřem. Pokud jsme použili dobrý vývar, není třeba už žádného dochucovadlo. Omáčka je výrazná.

  4. K omáčce není třeba ani maso. Stačí dobrá příloha jako těstoviny, knedlíky nebo noky. My klidně i s novými bramborami (ale nebyly doma).

Poznámka

Celeru jsem měla zbytek a nevážila, ale odhaduji, že ho bylo asi tolik. Podpoří tu chuť hub.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 35 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houbová omáčka z pomazánkového másla

  • MamlajdaD MamlajdaD

    mika59: Asi opraveno moderátorkou, ta cibule tam opravdu nebyla. :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autor receptu)

    MamlajdaD: Vidím špatně? "Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle...a děkuji :-K Teď nevím, jestli to už Iva neopravila..:-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    mika59: Nezlob se, ale prosím, doplň slovo "cibuli" do prvního odstavce - druhá věta. Pro začínající kuchařinky by to mohlo být matoucí. ;-) Jinak moc pekný recept a zajímavý s tím strouhaným celerem! :-8<3

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo