Mungo - klíčky

Iljusa Kuchařka: Iljusa

Doba přípravy: 3 - 4 dny Dietní recepty , DIA, Redukční 27 názorů

Suroviny

mungo (v suchém stavu - viz foto)
voda
sklenice
trpělivost
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do sklenice nasypeme mungo (asi 1 cm do sklenice o objemu 1,5 l). Propláchneme vodou, aby se mungo pročistilo a poté přidáme vodu do poloviny sklenice. Necháme stát 24 hodin.

  2. Po 24 hodinách vodu vylijeme, mungo propláchneme a necháme pouze vlhké (bez vody) stát do dalšího dne, přičemž každých (asi) 6-8 hodin propláchneme. Tento postup aplikujeme do 3- 4 dne, kdy je mungo již k jídlu.

Poznámka

Je vhodné na saláty, má velký obsah vitamínů, bílkovin, enzymů, hořčíku .... Chutná jako čerstvý hrášek.

V krámu se dá koupit na tácku za nekřesťanské peníze, staré, bývá často i hořké.

Konzumovat by se klíčky měly bez tepelného zpracování - jinak ztrácejí ony vzácné enzymy, pro které je jíme ;-)

Zdroj: http://www.zdravavarecka.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Mungo - klíčky

  • Iljuša Iljuša(neregistrovaná)

    Mirka: V prodejnách zdravé výživy, Kauflandu, v Bille..... Hledejte mungo fazole.

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Dobrý den kde se dají mungo kličky koupit .České Budějovice. Děkuji.za odpověď:-)

    Odpovědět

  • Marek Marek(neregistrovaný)

    Naklíčené fazole jsou mé nejoblíbenější a nedokáži si již žádný salát bez nich představit. https://www.rawmarket.cz/lusteniny/fazole-mungo/mu...:-!:yes:;-)

    Odpovědět

  • petram petram

    Mungo jsem klíčila podle tohoto návodu poprvé a výsledkem jsem moc mile překvapená. Posílám fotku a bodík. :yes:

    Odpovědět

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    lukas: já to nechávám normálně v misce a taky se dá. Dokonce už druhý den se dá uzobávat, třetí je lepší

    Odpovědět

  • Mersi Mersi(neregistrovaný)

    :yes:mungo fazole jsou vynikající,mohu jen doporučit,za tři dny sklízím úrodičku,a vymýšlím si různé receptíky,je výborná i v polévce i když bez vitamínů,ale chuť skvělá.Nejlepší je jen tak na skus ;-):yes:www.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • srettka srettka

    hmmmm, tak toto si ukládám a zkusím:-p:yes:

    Odpovědět

  • Kruela Kruela

    tady je bezva návod na klíčení munga, cizrny a čočky http://hobby.idnes.cz/lusteninove-klicky-plne-vitaminu-mate-za-tri-dny-staci-pet-lahev-a-voda-1mu-/hobby-domov.aspx?c=A100217_133611_hobby-domov_mce;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Karol:pokiaľ viem, naklíčená cizrna aj fazuľa sa má chvíľu povariť pred konzumáciou, na rozdiel od ostatných.

    Odpovědět

  • Karol Karol(neregistrovaný)

    Prosím vás a cizrna se taky může jíst hned po naklíčení,nebo se musí pak vařit?

    Odpovědět

  • Qvitko Qvitko(neregistrovaný)

    Někde jsem četla, že se mungo nemá nechat klíčit na světle-že jsou pak nahořklé...tak jen poznámka...

    Odpovědět

  • vlk09 vlk09

    Naklíčené mungo je úžasná věc:-p. Dřív než mi ho děti stihnou sezobat, tak si trošku oddělám a přidám si nastrouhanou bílou ředkev a pak šup s tím na chléb s máslem. (Ale zkusím to i s bílím jogurtem - díky za tip suzanno:-K)Jinak přípravu provádím úplně stejně jako je uvedeno v receptu.:yes:

    Odpovědět

  • lukas lukas(neregistrovaný)

    Děkuji moc :-)

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa(autorka receptu)

    lukasi - vzhledem k tomu, že mungo lépe klíčí ve vlhkém prostředí, nechala bych sklenici zavřenou - nezapomeň pravidelně proplachovat ;-)

    Odpovědět

  • lukas lukas(neregistrovaný)

    Mám dotaz. Když mungo klíčí, má být sklenice uzavřena víčkem, nebo ne???:-?

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: salát s klíčky z fazole mungo naklíčené mungo fazole recepty naklíčené mungo klíčení munga fazole baby mungo klíčení fazolí mungo naklíčené mungo fazole recept klíčení mungo mungo klíčení fazolové klíčky baby mungo příprava jak naklíčit mungo fazole sálát z klíčků salát z obilných klíčků mungo příprava fazole mungo recepty baby mungo jak naklíčit fazole mungo fazole mungo klíčení salat s klicky

Zapomněl/a jsem heslo