Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uvařte si tsampu: Zázračná kaše Tibeťanů vám dodá sílu, díky níž můžete vystoupat i na Mount Everest
Zdroj: Toprecepty, MOST ProTibet

Uvaříte z ní kaši podobnou naší krupičné, ta z tsampy vám ale dodá energii nejen na celé dopoledne, ale snad i na celý den. Speciální tibetskou mouku lze právem zařadit mezi superpotraviny a v Tibetu ji mají ve velké úctě. Ne nadarmo se tam říká, že s hrstkou tsampy přejdeš Himaláj.

Na vrcholcích hor

Tsampa je u nás zatím jednou z méně známých potravin, ale pro obyvatele Tibetu je důležitou součástí jídelníčku a vlastně jednou ze základních potravin. Označuje se tak mouka z praženého ječmene nebo pšenice, kterou v Tibetu používají již dlouhá staletí, od dob, kdy tam přišli na to, že se dá ječmen pražit a výsledek vůbec není špatný. Spojena je hlavně s oblastí, kde se rozkládá nejvyšší pohoří světa, kromě Tibetu ji používají i v Indii, v Nepálu, a dále i v Mongolsku, kde se jí říká zamba. Tsampa je totiž oblíbenou potravinou všech horských vůdců, šerpů, nomádů, obchodníků a vůbec cestovatelů. Tibeťané si ji s oblibou berou na dlouhé cesty, neboť díky ní spolehlivě a snadno zaženou hlad v jakýchkoliv podmínkách, i na pověstné „střeše světa“. Ne nadarmo se jí říká pokrm bohů. Místní buddhisté ji používají i při náboženských obřadech, kdy špetky tsampy vyhazují do vzduchu. Tento rituál je vyjádřením radosti a začal být spojován se slavnostními okamžiky vůbec. Tsampa se tak hází do vzduchu i na svatbách, narozeninách a na oslavách začátku Nového roku. Využívají ji i pro léčebné účely. Podle webu Eatyourworld.com kaše z tsampy s přídavkem kmínu prý výborně zabírá ve formě obkladu na bolesti zubů a kloubů. My si z ní ale můžeme raději uvařit něco dobrého.

Je libo s jačím máslem?

Na tsampě je úžasná hlavně její variabilita. Tato speciální mouka, která vyniká příjemnou lehce nasládlou praženou oříškovou chutí, se dá totiž připravit nasladko i naslano. Protože je tsampa z praženého ječmene, je tak již tepelně upravená a nemusí se dál vařit. Funguje tak vlastně jako instantní kaše, jen je mnohem zdravější. Nám je bližší v úpravě nasladko, v Tibetu si ji ale častěji dávají slanou s místní specialitou - slaným máslovým čajem. Většinou jen hrstku tsampy nasypou do misky, zalijí ji čajem, přidají kousek jačího přepuštěného másla ghí, zamíchají a dokonalý zdroj energie je na světě. Ještě jednodušší způsob přípravy pro horské podmínky je, že se jen trocha tsampy namočí do čaje a vytvaruje se kuličku, která se dá sníst klidně i někde na prudkém srázu. Místo čaje se dá ale použít i obyčejná voda a nebo pivo. Pokud Tibeťané připravují z tsampy kaši, většinou ji dělají sladkou stejně jako my. Této kaši se říká jham-thoo a kromě čaje a másla do ní patří i cukr a tibetský sýr. I kaši ale dělají naslano. Jmenuje se pak tsam-thug a tsampa se v ní zalévá jačím či jehněčím vývarem. Příprava tohoto pokrmu je poměrně oříškem, aby člověk vystihl ten správný poměr tsampy a tekutiny. Jako mouka slouží tsampa k přípravě nudlí, které se pak dávají do polévek, nebo se z ní dělají malé knedlíčky momo. Jsou hodně podobné čínským knedlíčkům jiaozi, mohou být naplněné masem, sýrem či zeleninou a v Tibetu i v Nepálu jsou hodně populární.

Do kaší i palačinek

Udělat z tsampy kaši je samozřejmě nejjednodušší. V našich podmínkách na jaka moc často nenarazíme, místo máslového čaje ale můžeme tsampu zalít živočišným nebo rostlinným mlékem. Pak už stačí přidat jen skořici a třeba podušená jablíčka a vznikne vám vynikající snídaně, která nás potěší na těle i na duši. Navíc je příjemným zpestřením k u nás známějším kaším.  Díky tomu, že je tsampa přirozeně trochu nasládlá nemusíte ji ani příliš doslazovat, takže můžete mlsat bez výčitek. Tsampa se dá ale použít mnoha dalšími způsoby. Snadno z ní uděláte čokoládové nebo ovocné kuličky na svačinku, těsto na lívance i palačinky, sladké sušenky, slané krekry a vmíchat ji můžete i do oblíbeného ovocného smoothie, které se tak stane mnohem výživnější. Můžete ji vlastně používat téměř jako jakoukoliv jinou mouku a možností úprav je nepočítaně. Navíc určitě oceníte, že má tsampa nejnižší glykemický index ze všech obilovin a ještě je v ní poměrně málo lepku. A aby toho nebylo málo, je podle stránek Bbc.com  bohatá na bílkovinu, vlákninu i spoustu minerálů a vitaminů. To už je ale jen takový bonus navíc.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více