Sváteční polévka z dýně hokkaido

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Polévky 6 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Na polévku:
1 malé hokkaido
1 – 2 PL másla
1 PL mouky
1 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl, česnek a majoránka
K podávání:
1 dl smetany ke šlehání
na másle opečená houstička
dýňová semínka
případně 100 g angl. slaniny (lze vynechat).
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Dýni očistíme nebo oloupeme, rozkrájíme na kostky a uvaříme doměkka, to je asi 15 – 20 minut, trochu vychladlou rozmixujeme. Z másla a mouky uděláme hodně světlou jíšku, zalijeme jí zeleninovým vývarem nebo vodou a přilijeme k rozmixovanému hokkaidu. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou.

  2. Na talíři zdobíme pár kapkami smetany (můžeme udělat ozdobné kroužky, spirálky, hvězdičky apod.), polévku sypeme na sucho opraženými semínky dýně, kostičkami housky nebo kostičkami opečené slaniny, ale slanina už je nadstandard a opravdu nemusí být.

  3. Sváteční je polévka proto, že je ji možno podávat i na Štědrý den, hlavně tam, kde je zvykem podávat hrachovou polévku, kterou víc než dobře nahradí (nenadýmá a je i rychleji hotová.)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Sváteční polévka z dýně hokkaido

  • Eja57 Eja57

    Pečlivá začínající kuchařinka hokkaido oloupe - a docela se ochudí, samozřejmě o množství, přidělá si práci a barva bude trochu méně výrazná...Hokkaidó ( varieta tykve velkoplodé) je jediná dýně/tykev, která se NELOUPE, je tak vyšlechtěná...
    ( Zkuste dýňovou polévku z PEČENÉ hokkaido, kostky, pečící papír, trocha soli a žbibec česneku, do hodně měkka, rozmixovat, přidávat postupně při mixování - používám tyčák a vysokou nádobu- horkou vodu/zeleninový vývar, do žádoucí konzistence, dokořenit, na dokončení kousek másla nechat rozpustit....)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: Já ty recepty, kdy se hokaido loupala, potkala, i tady - a vždy to bylo zbytečné:-) Ale jestli k 53 zde přítomným hokaido polévkám přibude padesátáčtvrtá, tak je to asi jedno;-). Stejně jako na své mládí vzpomínám s nostalgií na doby, kdy se procházel katalog...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Děkuji! :yes:-8::-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Děkuji za komentář. Receptů na polévky z hokkaida, o kterých se zmiňujete, je tady dost. Tahle je dělaná na způsob hrachové polévky. A je výborná (a trochu jiná). ;-) A to loupání nebo neloupání tykve si může každý rozhodnout podle svého. V receptu píši: Dýni očistíme NEBO oloupeme... Tak ať si to každý rozhodne podle svého zvyku. ;-):-8 Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    casino: Asi jste špatně četl,co jste četl:-(Ale...

    Odpovědět

  • casino casino

    Doposud jsem nepotkal rcp, kde by se hokaido loupala :-O spíše se v postupu zdůrazňuje, že se neloupe ;-)
    A že by se podobná políffka zahušťovala jinak, než dýní či bramborem jsem také ještě neviděl :-O
    No, všechno je někdy poprvé, že :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: polevka hrachova z dýně hokaido

Zapomněl/a jsem heslo