Sváteční polévka z dýně hokkaido

Suroviny

Na polévku:
1 malé hokkaido
1 – 2 PL másla
1 PL mouky
1 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl, česnek a majoránka
K podávání:
1 dl smetany ke šlehání
na másle opečená houstička
dýňová semínka
případně 100 g angl. slaniny (lze vynechat).

Postup přípravy receptu

  1. Dýni očistíme nebo oloupeme, rozkrájíme na kostky a uvaříme doměkka, to je asi 15 – 20 minut, trochu vychladlou rozmixujeme. Z másla a mouky uděláme hodně světlou jíšku, zalijeme jí zeleninovým vývarem nebo vodou a přilijeme k rozmixovanému hokkaidu. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou.

  2. Na talíři zdobíme pár kapkami smetany (můžeme udělat ozdobné kroužky, spirálky, hvězdičky apod.), polévku sypeme na sucho opraženými semínky dýně, kostičkami housky nebo kostičkami opečené slaniny, ale slanina už je nadstandard a opravdu nemusí být.

  3. Sváteční je polévka proto, že je ji možno podávat i na Štědrý den, hlavně tam, kde je zvykem podávat hrachovou polévku, kterou víc než dobře nahradí (nenadýmá a je i rychleji hotová.)

Komentáře k receptu Sváteční polévka z dýně hokkaido

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    MamlajdaD: :-K;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): Terezko, tvých fotografií i komentářů si moc vážím, ale tentokrát ještě o něco víc, když jsi na to obětovala poslední tykvičku Hokkaidičku! :yes::-D:-K Za uvaření, vyzkoušení a pochvalu moc děkuji, a za fotky, to se ví - děkuji na stotisíckrát! :-K<3;-):-8:yes: Srdečně zdravím! :-8:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Na polievku padla posledná dyňa. :-D Slaninka urobila bodku na polievke, chutila. :yes:;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Pečlivá začínající kuchařinka hokkaido oloupe - a docela se ochudí, samozřejmě o množství, přidělá si práci a barva bude trochu méně výrazná...Hokkaidó ( varieta tykve velkoplodé) je jediná dýně/tykev, která se NELOUPE, je tak vyšlechtěná...
    ( Zkuste dýňovou polévku z PEČENÉ hokkaido, kostky, pečící papír, trocha soli a žbibec česneku, do hodně měkka, rozmixovat, přidávat postupně při mixování - používám tyčák a vysokou nádobu- horkou vodu/zeleninový vývar, do žádoucí konzistence, dokořenit, na dokončení kousek másla nechat rozpustit....)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    casino: Já ty recepty, kdy se hokaido loupala, potkala, i tady - a vždy to bylo zbytečné:-) Ale jestli k 53 zde přítomným hokaido polévkám přibude padesátáčtvrtá, tak je to asi jedno;-). Stejně jako na své mládí vzpomínám s nostalgií na doby, kdy se procházel katalog...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    Anna Kocikova: Děkuji! :yes:-8::-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    casino: Děkuji za komentář. Receptů na polévky z hokkaida, o kterých se zmiňujete, je tady dost. Tahle je dělaná na způsob hrachové polévky. A je výborná (a trochu jiná). ;-) A to loupání nebo neloupání tykve si může každý rozhodnout podle svého. V receptu píši: Dýni očistíme NEBO oloupeme... Tak ať si to každý rozhodne podle svého zvyku. ;-):-8 Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    casino: Asi jste špatně četl,co jste četl:-(Ale...

    Odpovědět

  • casino casino

    Doposud jsem nepotkal rcp, kde by se hokaido loupala :-O spíše se v postupu zdůrazňuje, že se neloupe ;-)
    A že by se podobná políffka zahušťovala jinak, než dýní či bramborem jsem také ještě neviděl :-O
    No, všechno je někdy poprvé, že :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: dýně hokaido recepty polévka z dýně hokaido svatecni dýňová polévka polevka hrachova z dýně hokaido polévka hokaido recept dýně hokkaido-recepty recept na polevku z dyně recept na polévku z dýně hokaido