Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správně rozpálená pánev je základem každého smažení. Pokud totiž dáme maso na studenou pánev, přilepí se a při pokusu o otočení se bude trhat. Na dobře rozpálenou pánev nalijeme tuk a až po jeho rozpálení dáváme na pánev maso.

Záleží ale také na druhu pánve, ne každou můžeme rozpálit tak, až se z ní bude kouřit. Proto se řiďte pokyny výrobce, abyste si nezničili pánev či vlastní zdraví. Pánve na steaky se tedy rozpalují až do momentu, kdy se z nich začíná kouřit. Takovou teplotu si ale nemůžeme dovolit u teflonové pánve, ze které by se pak mohlo uvolňovat nepatrné množství zdraví škodlivých látek.

Jak správně rozpálit pánev

Pánev musí být naprosto suchá. Pro jistotu ji vytřeme papírovou utěrkou a pokud se nám i pak zdá vlhká, posypeme ji solí. Sůl do sebe vlhkost absorbuje a během smažení nám ničemu nevadí, můžeme ji nechat na pánvi a smažit s ní.

  • Čistou a suchou pánev dáme na plotýnku a zapneme ohřev na maximum.
  • Jakmile se nám z pánve začne kouřit nebo nám nahřátí signalizuje červený bod uprostřed, nalijeme tuk, na kterém se chystáme smažit.
  • Rozpoznat správný moment nám pomůže také kapka vody, kterou kápneme na rozpálenou pánev. Pokud voda prská, pánev není dostatečně rozpálená, ale pokud se kapka vody změní na malé kuličky, je připravená na smažení.

Jestli nám během smažení vystřikuje olej z pánve, dostala se do oleje voda. Mohla být na pánvi od začátku nebo jsme ji dodali společně s nedostatečně osušeným masem

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více