Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté mandarinky: Připravte si z nich punč s medem a skořicí nebo je zapečte s krevetami!
Zdroj: zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Malé oranžové plody jsou ideální svačinou mezi jídly. Obvykle je jíme jen tak, ale zkuste si z nich připravit třeba neobyčejný punč, přidejte je k vařeným nudlím nebo je zapečte s krevetami. Zkrátka, zkuste to tentokrát jinak!

Vitaminová bomba

Mandarinky jsou podle fuersie.de  malé vitaminové bomby, které tělu dodávají důležité živiny. Kromě velkého množství vitaminu C obsahují provitamin A, který aktivuje obnovu kožních buněk. Vědci z University of Western Ontario objevili, že v bílých vláknech kůry se skrývá látka zvaná nobiletin, která podporuje spalování tuků a chrání také játra, protože zabraňuje nadměrnému hromadění tuku v nich! Napadlo vás, že v mandarinkách je také vápník? Tento důležitý minerál je tu zastoupený ve velkém množství. Ovocné kyseliny dokonce napomáhají jeho lepšímu vstřebávání do našeho organismu. Mandarinky jsou i bohatým zdrojem draslíku. 2 až 3 mandarinky denně pokryjí celou denní potřebu vitaminu C. Dávejte ale pozor, abyste jich nesnědli víc! Mohou totiž mít projímavý účinek. Pokud nemáte bio plody z ekologického zemědělství, před loupáním mandarinky pokaždé důkladně omyjte pod tekoucí vodou, protože ve slupce se mohou skrývat pesticidy.

Jak je nejlépe skladovat?

V obchodě vybírejte plody, které nejsou popraskané, pomačkané nebo s jinak poškozenou kůrou. V opačném případě se může rychleji vytvořit plíseň! Mandarinky nikdy nepokládejte na sebe. To vytváří tlak na plody, který následně podporuje vznik plísní nebo hniloby. Mezi jednotlivými plody by měl být také dostatečný prostor. Ovoce skladujte vždy na mírně chladném místě, ale ne v chladničce. Mandarinky se rychleji kazí v blízkosti topení nebo když jsou vystaveny slunci. Oranžové citrusové plody by neměly být skladovány v blízkosti dozrávajícího ovoce, jako jsou banány nebo jablka. Většinou byly ošetřeny tzv. dozrávacími plyny, které se z nich mohou uvolňovat a způsobit rychlejší kažení citrusů. Proto vždy používejte oddělené misky na ovoce.

Nealko „punč“ a sladké nudle

Tato nealko varianta punče v mrazivých a nevlídných zimních dnech přijde určitě k chuti. Připravte si tyčinku skořice, sáček šípkového čaje, 2 lžíce medu, ¼ litru čerstvě vymačkané mandarinkové šťávy, špetku skořice a plátky mandarinek na ozdobu. A jak na to? Přiveďte do varu ¼ l vody se skořicovou tyčinkou. Odstavte z ohně, přidejte čajový sáček a med a nechte 5 minut louhovat. Vyjměte sáček, přidejte do čaje mandarinkovou šťávu, znovu přiveďte do varu a dochuťte špetkou skořice. Rozlijte do sklenic a ozdobte plátky mandarinek. Pokud máte rádi sladké nudle, nahraďte mák tvarohem a mandarinkami! Na půl kila vařených nudlí budete potřebovat 250 g tučného měkkého tvarohu, 4 lžíce cukru, 4 mandarinky, ½ lžičky skořice a nasekané pistácie. Do uvařených nudlí vmíchejte tvaroh, dílky mandarinek, ochuťte skořicí, pocukrujte a ozdobte nasekanými pistáciemi.

Krevety zapečené s mandarinkami

Mandarinky dřív bývaly ozdobou jednohubek, široké uplatnění mají v teplé kuchyni. Používají se i k přípravě pokrmů z mořských plodů. Vyzkoušejte je s krevetami! Budete potřebovat 24 syrových krevet bez hlavy a krunýře, 500 g brambor  500 g vyloupaných dílků mandarinek bez pecek, 350 g sýra raclette, sůl, pepř,  4 lžíce pražených solených arašídových jader, rostlinný olej. Krevety omyjte, osušte, oloupejte s výjimkou ocasní ploutve a vyjměte střeva. Sýr nakrájejte na slabě plátky. Brambory důkladně omyjte a uvařte ve slupce. Pak je oloupejte a nakrájejte na plátky. Krevety nejprve postupně osmažte na oleji, osolte, opepřete. Do pekáčku vymazaného olejem vložte plátky brambor, krevety a mandarinky, poslední vrstvou bude sýr. Posypte arašídovými jádry. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 10 minut.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie