Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nádobí - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Wok

Wok pánev určitě nechybí v kuchyních, kde připravují asijská jídla. Někdy se mu říká čínská pánev. Díky svému typickému tvaru je vhodná na vaření a smažení, teplo je rozváděno po celém povrchu a jídlo je rychle hotové.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Terina

Terina je nádoba, vyrobená z různého materiálu, většinou porcelánu, která slouží k hromadnému podávání polévky. Druhý význam tohoto pojmu je ten, že se jedná o francouzské jídlo z mletého masa, podobné paštice. Vepřové maso lze nahradit rybou nebo zvěřinou. Tento ochucený pokrm se peče ve vodní lázni. Terina se podává vychlazená s různými dipy a brusinkami. Nemusí být pouze masová, ale může být také zeleninová nebo houbová.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kokotka

Kokotka je zvláštně znějící název pro zapékací misku s víčkem. Je to počeštěná zkomolenina francouzského výrazu "cocotte", což znamená kastrol. Kokotka se dá využít pro přípravu celé řady pokrmů pomocí dušení, gratinování nebo flambování. Dnes se tento název užívá pro zapékací misku s pokličkou, která slouží k pomalému dušení nebo zapékání pokrmů. Vyrobena může být z litiny, keramiky nebo porcelánu.

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více