Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 věcí, které do myčky nádobí rozhodně nepatří! Nedáváte je tam taky?
Zdroj: Flickr, Jo Zimnhy Photos

Na tohoto šikovného kuchyňského pomocníka si dávno většina z nás zvykla. Až tak, že do myčky ládujeme všechno, „hlava nehlava“. Někdy při tom můžeme nechtěně poškodit nádobí či kuchyňské náčiní, nebo dokonce samotný spotřebič. Přečtěte si, co lze do myčky vložit bez obav, a které kousky tam naopak nemají co dělat.

Teflon a litina

Teflonová pánev či litinový pekáč bývají běžnou součástí naší kuchyňské výbavy. A obojí také běžně konči v myčce, ač to není prostor pro tyto povrchy vhodný. Pokud výrobce výslovně nepovoluje mytí teflonové pánve či litinového nádobí v myčce, vyhněte se tomu. Jak teflon, tak litina se totiž postupně během mytí v myčce silnými mycími prostředky poškozují. Na teflonu se pak časem začnou během přípravy připalovat jídla, litina může začít rezavět. Oba materiály patří mez dražší a jedině šetrným zacházením prodloužíte jejich životnost.

Dřevo

Zašlé vařečky, prkýnka od rybího masa, dřevěné obracečky, to všechno se v ruce myje hůř a tak nás to svádí k tomu, pomoci si myčkou, což ovšem není dobrý nápad. Dřevo je porézní materiál, který v sobě udržuje vlhkost, díky čemuž se častěji deformuje a praská. Dlouhé mycí a horké programy proto nejsou pro dřevěné náčiní vhodné. Navíc se do pórů ve dřevě snadno mohou dostat nečistoty z ostatního nádobí, stejně jako chemikálie z mycích prostředků, které se pak dostatečně nevypláchnou a mohou následně kontaminovat další jídlo, které budete pomocí dřevěného náčiní připravovat.

Ostré nože

Chcete-li, aby vaše ostré kuchyňské nože zůstaly skutečně ostré, nikdy, ale opravdu nikdy je nedávejte do myčky. „U některých nožů může dojít až k takovému poškození, že už se nedají ani nabrousit. Navíc, pokud mají lepenou nebo dřevěnou rukojeť, riskovali byste, že může prasknout nebo se může od kovové části oddělit,“ říká pro Toprecepty.cz Jana Neuszerová, odbornice značky MORA. Ze stejného důvodu do myčky nepatří ani škrabky a struhadla. Naopak příborové nože tam s klidem dejte.

Plasty

Obecně lze o plastech říci, že jsou to materiály citlivé na teplo, některé i na agresivní čisticí prostředky. Z obou důvodů proto není vhodné dávat plasty do myčky. Ovšem, pozor! Neplatí to pro všechny plastové nádoby. Moderní výrobky mytí v myčce obvykle umožňují. U starších misek po babičce to tedy raději nezkoušejte, při nákupu nového plastového nádobí nebo náčiní se řiďte pokyny výrobce. Když už ale budete plasty do myčky dávat, záleží i na tom, kam přesně je umístíte. „Obecně je lepší umístit plastové výrobky do horního koše. Topné těleso myčky je totiž dole, a proto je tam i vyšší teplota,“ doplňuje Jana Neuszerová.

Zdobený porcelán a křišťál

Zatímco oblíbený český „cibulák“ do myčky může, aniž by se poškodil, pozlacený růžový porcelán nebo jiné nádobí zdobené zlatem či stříbrem by se mělo být šetrně v ruce. Vysoká teplota v myčce spolu s čisticími prostředky totiž většinu zdobení časem smyje. Nevhodné do myčky jsou i některé křišťálové kousky. Zde se ale opět, podobně jako u plastu, řiďte pokyny výrobce. Velmi křehké sklo raději vždy myjte ručně, zabráníte tak jeho prasknutí v myčce a roztříštění střepů po celém spotřebiči. Běžné sklo do myčky patří, ale je lepší zvolit pro ně speciální šetrnější mycí program. Pak bude nejen čisté, ale taky krásně lesklé.

Extra tip navíc:
Váháte, zda dát do myčky třeba drátěnku, hubku na nádobí, či keramiku? Jednoduše platí: řiďte se pokyny výrobce, a pokud si nejste jistí, raději umyjte danou věc v ruce. U kovových drátěnek například hrozí, že se proudem vody uvolní ze „svého místa“ a myčku poškrábou. Neglazovaná nebo hůř glazovaná keramika se zase může poškodit.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více