Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hříšné trubičky cannoli: Jak doma připravit delikatesu ze sicilského harému? Zkuste to podle originálního receptu!
Zdroj: Unsplash, amirali mirhashemian

Vypadají trochu jako naše kremrole, italské cannoli vás překvapí ale mnohem svěžejší chutí i lehčím krémem uvnitř. Svěží a luxusní vzhled a výjimečnou chuť jim dodávají i zelené nasekané pistáciové oříšky, které zdobí konce trubiček. Nyní je seženete po celý rok, dřív tradičně patřily k masopustu.

Projev úcty k emírovi

O trubičkách cannoli by se dalo říct, že jsou italským národním dezertem. Přestože se zrodily úplně na jejím jihu, na ostrově Sicílie, koupíte je všech cukrárnách i pekárnách po celé Itálii – od Palerma až po Bolzano. Na Sicílii jsou ale proslavené nejvíc, a to dokonce natolik, že se dostaly do filmu Kmotr. V jedné scéně totiž zazní památná věta: „Nech zbraň, vezmi si cannoli.“ Jejich původ je tak trochu zahalen tajemstvím, jak ale uvádí web Justsicily.it, vypráví se, že zřejmě vznikly v dobách, kdy byla Sicílie ještě pod arabskou nadvládou, tedy někdy mezi 9. a 11. stoletím. V té době žil ve městě Caltanissetta šlechtic, jenž vlastnil početný harém. Emír své ženy zřejmě zanedbával nebo jich měl zkrátka hodně, proto si krátily čas připravováním různých dobrot inspirovaných původními arabskými recepty. Je však ještě jedna teorie, podle níž prý chtěly vyjádřit Emírovi svůj obdiv a lásku, a proto na jeho počest upekly pečivo speciálního tvaru s určitým erotickým podtextem. A tak vznikly cannoli. A protože některé ženy zůstaly na Sicílii i po skončení arabské nadvlády, i když konvertovaly ke křesťanství, u pečení trubiček zůstaly. Ještě v té době byly cannoli vnímány jako symbol plodnosti. Podle stránek Bbc.com se postupně začaly péct hlavně během masopustu a to jim na několik staletí zůstalo. V dobách, kdy se přísně držely půsty, byl masopust ideálním čase se odvázat. Muži těmito trubičkami rádi obdarovávali ženy a naznačovali jim tak své milostné touhy.

Různé chutě, různé velikosti

Italské trubičky cannoli jsou k dostání v mnoha verzích, z nich jedna je lepší než druhá. Společné je jim křehké a křupavé těstíčko s přídavkem vína plněné lehkým a svěžím krémem z ricotty, občas říznutým pro smetanovější chuť trochou mascarpone. Svěžest krému podporují citrusy, nejčastěji pomeranče. Dávají se do něj ve formě kandované kůry, strouhané kůry nebo i typického italského likéru limoncello. Náplň ale může být třeba i čokoládová nebo jahodová. Konce trubiček bývají nejčastěji posypány pistáciovými oříšky, někdy také nastrouhanou čokoládou či čokoládovým zdobením. Občas se na každý konec dává jedna jasně červená kandovaná třešeň nebo kandovaná citrusová kůra. Cannoli se liší i velikostí – ty nejmenší cannulicchi jsou velké jen jako prst a dají se mlsat místo bonbonů, na jihu Sicílie ale dělají cannoli velké skoro jako celá pěst. O cannoli by se dalo říct, že obsahují to nejlepší, co Sicílie nabízí – pomeranče a pistácie. Pistácie, které rostou na stromech na svazích sopky Etny, patří k nejchutnějším a také k nejdražším na světě. Sicilské pomeranče za nimi nijak nezaostávají. Jsou úžasně šťavnaté a ještě mají díky místní sopečné půdě zajímavě načervenalou barvu.

Podle originálního receptu

Základem cannoli jsou trubičky scorze z křehkého sladkého těsta. Většinou jsou jen sladké bez příchutě, případně se dají ochutit  a obarvit pomocí kakaa. Cannoli můžete tvarovat pomocí trubiček na kremrole a nakonec je na nich smažit dozlatova. Pokud jsme vás na cannoli nalákali a italskou cukrárnu máte v nedohlednu, udělejte si cannoli doma. Tady máte recept! Budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 1 polévkovou lžíci krupicového cukru, velkou špetku jedlé sody, ½ lžičky skořice, 1 lžičku kakaového prášku, 30 g másla, 1 vejce, 50 ml suchého vína marsala nebo bílého vína, řepkový nebo slunečnicový olej na smažení, 50 g rozpuštěné hořké čokolády, hrst pistáciových jader najemno nasekaných a moučkový cukr na posypání. Na náplň si připravte: 250 g odkapané a vyšlehané ricotty, 100 g mascarpone, 2 lžíce najemno nasekané kandované kůry a 2 lžíce moučkového cukru. Mouku, cukr, jedlou sodu, skořici, kakao a špetku soli nasypejte do mísy. Přidejte máslo a žloutek smíchaný s marsalou, pak vše smíchejte a vypracujte hladké těsto. Zabalte je a nechte odpočinout v lednici. Vydrží tam klidně až do druhého dne. Do fritézy nebo do hluboké pánve nalijte dostatečné množství oleje. Těsto nakrájejte na kousky a jeden po druhém je rozválejte na tenký plát. Můžete je i protlačit strojkem na těstoviny. Rozehřejte olej a počkejte, až dosáhne teploty 180 °C. Těsto rozložte na lehce pomoučený povrch a vykrajujte kolečka o průměru asi 11 cm. Každé z nich obtočte kolem formy na trubičky, horní okraj přilepte bílkem a smažte dozlatova. Smažení každé trubičky by mělo trvat asi 45-60 sekund. Hotové trubičky vyjměte z oleje a velmi opatrně je sejměte z formy na kuchyňský papír. Při smažení každé trubičky dbejte na to, aby se olej stále udržoval na teplotě 180 °C a nezahříval se na vyšší, kdy by se mohly trubičky spálit. Poté je nechte vychladit. Pokud je nechcete plnit ihned, ve vzduchotěsné nádobě vydrží 2-3 dny. Když jsou cannoli vychladlé, namočte konec každé z nich do čokolády a pak některé z nich namočte do pistácií. Nechte vychladnout a ztuhnout. Vyšlehejte ricottu a mascarpone, pak vmíchejte kandovanou kůru a cukr. Lžící přendejte směs do zdobicího sáčku se širokou hvězdicovou tryskou a trubičky naplňte. Naplněné cannoli podávejte ihned.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více