Kremrole s borůvkovým krémem

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Doba přípravy: cca 60 minut Moučníky , Drobné pečivo, Krémy, polevy, náplně 14 názorů

Suroviny

Těsto:
280 g špaldové mouky
špetka soli
250 g másla + na potření trubiček
2 žloutky
120 ml kefíru
1 vejce na potření
Krém:
400 g žervé
200 ml smetany ke šlehání
4-5 lžic hustého borůvkového džemu
moučkový cukr na posypání
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku se solí vysypeme do mísy, přidáme povolené máslo, žloutky a kefír a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici, nejlépe přes noc (pokud chceme pracovat s těstem hned, tak postačí 2 hodiny).

  2. Kovové trubičky potřeme máslem. Těsto vyválíme na plát a rozkrájíme ho na široké proužky cca 2,5 - 3 cm. Namotáme je na kovové trubičky, tak aby se pruhy překrývaly.

  3. Rozložíme je na plech s pečícím fólií nebo papírem, potřeme je vejcem a pečeme v troubě na 180°C . Poté je necháme zchladnout a sundáme.

  4. Žervé vyšleháme se smetanou na hladký krém a vmícháme do něj džem. Hotový krém nastříkáme z obou stran do vychladlých korpusů.

Poznámka

Zdroj: časopis retro

Mouku jsem dala špaldovou místo klasické hladké.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 63 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kremrole s borůvkovým krémem

  • Dajda Dajda

    Veronika.Hrozna: Mléko a máslo je v pořádku, ale 100% ztužený tuk není máslo!

    MiskaM: Mně ty trubičky vůbec nepřijdou retro, ale naopak jako velmi moderní moučník, kde je použita zdravější špaldová mouka a šlehačka je odlehčená žervé! :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Neide len o alergiu, ale aj o závažnejšie veci. Ale už to stačí.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    MiskaM: Promiň, že jsem ke tvému receptu připsala dávné vzpomínky, no nechala jsem se trochu strhnout komentáři. ;-) Omlouvám se! :-K:-K:-K
    Recept je moc pěkný.:yes:<3

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Jana Gabi: Já vám zkusím popsat "retro luxus" z doby, kdy jsem byla malá holka. jedná se o poválečná leta. A něco jako šlehačka se v obchodech vůbec nevyskytovalo. ;-( Potraviny byly na příděl a jsou tu jistě pamětníci, kteří vám to potvrdí. Marmeláda byla do papíru vážená ze soudku a byla vyrobena z obarvené cukrové řepy. 8-( A tak bych mohla pokračovt... Šlehačkový pohár nikde nebyl k mání, (mlíčňáky ještě ani neexistovaly, a pochopitelně se to nedělalo ani v cukrárnách). Ale bylo jedno místo, kde se šlehačka v pohárku přece jenom prodávala! V Praze v Dětském domě. Ale kolik dětí se tam s někým z rodičů dostalo? Leda tak některé z Prahy a okolí. Já měla to štěstí, že jsem byla "z okolí", a tak jednou nebo dvakrát za rok jsem mohla tuhle nevídanou dobrotu ochutnat! :-O:-) No nic, ono se na ty horší věci rádo zapomíná a naopak si rádi vzpomeneme na to, co bylo lepší. Například na lepší potraviny bez chemie v trochu pozdější době, než byla ta poválečná. :yes::-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Pre zdravých asi nie, pre alergikov môže byť alergénom, je to rastlina.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: :-D:-D Mne to nemusíš vysvetľovať, ja to viem. Mala som na mysli poukázať na stužený tuk. Inak, z môjho odkazu si to vie každý odkliknúť sám, netreba to prepisovať. ;-) A ešte jedna vec, každé pridanie, aj keď prírodnej látky, do potravín, nie je kóšer. A aj uvedená prírodná látka môže spôsobovať nežiaduce účinky.

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    No, u nás se tomu co zbude po výrobě másla říká podmáslí ;-)
    Odtučněné mléko pravděpodobně zbude po sbírání smetany ale spíše se vyrábí odstředěním tuku z nadojeného mléka...
    Kdysi mi známý mlékař tvrdil, že se mléko odstředí až na nula celá nic obsahu tuku (on to nazýval "modrá voda") a zpětně se do té "vody" přidává smetana (egalizace) v takovém množství že aby mléko mělo normou určených 1,5 či 3,5 % tuku :-K

    Občas se v receptech ztratí v překladu rozdíl mezi "šleháním" a "mixováním"...
    U domácí výroby smetany z mléka a másla je důležitý proces MIXOVÁNÍ (homogenizace) :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Je to výtažek z mořských řas, který zabraňuje zpětnému vyplavání tuku na povrch smetany z homogenizované směsi mléka a tuku. Je to zcela neškodné, přírodní a není třeba se toho nijak bát.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Proč, vždyť smetana je složena z mléka a mléčného tuku! Když se zahustí víc /stluče/, je to máslo, když se zředí, tak smetana a nebo šlehačka.
    Obyčejné čerstvě nadojené mléko má myslím 5 %, nebo 6 % tuku. Tuk je lehčí vyplave nahoru a sbíráš smetanu. Když se to stluče v máselnici, je z toho 82-85% máslo a zbytek je odtučněné mléko. :-Q Když svaříš mléko a máslo v určitém poměru, tak se to smíchá , schladí a vyšlehá. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    No, ono aj myšlienka, že šľahačková smotana je čistá smotana, nie je celkom správna. Ťažko povedať, či je karagenan v nej tá spávna prísada. https://www.ferpotravina.cz/smetana/smetana-ke-sle... :-K
    Na druhej strane, nič nejeme denne, takže je zbytočné to pitvať.;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Veronika.Hrozna: Taky mléko a 100% tuk - to je dost divná předstva! :-*

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Podomácku recept na šlehačku máslo a mléko. Tchýně má ještě někde recept.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Jana Gabi: Ve Vašem věku, Gabi, opravdu vtipná poznámka! :-D Vy nepamatujete, že v obchodech nebyla šlehačka, vyráběla se podomácku z bůhvíčeho, a co je špalda, jsme věděli snad jen z hodin dějepisu. ;-)

    Odpovědět

  • Jana Gabi Jana Gabi

    Jojo retro luxus, taková doba už nikdy nebude..

    Odpovědět

Tématické fráze: kremrole s borůvkami kremrole s boruvkama kremrole ze špaldové mouky kremrole z ze špaldové mouky kefirove kremrole kremrole s borůvkovým džemem těsto na kremrole s špaldové mouky kremrole s borovkama

Zapomněl/a jsem heslo