Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatarská omáčka má zřejmě bulharský původ. Víte, která bylinka v ní správně nemá chybět?
Zdroj: Toprecepty, marenka.j

Dovedete si představit smažený sýr nebo smaženou rybu s hranolky bez tatarské omáčky? Asi těžko. Tato ochucená majonéza si dobyla srdce i žaludky české populace, a to i přesto, že nejde o český vynález a že se tatarská omáčka jí na celém světě.

Tataři si na ní nepochutnávali

Jak se dočteme na thefooddictator.com, omáčka a její název se v kuchařkách objevují již od 19. století. Ale proč omáčka, která zřejmě vznikla ve Francii, byla pojmenována zrovna podle Tatarů? Navíc je nepravděpodobné, že zrovna Tataři by tehdy ochucenou majonézu konzumovali, natož vyráběli. Vysvětlení se nabízí etymologické – tedy z hlediska původu slov. Toto období v Evropě se vyznačovalo mimo jiné zájmem o orientalistiku a různé aspekty blízkovýchodní kultury včetně jídelníčku. V Bulharsku, Turecku a v arabských zemích se tradičně konzumuje „tarator“. To je studená polévka podobná řeckému tzaziki. Oba pokrmy se jedí v misce jako osvěžující letní polévka, ale zároveň se podávají jako chutný dip ke smaženým rybám a plodům moře. Je třeba poznamenat, že turecký a levantský (tedy blízkovýchodní) tarator je obvykle omáčka na bázi tahini, nikoli majonézy nebo česnekem ochuceního aioli, ale vizuálně je velmi podobná tatarské omáčce. Tady zřejmě došlo k záměně či komolení slov. „Tarator“ zněl podobně jako „Tartare“, tedy turkotatarský národ žijící na Ukrajině a v některých částech Ruska. A na světě byla „tatarská omáčka“.

Co do tatarky patří?

Základem tatarské omáčky je buď majonéza (vaječný žloutek, hořčice nebo ocet, olej), nebo aioli (vaječný žloutek, olivový olej, česnek, citronová šťáva) s přidáním některých dalších přísad. Britové do základu obvykle přidávají kapary, okurky, citronovou šťávu a kopr. Americké recepty mohou obsahovat nakrájené nakládané okurky nebo jinou nakládanou zeleninu, kapary, cibuli (nebo pažitku) a čerstvou petrželku. Slavný francouzský kuchař Paul Bocuse, jehož restaurace Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu držela od roku 1965, podle již zmíněného thefooddictator.com popisuje tatarskou omáčku výslovně jako remuládu, v níž se charakteristické sardelové pyré nahradí trochou ostré dijonské hořčice.

Domácí tatarka je snadná

Tatarskou omáčku si můžete připravit například podle knihy Škola vaření pro celou rodinu gastronomické publicistky Mary Berry. A jak na to? Rozmixujte dohladka 1 vejce (nebo jen žloutek), 1 ½ lžičky cukru, ½ lžičky hořčičného prášku (namleté žluté hořčičné semínko), sůl a pepř podle chuti. Tenkým pramínkem přilévejte 300 ml slunečnicového oleje, až směs hodně zhoustne a všechen olej se zapracuje. V tutot chvíli budete mít majonézu. Všlehejte šťávu z 1 citronu. Přesuňte směs do misky a vmíchejte po 1 lžíci nadrobno nakrájené kyselé okurky, kaparů a petrželky a 2 lžíce nakrájeného čerstvého estragonu. Takto z majonézy připravíte "tatarku". Směs přikryjte a nechte stát alespoň 1 hodinu, aby se rozvinuly chutě. V českých receptech se někdy vynechává estragon, zato se přidává citronová kúra, někdy se majonéza ředí bílým vínem a smetanou a přidává se trochu hořčice. A kromě již zmíněného smaženého sýru tatarskou omáčku podáváme například ke smažené zelenině (květák, brokolice) a žampionům, k rybám, ke grilovanému a pečenému masu nebo jako dip k samotným bramborovým či zeleninovým hranolkům.

Pokud si chcete práci zjednodušit, vyrobte domácí tatarku z majonézy. Tady najdete návod, jak na to:

Zdroje informací:
web thefooddictator.com
kniha Škola vaření pro celou rodinu

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

7. 3. 2022 00:08

".... turecký a levantský tarator je obvykle omáčka NA BÁZI TAHINI..." - :-?:-?:-? TAHINI :-?:-?:-?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat