

"Znojemský" nálev na okurky
Suroviny
- Na nálev:
- (předepsané množství vyjde na 10 sklenic o objemu 0,7 litru)
- 2 litry vody
- 1/2 litru octa
- 1 balíček nakladače DEKO
- 15 dkg cukru krystal
- 25 ks tablet cukerinu (umělého sladidla)
- do sklenice:
- mrkev
- cibule
- křen (na kolečka)
- kopr
Postup přípravy receptu
Do hrnce dám všechny ingredience a nechám krátce přejít varem asi 2-3 minuty a dám nálev vychladit.
Na dno do sklenice vložím 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu, 1-2 plátky cibule, kousek okvětí nebo snítky nebo stonku kopru (vše podle velikosti) a na to naskládám umyté okurky, zaliji vychladlým nálevem.
Nálev rozmíchám, aby se mi v něm točily kuličky koření a snažím se je rozdělit tak, aby jich bylo trochu v každé sklenici.
Sklenici uzavřu a zavařuji od bodu varu 20 minut (hned vyndám ze zavařovacího hrnce), po vychladnutí uskladním.
Poznámka od kuchařky
...údajně je tento recept ze Znojma, říkala mi to před 45 lety mamka, tak snad... - prostě "RETRO" recept :-)
...děkuji všem za fotky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu "Znojemský" nálev na okurky
-
hosta: Díky moc, před zavařováním vždycky dávám po umytí víčka na 5 minut vyvařit. Červené používám na maso, růžové a bílé na to ostatní. Zavařuji krouhaná jablka nebo ořechy 30 minut a bílá víčka drží dobře. Našla jsem ve sklepě zapomenuté 2 zavařovačky s ořechy a s jablky z r. 2003 a nic jim nebylo. Prý jsou ještě poživatelné konzervy UNRA z války. To ale zkoušet nebudu.
-
Dobroslava: souhlas, starší víčka před použitím dávám převařit do kastrůlku s vodou
-
Dobroslava: Nevyhadzuj nič, je to škoda. Omnia viečka vydržia dlho a opakovane, pokiaľ šetrne otváraš zaváraniny. Ja na to mám už veľmi dlho starý desaťhaliernik, ktorým jemne podoberiem viečko aby sa nenatrhlo.
Gumové tesnenie na viečkach je biele alebo červené. Biele sa používa na krátku sterilizáciu, do 10-15 min. Červená guma je tvrdšia a používa sa na dlhšie zaváranie- okolo 20 min. Podľa toho, čo zaváraš, volíš viečko s príslušnou farbou gumy.
Poslednýkrát som kupovala nové viečka pred cca 10 rokmi a zaváram každý rok. Takže nie drasťák pri otváraní a vydržia veľmi dlho. -
Recept zkusím, ale mám dotaz na znalce. Jak dlouho vydrží použitelná víčka na obyč. omniovky? Našla jsem krabici víček, nepoužitých nebo některé možná jednou, ale zdá se mi, že ty těsnicí gumky už budou tvrdé a tím pádem nespolehlivé. Byly v komoře dobře ukryté, takže pěkných pár roků už mají. Zdravý selský rozum radí vyhodit a koupit nové, šetřílkovi je zas líto nových víček. Poraďte. Díky
-
to jsem ráda že chutnají - pa
-
scofiq: Ahoj!!!
Já mám taky něco málo z loňska, ale dcera mne vždy o nějaké obere
. Ty tvé okurčičky u nás zdomácněly. Dostala jsem přímo příkazem, že jiné už dělat nemám
-
děkuji, Jani, za fotečku - letos okurky nezavařuju mám ještě od loňska
-
Karolínko - opravdu na tvůj blog nechodím
, ale třeba se mrknu
-
Jsem blázen do receptů na nálevy.
Na okurky, na houby, na papriky... Zapisuju si je do deníčku. Pár receptů včetně podobného nálevu na znojemské okurky jsem taky nedávno publikovala na svém blogu http://makova-panenka.cz/recepty/zavarovani-okurek...
-
scofiq:
-
...můj tatínek říká: člověk může být b...j, ale musí si umět pordit - nic ve zlém Jani - jsi prostě šikovná pa
-
scofiq: No, našla jsem jiný způsob
. Mám okurky po trošce přímo ze zahrady a protože mi tento recept opravdu vyhovuje, tak je zaliju horkým nálevem, dám do hrnce a od doby varu vařím 5 min.
. V hrnci je to vidět, když to začne vařit
-
ahoj Jani, tak ti přeju, abys tu poznámku době vaření v troubě, bezy našla
-
scofiq: No, dělala jsem každý rok Milotické, které jsem tady taky našla. Až vloni jsem vyzkoušela změnu a reakce byla hodně pozitivní. Mám jediný problém. Já je zaliju tím horkým nálevem a pak dám na chvilinku do trouby. Tam se dost dobře nedá přesně určit doba varu a tak se vždycky bojím, že je rozvařím. Měla jsem to někde poznamenané, jak dlouho stačí. Jen kde?
-
ahoj Jani, díky za pochvalu - budu tlumočit mamince
, jsem ráda že ti chutnají a že je děláš