Tatarská omáčka se zeleninou

Suroviny

1 vejce
2-3 dl oleje
1/4-1/2 rovné lžičky soli
1 lžička plnotučné hořčice
1 - 1,5 lžičky cukru
1 lžička octa
1 lžička worchestru
1 lžíce nakládané zeleniny (čalamáda, domácí směs zeleniny, koupená Moravanka aj.)
kousek krájené syrové cibule

Postup přípravy receptu

  1. Do vyšší nádoby vyklepneme vejce, vložíme ponorný mixér, nalijeme asi 1,5 dl oleje, začneme mixovat a velice pomalu táhneme mixér nahoru.
    Téměř okamžitě máme hotovou hustou majolku.

  2. Do nádoby přidáme všechny zbylé suroviny (kromě cibule), zeleninu nakrájenou na menší kousky a znovu mixujeme - majolka lehce zřídne. Proto za stálého mixování přidáváme zbytek oleje, až do opětovného zhoustnutí.
    Zcela nakonec do tatarky vhodíme cibuli a už jen krátce rozmixujeme - dlouhým mixováním by zhořkla.

  3. Uchováváme dobře uzavřené v lednici.

Poznámka od kuchařky

Vejce i olej by měly mít přibližně stejnou teplotu.

Majolku® i tatarku mě kdysi učila mamka, která do tatarky dávala kyselou okurku - já také. Jen kdysi jsem přihodila místo okurky lžíci domácí čalamády a hotová tatarka chutnala trochu jinak...myslím, že se podobná i prodává.

Od té doby občas tatarku se zeleninou děláme, nebojíme se přidat ani naloženou feferonku - tatarská omáčka je pak lehce, příjemně pálivá.

Komentáře k receptu Tatarská omáčka se zeleninou

  • Marie Švarcová Marie Švarcová (neregistrovaný)

    :yes::yes::yes: majonézu dělám stejným způsobem a do tatarky dávám jemně nastrouhanou kyselou okurku, nasekanou šalotku,, špetku soli, cukru a chilli podle chuti. Příště zkusím Váš recept - díky :-K<3

    Odpovědět

Tématické fráze: těstoviny s tatarskou omackou houbová omáčka místo tatarky tatarska omacka s chilli omačka na těstoviny z Majolky® domaci tatarska omáčka z porkem domaci paliva tatarska omáčka priprava tatarske omacky tatarské omáčky s feferony domácí tatarská omáčka kořenova zelenina tatarská omáčka Majolka® s kyselou okurkou tatarská pálivá kuchyně zelenina s tatarkou recept tatarská omáčka zbytky tatarska omacka s porkem hříbková omáčka lžíce hořčice tatarská omáčka bez oleje rajcatova calamady