Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční rýže jollof: Proč si tuhle africkou specialitu zamilujete a jak ji správně připravit?
Zdroj: Pixabay, successcard

Vypadá jako naše rizoto, v Africe je ovšem rýže jollof doslova legendárním pokrmem. Pro západní Afriku je tím, čím paella pro Španělsko, rizoto pro Itálii, biriyani pro Indii a smažená rýže pro Čínu. Místní ji mají rádi natolik, že jsou schopni ji jíst každý den. A vaří ji i při všech svátečních příležitostech.

Rýže plná exotických chutí

Rýže jollof je nejslavnější specialitou západní Afriky a nejtypičtějším pokrmem pro Ghanu a Nigérii. Vzhledem  tomu, že ji připravují i v mnoha dalších zemích, může mít spoustu variant. Dalo by se říct, že každá západaoafrická země má nějakou svou verzi rýže jollof a téměř každá rodina má svůj speciální recept. Základ rýže jollof je ale vždy stejný a zahrnuje dlouhozrnnou rýži, rajčata, cibuli a aromatické koření (chilli papričky, kari, zázvor, pepř a západoafrické koření selim).

Rizoto pro sváteční příležitosti

To vše obvykle doplňuje zelenina (nejčastěji fazole nebo papriky) a maso, většinou kuřecí, ale i hovězí, kozí, skopové či jehněčí. Oblíbená je rýže jollof s rybami, krevetami nebo dalšími mořskými plody. Ne nadarmo se tato rýže vynikající svou sytě červenou barvou považuje za královnu všech afrických pokrmů. Toto jídlo se podává na každé oslavě, narozeninách, svatbě, pohřbu nebo jen při posezení s přáteli a v Africe je považováno i za typický velikonoční pokrm.

Jméno dal rýží jollof starý africký kmen

Původ rýže Jollof sahá až do roku 1300 do starověké říše Wolofů, známé též jako Jolofská říše. Ta se rozkládala na území dnešního Senegalu, Gambie a Mauritánie. V této oblasti se dařilo pěstování rýže, začali tu proto poměrně často připravovat pokrm z rýže, ryb, korýšů a zeleniny, jemuž tehdy říkali thieboudienne. Jak se říše rozrůstala, Wolofové se rozptýlili po celém regionu a postupně se usadili v různých částech západní Afriky. A protože si svou úžasnou rýžovou specialitu vzali s sebou, rozšířila se i ona ve všech zemích této oblasti. A na počest těch, co ji vymysleli, se jí začalo říkat rýže jollof.

Rýže jollof je nejlepší na otevřeném ohni

V rýži jollof hraje nejdůležitější roli sladkost cibule a pikantní chutě. Příprava je poměrně jednoduchá a příliš se neliší od vaření španělské paelly. Nejprve se okoření maso, které se osmahne a pak jemně podusí společně se zeleninou a kořením ve vývaru doměkka. Poté se k masu a vývaru přidá rýže a vše se vaří tak dlouho, dokud do sebe rýže nevstřebá všechnu aromatickou tekutinu, nezměkne a nezíská typickou červenou barvu. V Africe často rýži jollof připravují na otevřeném ohni a říká se, že tato verze je nejlepší a nejchutnější. Pokud tato příprava není možná, často v některých zemích přidávají do pokrmu uzenou papriku, aby mu dodali kouřovou chuť.

Zkuste rýži jollof podle receptu z Nigérie

Pokud vás rýže jollof zaujala, můžete si ji nyní připravit podle originálního nigerijského receptu. Budete potřebovat: 3 středně velká rajčata nahrubo nakrájená, 1 červenou paprikou, nakrájenou na proužky, 3 malé červené cibule (1 nakrájenou na tenké plátky, 2 nahrubo nasekané), 1/4 chilli papričky Scotch bonnet, 2 a 1/2 až 3 šálky zeleninového, kuřecího nebo hovězího vývaru, 300 g hovězího masa, 2 lžičky kari, 2 lžičky sušeného tymiánu, sůl, pepř, 1/4 šálku oleje, 3 malé bobkové listy, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky másla, 2 šálky dlouhozrnné rýže (basmati nebo jasmínové), 1/2 červené cibule nakrájené na plátky na ozdobu a 1 rajče nakrájené na plátky na ozdobu.

Postup: V mixéru smíchejte rajčata, červenou papriku, nakrájenou cibuli a chilli papričku s 1 a 1/2 šálkem vývaru. Mixujte do hladka asi 1 až 2 minuty. Tuto směs přelijte do velkého hrnce. Přiveďte ji k varu a vařte při mírné teplotě 15 až 20 minut, nebo dokud se směs nezredukuje na polovinu. Odstavte z ohně. Hovězí maso okořeňte 1 lžičkou kari koření, 1 lžičkou tymiánu a solí a pepřem. V hrnci rozehřejte polovinu oleje. Přidejte hovězí maso a smažte ho asi 5 minut ze všech stran. Vyjměte a odložte stranou. Do stejného hrnce přidejte zbývající olej. Jakmile se rozpálí, přidejte nakrájenou cibuli, 1 lžičku kari, 1 lžičku sušeného tymiánu a po špetce soli a pepře. Za stálého míchání vařte na mírném ohni 3 až 4 minuty. Přidejte rajčatový protlak a 1 lžičku másla a míchejte další 2 až 3 minuty.

Do hrnce přidejte zredukovanou směs rajčatovou směs, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 8 až 10 minut. Do uvařené rajčatové omáčky přidejte zbývající 1 a 1/2 šálku. Přiveďte k varu a vařte 1 až 2 minuty. Přidejte propláchnutou rýži a dobře promíchejte, aby se každé zrnko obalilo. Vmíchejte hovězí maso a promíchejte. Přiklopte pokličkou, snižte teplotu na minimum a nechte vařit 35 minut, dokud rýže nezměkne. Případně dochuťte a podávejte ozdobené rajčaty a cibulí.

Zdroje informací:
Bbc.com
Food Culture in Sub-Saharan Africa
Thespruceeats.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více