Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na jasmínovou rýži? Jako příloha má široké uplatnění

Jasmínová rýže a rýže basmati patří k dlouhozrnným rýžím. Vzhledem i chutí je jasmínová rýže podobná rýži basmati, ale na rozdíl od ní je lepivější a má zrnka o malinko kratší než basmati. Po uvaření navíc vyniká svou delikátní chutí a její aroma je velmi podobné přirozené květinové vůni jasmínu. Nehodí se proto k výrazným pokrmům, ale spíš k neutrálním jídlům. Původně byla vyšlechtěna v Thajsku pro královskou rodinu, ale dnes už se pěstuje i v dalších zemích. Díky svým vlastnostem se skvěle hodí na rizota, nákypy i pro konzumaci asijských jídlel s hůlkami. Výborná je v kombinaci s masem, rybami nebo krevetami. Používá se hlavně v čínské, thajské a japonské kuchyni.

Rýže basmati se pěstuje v oblasti severní Indie a Pákistánu a její zrnka se po uvaření prodlouží téměř na dvojnásobek. Je rychle uvařená, příjemně voní (má lehkou oříškovou vůni), její zrnka se po uvaření od sebe dobře oddělují a snadno ji připravíte v nadýchané podobě. Tato rýže obvykle doprovází indické pokrmy.

Jak připravit jasmínovou rýži?

Jdeme tedy vařit jasmínovou rýži. (Rýži basmati můžete uvařit stejným způsobem, jen var je kratší - stačí jí 10 minut..)

Na vaření použijeme širší a nízký kastrol, aby byla vrstva rýže co nejniží a spodní část pak nebyla upěchovaná váhou rýže nad ní. Na porci pro 1 osobu je potřeba asi 80 g suché rýže.

Nejprve odměříme potřebné množství rýže a propláchneme ho vodou. Není nutné proplachovat do úplné čirosti vody, jako je tomu u jiných druhů. Okapanou rýži nasypte do hrnce a zalijte vodou (na 1 díl rýže 1,5 dílu vody). Je třeba použít přesně tolik vody, aby se všechna vsákla do rýže, ale přitom jí bylo dost na změknutí. K rýži přidejte sůl, obsah hrnce promíchejte a a přiveďte k varu. Částečně zakryté vařte na mírném plameni asi 10-15 minut. V nabobtnané rýži by se měly objevit dírky od prostupující páry a měla by být téměř uvařená. Je důležité, aby voda nebublala příliš prudce a neodpařila se moc rychle, aby se rýže stihla uvařit.

Stáhněte hrnec z vařiče, přikryjte dobře přiléhající poklicí a nechte takto stát zhruba 10 minut. Před podáváním rýži načechrejte vidličkou.

Do jakých receptů můžeme jasmínovou rýži vřadit?

Jako přílohu ke kuřecímu kari, k čínské nakládané rybě, šanghajskému kuřeti, osmažit ji s krevetami a pikantní zálivkou, nebo z ní připravit sladký nákyp.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky