Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mikrovlnka a její nástrahy: Kdy vám vybouchne voda do obličeje a proč si dát bacha na chilli?
Zdroj: Freepik, fabrikasimf

Mikrovlnná trouba už dávno neslouží jen na ohřev jídla. Můžete v ní třeba vařit nebo grilovat. Přesto je nutné dávat pozor na to, co do mikrovlnky dáváte. Některé materiály do mikrovlnky prostě nepatří. Pokud tato tabu porušíte, hrozí nejen znehodnocení připravovaného pokrmu a zničení spotřebiče, ale někdy může dojít i k úrazu nebo požáru.

Nežádoucí ohňostroj rozpoutá alobal

Létání jisker může být romantickou podívanou u venkovního ohniště, ale asi se jimi nechcete kochat při ohřívání jídla v mikrovlnce. Nicméně právě to by se mohlo stát, když budete v mikrovlnce ohřívat jídlo v alobalu nebo na zlaceném talíři. Když dáte do mikrovlnné trouby kousek alobalu nebo nádobí s kovovým proužkem, tak místo toho, aby mikrovlny pronikaly do pokrmu a jídlo se rychle ohřálo, dochází k opačnému efektu. Kovy totiž mikrovlny odrážejí, takže jim nejen neumožní fungovat tak, jak mají, ale navíc může dojít i k elektrickému výboji. Asi není třeba zdůrazňovat, že jde o velké riziko, které je pro mikrovlnnou troubu škodlivé a nebezpečné.

Pozor na papír i mikrotenové sáčky

Ač se vám může na první pohled zdát, že jsou papírové sáčky všechny stejné, není tomu tak. Jinou technologií je vyrobený sáček na výrobu popcornu a zcela jiné jsou papírové sáčky, do nichž si balíte svačinu. Ty se v mikrovlnce snadno vznítí. Mikrotenové sáčky sice požár nevyvolají, ale pokud byste chtěli ohřívat jídlo v neprodyšně uzavřeném mikrotenovém sáčku, pravděpodobně vybouchne a kousky jídla budou rozstříkané po celé mikrovlnce. Pamatujte si tedy, že pokud používáte mikrotenový sáček v mikrovlnce, tak jedině otevřený, aby z něj mohla unikat nahromaděná pára. Nicméně plastové sáčky se hodí k daleko užitečnějším činnostem. 

Vajíčko se v mikrovlnce promění v dynamit

S vejci si mikrovlnka moc nerozumí. Pokud byste chtěli uvařit v mikrovlnce celé vajíčko, docílíte stejného efektu jako s výše zmíněným mikrotenovým sáčkem. Pod skořápkou se nahromadí pára a po chvíli vajíčko v troubě „vybuchne“. Spotřebič to sice s největší pravděpodobností přežije bez úhony, ale vy místo chutné večeře budete drhnout vnitřek mikrovlnky. Proto k přípravě vajíček používejte raději speciální kalíšky určené do mikrovlnné trouby nebo vejce připravujte jiným způsobem doporučeným výrobci mikrovlnek.

Nad chilli papričkami hořce zapláčete

Kdo by si pomyslel, že mikrovlnná trouba vás dožene až k slzám? Není to pro ni nic těžkého, pokud vás napadne, že v mikrovlnce necháte změknout pálivé papriky. Nejen, že mohou jiskřit a způsobit požár, ale chilli papriky obsahují látku zvanou kapsaicin, který se působení tepla rychle uvolňuje. Když potom otevřete mikrovlnnou troubu, může u vás kapsaicin nahromaděný ve vnitřním prostoru trouby vyvolat dušnost či dokonce vám může způsobit lokální popáleniny.

Neohřívejte v mikrovlnce vodu na čaj

Neznamená to, že nemůžete v mikrovlnce ohřát trochu vody ve skleněné misce nebo porcelánovém hrnku. Problém číhá někde jinde. Když takto ohřátou vodu pak vyndáte a ponoříte do ní sáček třeba s šípkovým čajem, nebo ji třeba jen zamícháte, exploduje vám horká tekutina přímo do tváře. Voda se totiž v mikrovlnce neohřívá rovnoměrně. Na povrchu má vyšší teplotu, než je tomu uvnitř nádoby, v níž ji ohříváte. Tím pádem je nahoře určité napětí, které svým zásahem porušíte a dojde tak k prudké reakci.

Není plast jako plast

Při používání mikrovlnky dejte také pozor na to, jaké plastové nádobí používáte. Vždy raději zkontrolujete, zda výrobce doporučuje používat nádobí i v mikrovlnné troubě. A rozhodně se vyhněte klasickým plastovým táckům. Ty se vlivem tepla v mikrovlnce roztečou a vás bude čekat náročné čistění. Pokud by se vám to však přece jen stalo, můžete využít náš tip, jak vyčistit mikrovlnku.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více