Mikrovlnka a její nástrahy: Kdy vám vybouchne voda do obličeje a proč si dát bacha na chilli?
16. 5. 2022 Domácnost
Mikrovlnná trouba už dávno neslouží jen na ohřev jídla. Můžete v ní třeba vařit nebo grilovat. Přesto je nutné dávat pozor na to, co do mikrovlnky dáváte. Některé materiály do mikrovlnky prostě nepatří. Pokud tato tabu porušíte, hrozí nejen znehodnocení připravovaného pokrmu a zničení spotřebiče, ale někdy může dojít i k úrazu nebo požáru.
Nežádoucí ohňostroj rozpoutá alobal
Létání jisker může být romantickou podívanou u venkovního ohniště, ale asi se jimi nechcete kochat při ohřívání jídla v mikrovlnce. Nicméně právě to by se mohlo stát, když budete v mikrovlnce ohřívat jídlo v alobalu nebo na zlaceném talíři. Když dáte do mikrovlnné trouby kousek alobalu nebo nádobí s kovovým proužkem, tak místo toho, aby mikrovlny pronikaly do pokrmu a jídlo se rychle ohřálo, dochází k opačnému efektu. Kovy totiž mikrovlny odrážejí, takže jim nejen neumožní fungovat tak, jak mají, ale navíc může dojít i k elektrickému výboji. Asi není třeba zdůrazňovat, že jde o velké riziko, které je pro mikrovlnnou troubu škodlivé a nebezpečné.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na papír i mikrotenové sáčky
Ač se vám může na první pohled zdát, že jsou papírové sáčky všechny stejné, není tomu tak. Jinou technologií je vyrobený sáček na výrobu popcornu a zcela jiné jsou papírové sáčky, do nichž si balíte svačinu. Ty se v mikrovlnce snadno vznítí. Mikrotenové sáčky sice požár nevyvolají, ale pokud byste chtěli ohřívat jídlo v neprodyšně uzavřeném mikrotenovém sáčku, pravděpodobně vybouchne a kousky jídla budou rozstříkané po celé mikrovlnce. Pamatujte si tedy, že pokud používáte mikrotenový sáček v mikrovlnce, tak jedině otevřený, aby z něj mohla unikat nahromaděná pára. Nicméně plastové sáčky se hodí k daleko užitečnějším činnostem.
Vajíčko se v mikrovlnce promění v dynamit
S vejci si mikrovlnka moc nerozumí. Pokud byste chtěli uvařit v mikrovlnce celé vajíčko, docílíte stejného efektu jako s výše zmíněným mikrotenovým sáčkem. Pod skořápkou se nahromadí pára a po chvíli vajíčko v troubě „vybuchne“. Spotřebič to sice s největší pravděpodobností přežije bez úhony, ale vy místo chutné večeře budete drhnout vnitřek mikrovlnky. Proto k přípravě vajíček používejte raději speciální kalíšky určené do mikrovlnné trouby nebo vejce připravujte jiným způsobem doporučeným výrobci mikrovlnek.
Mohlo by vás zajímat
Nad chilli papričkami hořce zapláčete
Kdo by si pomyslel, že mikrovlnná trouba vás dožene až k slzám? Není to pro ni nic těžkého, pokud vás napadne, že v mikrovlnce necháte změknout pálivé papriky. Nejen, že mohou jiskřit a způsobit požár, ale chilli papriky obsahují látku zvanou kapsaicin, který se působení tepla rychle uvolňuje. Když potom otevřete mikrovlnnou troubu, může u vás kapsaicin nahromaděný ve vnitřním prostoru trouby vyvolat dušnost či dokonce vám může způsobit lokální popáleniny.
Mohlo by vás zajímat
Neohřívejte v mikrovlnce vodu na čaj
Neznamená to, že nemůžete v mikrovlnce ohřát trochu vody ve skleněné misce nebo porcelánovém hrnku. Problém číhá někde jinde. Když takto ohřátou vodu pak vyndáte a ponoříte do ní sáček třeba s šípkovým čajem, nebo ji třeba jen zamícháte, exploduje vám horká tekutina přímo do tváře. Voda se totiž v mikrovlnce neohřívá rovnoměrně. Na povrchu má vyšší teplotu, než je tomu uvnitř nádoby, v níž ji ohříváte. Tím pádem je nahoře určité napětí, které svým zásahem porušíte a dojde tak k prudké reakci.
Není plast jako plast
Při používání mikrovlnky dejte také pozor na to, jaké plastové nádobí používáte. Vždy raději zkontrolujete, zda výrobce doporučuje používat nádobí i v mikrovlnné troubě. A rozhodně se vyhněte klasickým plastovým táckům. Ty se vlivem tepla v mikrovlnce roztečou a vás bude čekat náročné čistění. Pokud by se vám to však přece jen stalo, můžete využít náš tip, jak vyčistit mikrovlnku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Osvěžující horchata: Legendární nápoj působí jako afrodizakum. Snadno jej připravíte i doma
Slupky z pomerančů do koše nepatří. Vyleštíte jimi zašlé sklo, vyčistíte mikrovlnku a provoníte lednici. Na co ještě se hodí?
Grilování levou zadní: Jaké oleje použít na marinádu a čím ji nejlépe dochutit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma noky a nočky: Seznámíme vás s jejich přípravou, podáváním a uchováním
Slovenská kuchyně: Tajemná živáňská pečeně. Jak se správně skládá a co k ní podávat?
Hmoždíře jsou skvělými pomocníky nejen na drcení koření. Jaké mají další výhody a proč jsou nejoblíbenější ty z mramoru a žuly?