Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí potraviny, patří už k běžnému vybavení kuchyní. K dostání jsou však i takové, které vaří, smaží i grilují. Zjistili jsme, které další funkce mikrovlnek vám usnadní každodenní vaření.

1. 3D technologie (Cooking Surround): funkce, díky níž se mikrovlny v troubě šíří rovnoměrně. Znamená to, že ohřívání jídla je efektivní, protože se prohřívá všude stejně. Jinými slovy by se vám už nemělo stát, že z mikrovlnky vyndáte pizzu, jejíž okraje pálí, zatímco prostředek je studený.

2. Auto Reheat: automatická funkce, kdy si mikrovlnka podle hmotnosti pokrmu sama nastaví dobu ohřevu. Využijete ji nejen pro ohřívání hotových jídel, ale díky ní by vám už nikdy nemělo přetéct například mléko.

3. ECO program: šetří elektrickou energii a tím i vaši kapsu, protože dbá na to, aby mikrovlnka v pohotovostním režimu měla co nejnižší příkon, a tudíž i spotřebu.

4. Forced Air, Steam, AutoSteam (horkovzdušná úprava): dalo by se říct, že tato funkce (která se může skrývat pod různými názvy) je pravou rukou 3D technologie, protože zajišťuje správnou cirkulaci horkého vzduchu uvnitř spotřebiče. Díky výkonnému ventilátoru s kruhovým topným tělesem, který je vzadu v mikrovlnce, připravíte nejen šťavnaté maso, ale i dokonalý moučník. A za kratší dobu, protože kombinace mikrovln s horkým vzduchem výrazně zkrátí čas přípravy. Co však ještě důležitější, pokrmy si díky této formě zachovají větší podíl vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek, než je tomu u klasického pečení. A nemusíte si už kupovat horkovzdušnou troubu.

5. Crisp: neboli zapékání dokřupava je už téměř nepostradatelná funkce, díky níž a speciálnímu talíři se stejným názvem připravíte v mikrovlnce křupavou pizzu i zapečené těstoviny s křupavou kůrčičkou.

6. CrispFry: s touto funkcí můžete připravit smažené jídlo, které bude zdravější a méně kalorické, protože je připravené bez tuku podobně jako třeba v horkovzdušné fritéze. Využijete ji nejen u čerstvých potravin, ale i u mražených, jako jsou hranolky, filé apod. „Mikrovlny zahřívají talíř Crisp mimořádnou rychlostí a díky tomu se pokrm dokonale peče odspodu. Gril v horní části trouby zároveň opéká jídlo shora. Mikrovlnná energie v prostoru trouby prostupuje pokrm a upravuje ho zevnitř. Tato inovativní technologie udržuje teplotu talíře na stálé teplotě 210 °C,“ doplňuje pro Toprecepty Darina Papáčová ze společnosti Whirpool.

7. Gril: tato funkce umožňuje grilování pokrmu a je důležitým doplňkem pro funkci CripsFry využívané ke smažení. O řád vyšší je funkce Quartz Gril, která umožňuje nastavit vyšší provozní teplotu, než je běžný standard. V praxi to znamená, že jídlo máte hotové za kratší dobu.

8. Inteligentní asistent:Využívá sadu inteligentních senzorů pro intuitivní vaření. Takže jednoduše stačí vybrat druh potravin a jejich hmotnost, nebo některý z automatických receptů, a mikrovlnná trouba zařídí zbytek – nastaví nejlepší funkci, úroveň výkonu a čas vaření,“ vysvětluje pro Toprecepty Darina Papáčová. Praktické je, že takový výrobek je vybavený čidly vlhkosti a teploty, která upraví nejen výkon, ale zajistí i optimální dobu ohřívání či grilování, čímž snižuje spotřebu elektrické energie oproti běžné mikrovlnce.

9. Jet Defrost: díky této funkci rychle rozmrazíte různé pokrmy, ať již se jedná o maso nebo pečivo. Od běžného rozmrazování se liší tím, že zajišťuje rovnoměrné rozmrazení pokrmu, takže už maso nezůstane zmrzlé ani uprostřed.

10. Jet Menu: u této funkce stačí jen nastavit hmotnost a druh rozmrazovaného pokrmu, zbytek už automaticky obstará samotná mikrovlnka.

11. Jet Start: slouží k rychlému ohřevu potravin s vysokým obsahem vody. Využijete ji tedy především při ohřívání polévek, omáček nebo dětských příkrmů.

12. Sterilizace lahví a přípravu dětských pokrmů: speciální program, který nejvíce ocení maminky s malými dětmi

13. Vaření v páře: za použití speciální parní nádoby nejprve rychle přivede vodu k bodu varu, a pak udržuje její teplotu tak, aby po celou dobu vaření vznikala pára. Jedná se o další způsob zdravé přípravy jak zeleniny, tak ryb, rýže nebo těstovin, k němuž už nepotřebujete parní troubu ani parní hrnec.

Kolik bude stát?

Mikrovlnky nepředstavují žádná velkou investici. Ty nejlevnější stojí jen pár stovek. Bohužel jsou většinou malé a slouží opravdu jen k ohřátí, případně rozmrazení pokrmů. Od 1500 do 3000 korun už koupíte modely s více funkcemi. Můžete počítat i s některými automatickými režimy nebo rychlým ohřevem, rozmrazováním a grilem. O něco dražší jsou pak kombinace s horkým vzduchem či párou. S cenou nad 5000 korun se setkáte u mikrovlnek, které nahradí i několik spotřebičů současně (například gril, horkovzdušnou fritézu a horkovzdušnou troubu) a jsou samostatnými pomocníky, co se týká třeba doby ohřevu nebo rozmrazování.

Tipy z praxe

Nabídka mikrovlnek je nesmírně široká, takže se v ní snadno můžete ztratit. Navíc je při výběru potřeba sledovat také její objem a zanedbatelný není ani design. Nicméně u tohoto spotřebiče zpravidla neplatí, že levný může být až moc drahý. Mikrovlnky jsou většinou bezporuchové a i ty levnější se vypořádají s poměrně vysokými nároky svého majitele. Většinou záleží jen na tom, jestli daný spotřebič disponuje právě těmi funkcemi, které preferujete. Nicméně tzv. střední třída je i v tomto případě sázkou na jistotu. Takže pokud se vydáte na nákup se třemi nebo čtyřmi tisíci, určitě se nevrátíte s prázdnou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více