Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejzajímavějších způsobů, jak využít igelitové sáčky: Hodí se při obalování, zdobení i pro přípravu „sáčkové omelety“
Zdroj: Freepik

Víte, k čemu se dají použít igelitové sáčky? Pokud si myslíte, že se hodí jen ke skladování potravin nebo na svačinu, tak se mýlíte. Tyto sáčky se dají i využít třeba při zdobení dortu, marinování masa, tvarování sekané nebo drcení ořechů.

Čistá práce s těstem

Určitě to znáte, když máte celé ruce oblepené těstem a nemůžete ho z nich za žádnou cenu dostat dolů. Tohle trápení je ale zbytečné. Když těsto z mísy vyklopíte do velkého igelitového sáčku, tak ho v něm pak snadno dopracujete, aniž byste si ho pak museli pracně umývat z rukou způsobit tím ucpání dřezu.

Sekaná levou zadní 

A podobným způsobem můžete vyřešit i přípravu sekané. Stačí jen dát přísady na sekanou do igelitového sáčku, uzavřít ho, jemně ho prohníst, a potom vytvarovat sekanou. Sáček pak rozstřihnete a váleček sekané krásně umístíte rovnou do pekáče. Případně lze sáček i vymýt a nechat na použití na příště.

Už žádné drobky na lince

Příjemná nebývá ani příprava drcených ořechů. Pokud zrovna nemáte po ruce kuchyňského robota, nebo se vám ho nechce kvůli trošce ořechů vytahovat, můžete využít náš tip. Dejte ořechy do sáčku, uzavřete ho a ořechy roztlučte tupou stranou paličky na maso. Zabráníte tak i tomu, abyste měli všude drobky, když chystáte moučník z drcených piškotů nebo sušenek. Jednoduše uzavřete piškoty nebo sušenky do pytlíku a několikrát přes něj přejeďte kuchyňským válečkem. Uvidíte, že se vám ven nedostane ani drobek.

Dokonalé řízky i květák

Igelitový sáček se hodí i při klasické úpravě řízků, tedy když je potřeba maso předem naklepat. Položte sáček na plátky masa před jejich naklepáním, zabráníte tak „rozstřikování“ šťávy a kousků masa po celé lince a nebudete ji muset čistit. Zároveň zkušené hospodyňky vědí, že na obalování květáku nebo jiných kousků zeleniny není nic lepšího. Do sáčku nasypete mouku, do jiného strouhanku a krásně tak květákové růžičky obalíte. Bez nepořádku a bez „holých míst“ na zelenině. 

Snadné marinování

U masa ještě zůstaneme. Igelitový sáček vám totiž skvěle poslouží i při jeho marinování. Maso nebo drůbež uzavřete do velkého igelitového sáčku a zalijte marinádou. Přes průhledný igelit můžete zkontrolovat, jestli se dostala marináda do všech míst, kam potřebujete, případně ji tam jemným mnutím posuňte. A pak už jen stačí dát sáček i s obsahem na misku nebo hluboký talíř a uložit ho do chladničky.

Zdobení dortů

Igelitový sáček vám však neusnadní jen přípravu masa, ale třeba i zdobení dortů. Když se nechystáte na žádné velké zdobení, ale potřebujete udělat po potěchu oka jen pár růžiček a nemáte při ruce cukrářský zdobicí sáček, vystačíte si klidně i s obyčejným igelitovým. Prostě mu jen ustřihněte jeden růžek, naplňte ho krémem a můžete začít zdobit. Je-li sáček pevnější, můžete do něj vsunout před krémem i cukrářskou trezírovací špičku. Jen to nedělejte s „mikroteňákem“, ten takovou zátěž nevydrží.

Dozrávání ovoce

Koupili jste celou bedýnku broskví, nektarinek nebo švestek, ale některé jsou tvrdé jako kámen? Nečekejte zbytečně dlouho, až „samy dojdou“. Navíc asi víte, jak často se stává, že místo toho, aby koupené ovoce dozrálo, tak začne plesnivět a zahnívat. Proto zrání podpořte a dejte tvrdé ovoce do igelitového sáčku. K plodům pak přidejte i několik zralých kusů, které zrání urychlí. Broskve ani další ovoce však nenechávejte v igelitu déle než dva dny. Jinak by místo dozrávání začaly spíše hnědnout a plesnivět. Po dvou dnech je vyndejte ze sáčku a vyrovnejte jednu vedle druhé na talíř nebo tác. Uvidíte, že pak tvrdé plody krásně změknou. A můžete si taky přečíst, jak se nechávají dozrát rajčata.

Ochrana kuchařky i mobilu 

Pustili jste se do vaření podle receptu z kuchařky, třeba do přípravy indického máslovéhé kuřete, nebo pečete trochu jiné koblihy podle návodu v mobilu nebo na tabletu? Pak jste taky už určitě řešili situaci, jak to udělat, abyste své „rádce“ během tvůrčího procesu nepomoučnili nebo neumastili. Nejlepší je, když je schováte do sáčku ze slabého igelitu, přes který bez potíží přečtete text. A knihu ani elektroniku při práci v kuchyni nepoškodíte.

Omeleta jako od profíka 

Hitem sociálních sítí je aktuálně omeleta, připravená v igelitovém sáčku. Na instagramovém profilu XOY si můžete prohlédnout video, jak se omeleta ze sáčku připravuje. Blogerka a vlogerka Lukian Wange nejdříve nakrájí na kousky všechny přísady, jako je cibulka, šunka a zelenina, vhodí je do sáčku se zipem, pak přilije vejce, vše ochutí a následně celý sáček vloží do hrnce, kde se omeleta ve vodní lázni nádherně připraví. 

Mohlo by vás zajímat

Marie