Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Považujete hmoždíře v kuchyni za přežitek minulosti? Mýlíte se. Umí totiž něco co, co sebelepší kuchyňské roboty nikdy nedokážou. Jedině při práci s hmoždířem a paličkou se připravovaná ingredience rozvoní po celé kuchyni a hlavně se drcením či třením naplno rozvine její chuť.

Proč mít v kuchyni hmoždíř?

Hmoždíře jsou v kuchyni opravdu nepostradatelné. Vždyť jedině správná práce s paličkou v hmoždíři umožní, aby každá bylinka či koření naplno rozvinuly svou chuť a vůni. Tím však výhody hmoždířů nekončí. Na rozdíl od svých moderních konkurentů v podobě různých kuchyňských robotů či ponorných mixérů nejsou závislé na elektrické energii, takže jejich provoz je levný a dají se použít kdykoli a kdekoli.

Navíc je můžete použít i v případě, že potřebujete rozdrtit jen dvě tři zrníčka pepře či jiného koření. Minimální množství tedy není ničím omezeno. A skvělým bonusem je bezesporu snadná údržba. Není nutná žádná složitá montáž. Hmoždíř v závislosti na jeho materiálu jen opláchnete a osušíte, případně umyjete v myčce.

Mramor vydrží všechno

Mramor je extrémně pevný materiál s dlouhou životností. Pokud vám nevadí, že je poměrně těžký, stane se v kuchyni hmoždíř z mramoru vaším nerozlučitelným společníkem. Splňuje totiž požadavky moderní doby, mezi které patří flexibilita a všestrannost. Můžete v něm totiž bez obav drtit a míchat jakýkoli druh ingrediencí. Mohou být mokré, suché, smíšené nebo oddělené, mramorová sada hmoždíře s paličkou s tím hravě poradí. A co není vůbec zanedbatelné. Stane se zároveň nádhernou ozdobou vaší kuchyně. Vůbec nezáleží na tom, jestli je zařízená ve stylu skandinávském, provensálském či moderním.

V žulovém hmoždíři se nedrží aroma

Také žula se bude skvěle vyjímat na kuchyňské lince. Jedná se o přírodní materiál, takže se nemusíte bát, že by se do připravovaných směsí dostaly nějaké nezdravé chemikálie. Navíc neleštěný vnitřek zajišťuje maximální efektivitu drcení i tření, což je vynikající, pokud potřebujete rozdrtit třeba různé druhy ořechů nebo slunečnicová, dýňová či jiná semínka. Báječné je, že žula nikdy neabsorbuje žádné aroma ani chuť, takže se nemusíte bát v ní rozdrtit česnek a po něm třeba bazalku či ořechy. Chutě se navzájem určitě nepromíchají a ořechy česnekem nenačichnou.

Hmoždíře z porcelánu a keramiky 

Dalšími atraktivními materiály, z nichž mohou být vyrobeny kuchyňské hmoždíře, jsou porcelán nebo keramika. Sice snáze načichnou různým aroma, ale na druhou stranu oba materiály se dají mýt v myčce na nádobí, která je nežádoucího zápachu snadno zbaví. Nevýhodou je, že porcelán i keramika jsou materiály poměrně křehké, takže se nárazem snadno poškodí či rozbijí. Hrozí, že kdybyste se v nich neopatrně snažili rozdrtit tvrdé ingredience, jako jsou například ořechy, mohli byste mít pak v jídle střípky keramiky či porcelánu.

Hmoždíře z mosazi či nerezu mohou zreznout

Mosazné hmoždíře patří mezi tradičního pomocníka v českých kuchyních a určitě se s nimi setkáte na různých burzách použitého zboží, v bazarech, případně ve starožitnostech. V současné době frčí spíše než měď nerezová ocel, která je lehčí a snadněji se s ní pracuje. Navíc se dá poměrně snadno udržovat. V některých případech ji lze dokonce mýt v myčce, zatímco mosazné hmoždíře se dají mýt pouze ručně a je potřeba je neustále leštit. Oba materiály však mají jednu velkou nevýhodou. Jelikož se jedná o kovy, tak se na nich po čase mohou objevit stopy rzi.

Dřevěné hmoždíře jsou náročné na údržbu

Dřevo je samozřejmě na pohled velmi krásný materiál, takže dřevěný hmoždíř se stane nádherným rustikálním doplňkem v každé kuchyni. Dřevo je však poměrně měkký materiál, takže dřevěné hmoždíře nejsou vhodné pro drcení tvrdých ořechů a podobných ingrediencí. V tomto materiálu se také drží chutě i vůně, takže byste v ideálním případě měli mít na každý druh přísady jiný hmoždíř. Navíc dřevo vyžaduje speciální péči. Podobně jako dřevěná krájecí prkénka nebo vařečky ani dřevěný hmoždíř nestačí jen tak opláchnout, ale je potřeba ho důkladně usušit a občas naolejovat. Do dřevěného hmoždíře byste proto měli investovat pouze tehdy, pokud ho chcete používat na suché, nearomatické potraviny a víte, jak ho správně udržovat.

K čemu se dá hmoždíř použít?

Použití hmoždíře není zdaleka tak jednostranné, jak se na první pohled může zdát. Můžete v něm připravovat studené omáčky, jako je například kari omáčka, směsi koření, pesta i marinády. Skvěle funguje i na přípravu směsí ​​bylinných čajů a jiných lektvarů. V hmoždíři snadno připravíte kromě různých bylinkových směsí i bylinkové soli. Nebojte se experimentovat a uvidíte, že po čase získáte potřebný grif a například příprava guacamole k nachos vám půjde jako po másle.