Veganské chilli

Suroviny

1 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
½ červené nebo zelené papriky
2 batáty
1 konzerva sekaných rajčat
1 konzerva kukuřice
1 konzerva červených fazolí
2 hrsti červené čočky
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička oregana
2 rovné lžičky kakaa (na vaření)
mleté chilli koření dle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Červenou čočku propláchneme, a pokud můžeme, na několik hodin namočíme. Díky tomu do sebe nasákne potřebné množství vody a hlavně se snáz rozvaří, čímž chilli zahustí.

  2. Na rozpáleném oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené batáty a papriku, slitou čočku a sekaná rajčata. Osolíme a ochutíme římským kmínem, oreganem, kakaem a chilli kořením. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme pod pokličkou 15 minut. Poté vmícháme propláchnuté fazole a kukuřici a společně ještě asi 5-10 minut povaříme, až než jsou batáty zcela měkké. Během vaření můžeme podle potřeby přilít trochu vody, ale ne moc, aby omáčka zůstala krásně hustá.

  3. Hotové chilli podáváme s vařenou rýží nebo kukuřičnými tortillami, ozdobené čerstvým koriandrem a kouskem limetky.

Poznámka od kuchařky

Pokud nebudete čočku předem namáčet, je potřeba přidat hned na začátku vaření i vodu. Mně se osvědčilo použít čočku namočenou, jednak se uvaří rychleji a jednak nemusím odhadovat množství vody, aby omáčka zůstala správně hustá.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Komentáře k receptu Veganské chilli

  • Teta Lena Teta Lena

    Přidala jsem ještě houby a bylo to výborné.Akorát jsem před chvílí dovařila. <3:yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    petram: moc děkuji ;-)

    Odpovědět

  • petram petram (autorka receptu)

    Jana: Určitě. Fazole je dobré namáčet nejméně přes noc, vodu ideálně alespoň jednou vyměnit. Poté uvařit v čerstvé vodě doměkka, trvá to poměrně dlouho podle velikosti fazolí. Při vaření se často přidává saturejka nebo bobkový list, snižuje to nadýmání. Já často vařím luštěniny v tlakovém hrnci, jsou pak měkčí a je to rychlejší.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    A když by jsem chtěla místo konzervované fazole dát čerstvou, tak ji předem namočit a trochu povařit? Děkuji za rady :-K Jsem začátečník

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Mnaam akurat podla mojej chuti.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Moc pěkné :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: veganske recepty výborné veganské recepty recepty pro vegany veganské chilli veganské recepty pro začátečníky veganské recepty z fazolí recept pro vegany top recepty pro vegany veganské chilli veganske omacky batáty recepty veganské fazole recept omáčka veganské recepty fazole veganske mleté sekaná recepty fazole veganské recepty veganské chilli recepty veganské mleté recepty veganské mleté recepty veganské fazolemi veganské recepty čočka recepty