Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V Prostřeno je tento týden Jana Yngland Hrušková. To je sice herečka a šoumenka, ale ve vaření má trochu mezery. Na jejích gastronomických kreacích by mouchy našel i televizní kuchař Babica. Ale drožďovou pomazánku si všichni pochvalovali. Jana ji dělala podle našeho webu Toprecepty.cz!

Venkovský styl

Mladší sestra první filmové Popelky Evy Hruškové se netají tím, že je tak trochu podivín. Jana žije vesnickým životem v České Skalici na Náchodsku. Má tak blíž ke své velké lásce – Boženě Němcové, které je velkou obdivovatelkou. Živí ji hraní divadla pro děti a koncerty pro seniory. V domku žije spolu se svým synem.

Do soutěže ji údajně přihlásila jedna její fanynka ze sociálních sítí, kterými Jana žije. Sama přiznala, že vaření moc neholduje. „To moje vaření není nic moc, prostírání taky nic moc, počítám s tím, že nevyhraju,“ hodnotí své šance Jana. Kdyby přesto vyhrála, tak by výhru věnovala na zlepšení života slepic. „Měla je moje máma, babička a já je mám taky a syn je taky miluje. Máme z toho vajíčka, občas nějakého kohouta „rohneme“,“ řekla o svém koníčku. Ale později se přiznala, že kohouta, kterého servíruje jako hlavní chod, nechala zabít sousedku, že sama by to nedokázala.

Nový recept, nebo nechutnost?

Než přišli hosté, jako poslední udělala drožďovou pomazánku. Úkol týdne totiž zněl: „Dobrota z droždí“. Jana se přiznala, že drožďovou pomazánku dělala poprvé. „To bude pro mě novinka.“ Když už Jana potřebuje vitamín B, tak to droždí sní jen tak, má to tak ráda.

Kdo by čekal, že sáhla po nějaké s láskou psané ruční kuchařce, když už sbírá prvorepublikové talíře, které má vystavené v příborníku v kuchyni, nemohl by se mýlit více. Jana je moderní, prostě do internetového vyhledávače zadala „drožďová pomazánka“ a rovnou jí padl zrak na Toprecepty.cz, jak je vidět ze záznamu. „Když jsme tedy v tom Babiččině údolí, tak udělám Babiččinu drožďovou pomazánku“ mudrovala na kameru, když právě po tomto receptu na drožďovou pomazánku sáhla. 

Není však příliš pozorná čtenářka. A při přípravě pomazánky udělala technologickou chybu. Droždí se má totiž nejprve na orestované cibulce zcela rozpustit a teprve jakmile se začne opět srážet, má se do pánvičky vyklepnout vajíčko, přidat sůl, pepř a kmín. Následně se má míchat dvě minuty, než se úplně srazí. Na závěr se pomazánka zjemňuje přidáním lžičky másla.

Jana byla netrpělivá a vajíčko tam vyklepla, ještě než se droždí zcela rozpustilo. V pánvičce to vypadá spíš jako smaženice než jako pomazánka. Mnohý kuchař by to „za stálého míchání vylil do záchodové mísy", a pak začal od začátku. Jana ne.

Prostě to těm hostům takto naservírovala. I pro ni bylo překvapením, že to hostům chutnalo, některý si dokonce přidal se slovy, že už ji měl vícekrát, ale ještě nikdy mu tak nechutnala. Možná Jana objevila technologickou zkratku. Každopádně my tu pro vás máme správný recept i postup s videem:

Babica style

Jana má pravdu, z jejího vaření by nejspíš Pohlreich přišel o zbytky vlasů. Na vývar osmahne nadrobno nakrájenou cibuli, jako kdyby se chystala dělat základ na guláš. Hlavně tam nesmí chybět spousta divného koření (co dělá ve vývaru kmín?). Celé to pak korunuje tím, že tam přihodí kostku Masoxu. Nicméně hostům to chutnalo (asi je dobře, že jí neviděli pod ruce).

Zato hřeb večera, český kohout, se moc nepovedl. „No běhal tady po dvorku ještě včera,“ říkala Jana, když dávala kohoutí maso do remosky. Opět k němu přidávala kmín a hořčičné semínko. Velmi netradičně však kohouta servírovala se zelím a bramborami. Soutěžícím to přišlo moc suché, chyběla jim k tomu nějaká omáčka nebo alespoň výpek. A maso jim přišlo dost tuhé, spíš jako zvěřina, bažant nebo tak něco. 

Palačinky podle Jany

Jako dezert podávala Jana palačinky z domácích vajec. Tady se Jana inspiruje v pohádce Byl jednou jeden král a jede metodou „přiměřeně“ na litr mléka použije 6 vajec a 13 lžic hladké mouky. Není divu, že palačinky nejsou průhledné jako francouzské crepes, ale spíše připomínají základ na Kaiserschmarn – jsou strašně tlusté a v oleji jen plavou.

Ani se servírováním si hlavu neláme. Hostům je tak „podomácku“ nasypala z pánvičky rovnou na talíř – i s olejem. Tak jako maminka doma dětem. Soutěžící si je museli dokončit na talíři sami – namazat marmeládou a jejím zlepšovákem bylo polít si je vaječným koňakem. A to přitom tvrdila, že je abstinentka…

Soutěžící jí to pěkně spočítali. Vyvařila si 26 bodů. Bude to stačit na výhru? Sledujte páteční pokličky.

Recepty k tomuto článku