

Chilli džem
Suroviny 6 skleniček o objemu 250ml
- 150 g červených chilli papriček (zbavených semen a porájených nahrubo)
- 150 g červených paprik (očištěných a nakrájených na kostky, papriky važte až po očištění)
- 1 kg želírovacího cukru
- 600 ml jablečného octa
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy receptu
Sklenice i víčka prolijte vroucí vodou (ideálně přímo z varné konvice) a nechte je na čisté utěrce vychladnout.
Chilli papričky nasekejte nadrobno v kuchyňském robotu. Přidejte papriku a ještě promíchejte několika pulzy. Cukr zvolna a bez míchání zahřívejte s octem do rozpuštění. Přidejte směs chilli a paprik a přiveďte k varu. Zprudka 10 minut vařte, pokud chcete, osolte.
Sejměte z ohně a nechte asi třičtvrtě hodiny chladnout. Potom, máte-li pocit, že kousky chilli a paprik nejsou v želé stejnoměrně rozmístěny, zamíchejte.
Naplňte do připravených sklenic a uzavřete. Džem můžete zavařit, ale není to nutné.
Poznámka od kuchařky
Je to pikantní pochoutka, výborná především k sýrům. Hodí se i k masu či k jednohubkám nebo sendvičům
Zdroj: Apetit z r.2009
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chilli džem
-
yanull:v jakém poměru nakládáš feferonky do slivovice,prosím???
-
Nadja: nene, je to správně, po 15 dkg
-
hosta:
150 g silnostěnné papriky - to je asi polovina větší papriky, že?
Také se mi to zdá málo na množství chilli, spíše bych řekla, že by to chtělo 1.500 g paprik. I to výsledné množství 1,5 litru půlce papriky moc neodpovídá. Ale možná se pletu.
-
Určitě udělám,máme to všichni rádi.Díky za recept.
-
To musí být mňamina
Já to nesmím,ale zlatoušek by si jen chrochtal
Jituško a to aranžmá je také super
-
vs262: Díky za vyzkoušení
Já používala červené papriky silnostěnné, ne kapie, nevím, jaký jsi dala ocet, já dala podle receptu jablečný, je oproti kvasnému, který má 8% jen pětiprocentní. Máš pravdu, síla to je, ale sympatická
-
Tak se s vámi děvčata podělím o svůj recept a zkušenost. Udělat ostrý džem z paprik by mě nenapadlo ani ve snu. Když jsem si tento recept přečetla, byla jsem nadšená. Kapií jsme před mrazama sklidili 3 bedny a postupně je konzumujem. Když jsem si ale přichystala to množství podle receptu (150g je 1 ks kapie), zato čili papriček se mi zdálo hrozně moc! Začala jsem improvizovat. Asi 600g paprik jsem nahrubo pomlela a přidávala čili papričky, až pokud to bylo únosné a dalo se to ještě jíst (asi 100g). Želírovací cukr jsem nikde nesehnala, tak jsem použila krystal a přidala k němu 1ks želírfixu 1:1. Vše jsem dala vařit, podobně jako marmeládu. Taky se mi zdálo 6dl octa moc, že to bude kyselé. Tak jsem taky přidávala ocet postupně, skončila jsem jen na 2dl. Je to ostré ažaž a příjemně sladkokyselé. Díky za nápad.
-
Miroslava: myslím, že ne, berte v úvahu ten jablečný ocet
-
recept se mi jeví super-ale není na celkovou váhu 30 dkg paprik kilo cukru moc??
redkova.m@seznam.cz
-
Feferonky mám naložené ve slivovici, jako prevenci na cévy a žíly, ale toto zpracování se mi velmi líbí
+12. bodík
-
Paráda
Paráda
-
Jitko, tak to musí být něco suprového!!
-
1974andrea: no, silný, ale jak je to v tom sladkokyselý, tak je to dobrý
-
hosta:A jaký to má grády?
-
1974andrea: listovala jsem a uklízela staré Apetity, tak mi to padlo do oka. Feferonky myslím koupíš v Kauflandu, já je mám odtud. Zvaž ty, co máš, třeba to dá - horší je v tomto odobí se želírovacím cukrem, ve většině obchodů mají "po sezoně", já měla starou zásobu