Chilli džem

hosta Kuchařka: hosta

Doba přípravy: 40 minut 6 skleniček o objemu 250ml Zavařeniny 23 názorů

Suroviny

150 g červených chilli papriček (zbavených semen a porájených nahrubo)
150 g červených paprik (očištěných a nakrájených na kostky, papriky važte až po očištění)
1 kg želírovacího cukru
600 ml jablečného octa
sůl (podle chuti)
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sklenice i víčka prolijte vroucí vodou (ideálně přímo z varné konvice) a nechte je na čisté utěrce vychladnout.

  2. Chilli papričky nasekejte nadrobno v kuchyňském robotu. Přidejte papriku a ještě promíchejte několika pulzy. Cukr zvolna a bez míchání zahřívejte s octem do rozpuštění. Přidejte směs chilli a paprik a přiveďte k varu. Zprudka 10 minut vařte, pokud chcete, osolte.

  3. Sejměte z ohně a nechte asi třičtvrtě hodiny chladnout. Potom, máte-li pocit, že kousky chilli a paprik nejsou v želé stejnoměrně rozmístěny, zamíchejte.

  4. Naplňte do připravených sklenic a uzavřete. Džem můžete zavařit, ale není to nutné.

Poznámka

Je to pikantní pochoutka, výborná především k sýrům. Hodí se i k masu či k jednohubkám nebo sendvičům

Zdroj: Apetit z r.2009

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chilli džem

  • Miroslava Miroslava(neregistrovaná)

    yanull:v jakém poměru nakládáš feferonky do slivovice,prosím???

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Nadja: nene, je to správně, po 15 dkg:-))

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    hosta: :-? 150 g silnostěnné papriky - to je asi polovina větší papriky, že? :-? Také se mi to zdá málo na množství chilli, spíše bych řekla, že by to chtělo 1.500 g paprik. I to výsledné množství 1,5 litru půlce papriky moc neodpovídá. Ale možná se pletu.

    Odpovědět

  • sedlakantonin sedlakantonin

    Určitě udělám,máme to všichni rádi.Díky za recept.:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    To musí být mňamina:-p:yes:Já to nesmím,ale zlatoušek by si jen chrochtal;-)Jituško a to aranžmá je také super:-*:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    vs262: Díky za vyzkoušení:-K Já používala červené papriky silnostěnné, ne kapie, nevím, jaký jsi dala ocet, já dala podle receptu jablečný, je oproti kvasnému, který má 8% jen pětiprocentní. Máš pravdu, síla to je, ale sympatická:-D

    Odpovědět

  • vs262 vs262(neregistrovaný)

    Tak se s vámi děvčata podělím o svůj recept a zkušenost. Udělat ostrý džem z paprik by mě nenapadlo ani ve snu. Když jsem si tento recept přečetla, byla jsem nadšená. Kapií jsme před mrazama sklidili 3 bedny a postupně je konzumujem. Když jsem si ale přichystala to množství podle receptu (150g je 1 ks kapie), zato čili papriček se mi zdálo hrozně moc! Začala jsem improvizovat. Asi 600g paprik jsem nahrubo pomlela a přidávala čili papričky, až pokud to bylo únosné a dalo se to ještě jíst (asi 100g). Želírovací cukr jsem nikde nesehnala, tak jsem použila krystal a přidala k němu 1ks želírfixu 1:1. Vše jsem dala vařit, podobně jako marmeládu. Taky se mi zdálo 6dl octa moc, že to bude kyselé. Tak jsem taky přidávala ocet postupně, skončila jsem jen na 2dl. Je to ostré ažaž a příjemně sladkokyselé. Díky za nápad. :yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Miroslava: myslím, že ne, berte v úvahu ten jablečný ocet:-)

    Odpovědět

  • Miroslava Miroslava(neregistrovaná)

    :-Srecept se mi jeví super-ale není na celkovou váhu 30 dkg paprik kilo cukru moc??:-?:-?redkova.m@seznam.cz

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Feferonky mám naložené ve slivovici, jako prevenci na cévy a žíly, ale toto zpracování se mi velmi líbí :-p:-K +12. bodík:yes:

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Paráda:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:Paráda:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jitko, tak to musí být něco suprového!!:-O:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    1974andrea: no, silný, ale jak je to v tom sladkokyselý, tak je to dobrý:-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    hosta:A jaký to má grády? :-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    1974andrea: listovala jsem a uklízela staré Apetity, tak mi to padlo do oka. Feferonky myslím koupíš v Kauflandu, já je mám odtud. Zvaž ty, co máš, třeba to dá - horší je v tomto odobí se želírovacím cukrem, ve většině obchodů mají "po sezoně", já měla starou zásobu:-))

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zpracovaní feferónek chilli marmeláda recept zpracování chilli papriček jak zpracovat chilli papričky marmeláda z feferonek zpracování čili papriček chilli papričky zpracování čili džem džem z chilli papriček jak zpracovat feferonky chilli marmeláda recepty chilli marmelády recepty čili marmeláda jahodová marmeláda s chilli feferonka zpracování jak zpracovat čili papričky zpracovani cili papricky jahodová marmeláda s chilli recept feferonky zpracování chilli jam

Zapomněl/a jsem heslo