Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

tzatziky
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Kopr je bylinka, kterou někdo miluje a jiný nesnáší. Oblíbit si tuto voňavou rostlinku není pouze o využití do koprové omáčky. Kopr má mnohem širší využití. Co jste o něm ještě nevěděli?


Aromatická bylinky kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina z čeledi miříkovitých. Tato jednoletá rostlina má svou typickou vůni. Chuť a vůně je výrazná a hřejivá, má mírný náznak anýzu nebo citronu. Nejenže je to chutná rostlina na jídlo, ale také se používá v lidovém léčitelství. Jeho zemí původu je východní oblast Středozemí a západní Asie.

Zbytky kopru se našly ve švýcarských neolitických osadách (400 l. př. n. l.). Dobře o něm věděli už ve starověku, najdete ho ve staroegyptských nápisech, staří Řekové a Římané (posilňovali se jím gladiátoři) ho na svých výpravách přinesli až na sever Alp. Síly rostliny si byl vědom i římský císař Karel Veliký a nařídil ho pěstovat na svých statcích. Používaly ho i čarodějnice a zaříkávači.

Vliv kopru na zdraví

Podle knihy Bylinky od Gill Daviesové lístky kopru přispívají k antibakteriální a protinádorové aktivitě, tedy povzbuzují imunitní systém. Z minerálních látek v kopru najdete vápník, železo a hořčík. V tradičním použití se podle Daviesové využívá kopr při poruchách trávení, při problémech se žaludkem, žlučníkem a játry. Přispívá také ke zpevnění nehtů a kostí, ke stimulaci mozku.

Podle Magdalény Staňkové-Kröhnové a její knihy Bylinky pro děti a maminky kopr maminky využívají ke stimulaci tvorby mateřského mléka a k celkovému zklidnění. Pomáhá při bolestech hlavy i cestovních nevolnostech.

Využití kopru

Z kopru využijete nať, květenství i semínka. Nať kopru můžete sklízet víceméně během celého roku. Nejsilnější aroma kopru je ale v květnu a červenci. Jak sklízet kopr? Na jeho sklizeň se vydejte, než rostlina začne kvést a bude mít délku natě zhruba 15–20 cm. A jak kopr využít? Buď přímo v jídle, nebo ho můžete sušit (zavěšený, po usušení se naseká najemno a dobře uzavře do sklenice), zamrazit (nasekejte najemno a dejte do tvořítek na led) i naložit v octovém nálevu (jako na okurky).

Kopr

Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha…

Kopr v kuchyni

Kopr se skvěle hodí na již zmíněnou koprovku na řadu způsobů. Využijete ho ale také při nakládání okurek a další zeleniny. Rozumí si s rybami, jako je losos a pstruh a s mořskými plody. Také ostatní masa můžete propojit s vůní kopru. Třeba telecí, kuřecí i krůtí prsa. Přidat kopr se dá do boršce. Hodí se k vejcím na každý způsob, ale také na brambory, rýži, hrách a fazole. Využít ho můžete také v kombinaci s kapustou, červenou řepou, mrkví i s houbami. Z bylinek si notuje s bazalkou, paprikou, petrželí a česnekem.

Zdroje informací:
cs.wikipedia.org
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2017 
Magdaléna Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat