Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
Zdroj: Toprecepty, Mika59

K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří. Doplněné masem, knedlíkem, rýži nebo těstovinami jsou klasickým nejen svátečním obědem. Navíc je milují děti i dospělí. Omáčky se často zahušťují jíškou, můžete to ale zkusit i zdravěji. Když zvolíte i lehčí přílohy, nebudete se muset po jídle hned odvalit odpočívat na kanape.

Rajská, jak ji vařil hoteliér Šroubek

Při zmínce o rajské se vám vybaví ta klasická ze školní jídelny? Skládá se jen z protlaku, je zahuštěná jíškou, s rajčaty nemá moc společného a se zdravým stravováním také ne. Nebylo tomu tak ale vždycky. Dokonalou a opravdu rajčatovou omáčku dělal už kdysi slavný pražský hoteliér Šroubek. Ten vlastnil hotel na Václavské náměstí, jehož kuchyně byla vyhlášená. Hodně cestoval a přivážel si ze zahraničí recepty, které pak spolu s manželkou Bertou sepsal do kuchařek. Dodnes se některé z jeho receptů považují za nepřekonatelné a stále se podle nich vaří. Taková je i Šroubkova rajská. Protlak v ní nenajdete, jen čerstvá rajčata, cibuli, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Pro zlepšení chuti pan Šroubek přidával i trochu červeného vína, citronovou kůru a samozřejmě na doslazení trochu krupicového cukru. Omáčka je i v jeho verzi zahuštěná lžící mouky, pokud chcete zvolit zdravější alternativu, zkuste rozemleté ovesné vločky nebo třeba rýžovou mouku. Uvařte si ji podle originálního receptu na našich stránkách.

Svíčková plná zeleniny

Pokud si hlídáte váhu, možná si říkáte, že si jídla založená na syté omáčce nemůžete dovolit. Spousta omáček je ale plná zeleniny a žádné další zahušťování už není potřeba. Mezi ně patří třeba i svíčková. I ona je založena převážně na kořenové zelenině, která se nejprve osmahne a pak dusí společně s hovězím masem doměkka. Mnohem lepší chuti ale dosáhnete, když maso se zeleninou společně upečete v troubě. Nedá vám to skoro žádnou práci, navíc zelenina bude mít intenzívnější chuť a krásně zkaramelizuje. Důležité je jen použít dostatek zeleniny. Pak už stačí ji jen rozmixovat a máte krásnou hustou omáčku hotovou. Případně ji můžete zjemnit trochou smetany, ale ani to není potřeba. Základem dobré svíčkové je i její dostatečné ochucení. O to se postará divoké koření (bobkové listy, nové koření a pepř), citronová kůra, hořčice či bílé víno. Na doslazení omáčky lze použít i jablko, které přidáte ke kořenové zelenině.

Tajná ingredience květák

Už jste někdy slyšeli o květákové koprovce? Hledáte-li zdravější alternativu známé smetanové omáčky, zkuste právě tu založenou na květáku. Ujišťujeme vás, že jej v omáčce ani nepoznáte.  Ale hlavně se díky němu obejdete bez mouky. Taková omáčka je pak vhodná klidně i pro úplně malé děti. Postup je stejný jako u klasické koprovky, jen se základ udělá z květáku, který se opeče na másle nebo na oleji, zalije vývarem, uvaří doměkka a pak rozmixuje. Pak už stačí jen omáčku dochutit koprem a citronovou šťávou a naředit trochou sladké nebo zakysané smetany. Chcete-li koprovku ještě víc odlehčit, můžete místo smetany použít kefírové mléko. Lehkou koprovku podávejte ideálně s vařeným vajíčkem a s opečenými bramborami.

Co dokáže cuketa

Vzhledem k podzimní houbařské sezóně, je právě teď ideální čas, udělat smetanovou houbovou omáčku. Chcete-li ji trochu odlehčit, i v tomto případě existuje řešení – cuketa. Cuketový základ omáčku zahustí a zařídí tu správnou konzistenci. Pokud chcete omáčku ještě bělejší, aby opravdu nikdo nic nepoznal, nahraďte cuketu patizonem. A jak na to? Nejprve v hrnci osmahněte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte na kousky nakrájené očištěné houby a na kostičky nakrájenou cuketu. Osolte, posypejte kmínem a společně osmahněte. Pak vše zalijte vývarem a vařte tak dlouho, až houby změknou a cuketa se rozvaří a zahustí tak omáčku. Nakonec vmíchejte kelímek zakysané smetany a případně ještě dochuťte trochou citronové šťávy. Jako příloha se k houbové omáčce hodí nejlépe noky, špecle nebo těstoviny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více