Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když nechce jíst maso
Zdroj: Pixabay, 5686750

Různé druhy masa do jídelníčku dětí patří zejména proto, že maso je zdrojem železa, bílkovin a vitamínu B. Co ale dělat, když dítě jakékoli maso striktně odmítá a nedá šanci ani rostlinným náhražkám těchto živin? Máme pro vás cenné rady, jak vyzrát na malé „vegetariány“.


​Zkuste zjistit, kde je problém

Roční dítě vám jistě neřekne, že maso nejí, protože je moc suché, nemůže ho pořádně v ústech zpracovat nebo mu prostě nechutná tato úprava. Těžko se na tomto domluvíte i s dvouletým. Možná zatím prostě jen nechce zkoušet nové chutě, nemá rádo dlouhá vlákna, tučné maso atd. Obrňte se trpělivostí a vyzkoušejte různé úpravy, nejlépe s mletým masem, které děti lépe zpracují a dá se propašovat do různých jídel.

  • Připravte například pečené kapustové karbanátky s mletým masem, kterého můžete přidat jen trochu, aby jeho chuť příliš nevynikala.
  • Krémová kuřecí polévka je plná živin a jsou-li problém s příjmem masa kousky, rozmixujte vše dohladka.
  • Mleté hovězí maso podušené v rajčatové omáčce podávané s těstovinami patří mezi nejoblíbenější dětská jídla. Chuť omáčky je zde zásadní. Můžete ji osladit, okyselit nebo jinak ochutit, aby maso nebylo vůbec cítit.
  • Masová pomazánka je ideální způsob, jak zužitkovat zbytky od oběda a zároveň ozvláštnit dětský jídelníček.
  • Těstoviny bývají obvykle dětmi přijímány velmi dobře. Co vyzkoušet ravioly plněné masem?
  • Trochu mletého nebo rozmixovaného masa můžete zkusit přimíchat i do bramborové kaše.

Oslovili jsme několik zkušených maminek, které se podělily o rady a triky, jak na malé „vegetariány“.

"Péťa má rád kaše na všechny způsoby a po prvním roce asi 4 měsíce v podstatě přežíval jenom na nich. Maso vzal na milost jen velmi výjimečně. Osvědčil se mi ale trik rozmixovat uvařené maso a trochu ho zamíchat do kaše – bramborové, čočkové a dokonce i instantní slazené rýžové, když byla krize," říká pro Toprecepty.cz Petra Š.

"Někde jsem zaslechla, že děti vlastně neví, jak mají jídla chutnat, než je to rodiče svým vařením naučí. Ta myšlenka se mi zalíbila a zkusila jsem maso kombinovat tak, aby si toho malá nevšimla. Někdy jí na talíři přistály bizarní kombinace, jako třeba masové lívance s žervé nebo rybí muffiny, ale žádné negativní následky nepozoruji," doplňuje Sylva B.

"U obou našich kluků jsme v jejich „bezmasém“ období dávali na talíř nejdřív maso a až po snědení všechno ostatní. Někdy to vyšlo, někdy ne. Přežili naštěstí ve zdraví," směje se Michaela R.

„Naše Sára začala odmítat maso kolem 2 roku. Dostat do ní jakýkoli druh masa bylo nemožné, okamžitě přišel hysterický řev. Měla ale ráda polévky, hlavně krémové se smetanou. Zkusila jsem připravit klasický kuřecí vývar, rozmixovat ho dohladka a dát do něj na závěr trochu smetany. A tato polévka se stala jedním z jejích nejoblíbenějších jídel. A je vlastně dodnes,“ uvádí Petra K.

"U nás odmítání masa vyřešily zvířátka. Respektive oblíbené figurky zvířátek. Povídali jsme si o tom, co papá opička – banán – dáš si taky banánek? Co papá brontosaurus – salát – dáš si taky salát? Co papá tygr – maso...no, a najednou to šlo," prozrazuje své triky Eliška N.

 
Odmítá dítko maso, ale párky si dá s chutí? Vyzkoušejte recept na domácí kuřecí párky, ve kterých je skutečně maso, nikoli nechvalně známý kuřecí separát.

​Recept na kuřecí párky

Na 1 kg vykostěných kuřecích stehen s kůží budete potřebovat ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, ½ lžičky sladké papriky, ¼ lžičky sušeného tymiánu, špetku mletého zázvoru a trochu studeného kuřecího vývaru. Dále si připravte střívka na plnění, nebo tzv. rukáv na pečení, který rozstříháte na obdélníky. Jak na to?

Použijete-li přírodní střívka, namočte je na 1 hodinu do teplé vody, aby byla poddajnější. Kuřecí maso i s kůží nakrájejte na menší kousky a pomelte na masovém strojku. V troše kuřecího vývaru dobře rozmíchejte veškeré koření. Ochucený vývar přidejte k masu a důkladně promíchejte, aby se chutě propojily. Směs podruhé umelte na masovém strojku. Nyní přichází na řadu balení do střívek nebo folie. Některé moderní roboty mají nástavec na plnění klobás, který použijte v případě, že chcete mít párky v přírodním střívku. Použijete-li tzv. rukáv na pečení, tedy folii, která odolává vyšším teplotám, nastříhejte ji na obdélníky, směs do nich zarolujte a konce zakruťte jako obal od bonbonu. Párky ve střívku můžete rovnou opékat na pánvi nebo ogrilovat, párky ve folii nejprve povařte ve vroucí vodě 8 - 10 minut, nechte vychladnout, odstraňte folii a opečte na pánvi.

A co fungovalo u vás? Podělte se s námi o další tipy a triky v komentáři pod článkem!

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:
grillmasteruniversity.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat