Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příběh utopenců. Jak vznikla nejslavnější pochutina českých hospod a jak na ty nejlepší?
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Kdo by neznal utopence? Jsou ryze českou specialitou a společně s nakládaným hermelínem stálicí na jídelníčku většiny pivnic a jednou z nejtradičnějších dobrot k pivu. Jeden čas sice hrozilo, že se jejich prodej v hospodách zakáže, naštěstí nám zůstaly dodnes – nakyselo a s pořádnou dávkou cibule.

Co se špekáčky?

Utopence si většinou objednáváme v hospodě, když si potřebujeme dát něco na zajedení při popíjení piva. Mnozí si je i často připravují doma – jsou ideální možností, jak upotřebit špekáčky, které jste nezvládli opéct na ohni. Nejklasičtější utopenci jsou s octem a cibulí, připravují se ale v různých dalších nálevech a v mnoha variantách.

Domácí utopence si totiž můžete ochutit přesně podle vašich preferencí. Můžete si je udělat pikantnější, více či méně kyselé, se sladších nálevem či nakládanou zeleninou. Výborné jsou třeba se zelím, ale i s feferonkami, beraními rohy či kyselými okurkami. Navíc můžete přidat či ubrat cibuli, záleží jen na vaší chuti.

Příběh vzniku utopenců

I když zná utopence snad každý, příběh o jejich vzniku tak známý není. Před asi 100 lety prý tuto uzeninovou pochutinu vymyslel jistý pan Šamánek, který vlastnil mlýn a hospodu někde na Berounsku. Přemýšlel, jak prodloužit trvanlivost špekáčků a uchovávat je i mimo lednici, a tak jej napadlo, naložit je do láku z octa. Hosté jeho hospody si tuto dobrotu oblíbili a brzy se za nimi začali sjíždět lidé z blízka i zdaleka a hospoda se stala kyselou buřtovou specialitou vyhlášená.

I když hospodský Šamánek takto významně prospěl české gastronomii, skončil neslavně. Utopil se totiž při opravě mlýnského kola. A protože lidská tvořivost je někdy až ironicky krutá, začalo se Šamánkově specialitě říkat utopenci. Možná je ale název mnohem prozaičtější a je odvozen jen od v nálevu utopených buřtů.

Nejlepší utopenci z kvalitních špekáčků

Základem dobrých a chutných utopenců jsou kvalitní uzeniny – nejlépe poctivé české špekáčky jen z masa, s pěknou mozaikou ze špeku a bez různých náhražek. Dál už potřebujete jen ocet, koření a cibuli, případně jemnější šalotku. Receptů na utopence existuje celá řada, jsou i rychlejší verze pro ty, kterým se nechce dlouho čekat, než se utopenci rozleží. Pokud v kuchyni rádi experimentujete, můžete si vyzkoušet netradiční variantu s pikantním nálevem, která je prostě vynikající. Navíc si na těchto utopencích můžete pochutnávat ihned po vychladnutí láku.

A co na ně budete potřebovat? 500 g špekáčků, 4 větší cibule, 4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce kečupu, 8 lžic vody, 1/2 lžičky chilli, sůl a pepř a mletou papriku.

Postup: Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Špekáčky můžete ponechat i v celku, ale když je nakrájíte, lépe se prolnou chutě. Pak vše narovnejte do sklenice tak, aby směs špekáčků a cibule sahala asi do její poloviny. Mezitím si připravte nálev. Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu nalijte do kastrůlku, promíchejte a povařte za stálého míchání na mírném ohni.

Přidejte půl lžičky chilli koření nebo nasekanou chilli papričku, sůl, pepř a mletou papriku (podle chuti). Když vznikne hladká hmota, ještě teplou ji nalijte na připravené špekáčky ve sklenici. Uzeniny s cibulí upěchujte, případně ještě přilijte nálev, aby bylo vše ponořené. Nechte odležet, dokud nevychladne nálev. Po vychladnutí můžete konzumovat, ale chutnější jsou až za několik dnů (ideálně 2-4 dny). Uchovávejte je v chladu.

Zdroje informací: 
Chrudimka.cz
Odpovedi.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více