Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete vynikající chuťovku nebo originální jedlý dárek? Naučte se nakládat sýry do oleje
Zdroj: Toprecepty, Farma Bezdínek

Napadá vás lepší hospodská specialita k pivu, než je nakládaný hermelín? Když je dokonale uleželý, je to přímo delikatesa. Nejčastěji se nakládá s cibulí, česnekem a chilli papričkami, je ale i spousta i jiných možností. Ne nadarmo se pořádají soutěže o nejlepší nakládaný hermelín. V oleji se však báječně daří i jiným sýrům.

Nejlepší hospodská specialita

Nakládané sýry jsou tak trochu českou specialitou, hlavně tedy nakládaný hermelín. Do oleje s oblibou ukládáme právě různé zrající sýry s plísní. Podpoříme tak jejich zrání, jejich chuť se ještě více rozleží, a stanou se tak aromatičtějšími. Nakládání potravin do oleje je ovšem oblíbeným způsobem konzervace již stovky let. Původně to mělo jen praktické důvody, neboť naložením do oleje se výrazně prodloužila trvanlivost některých potravin. V současnosti již spíše sýry nakládáme hlavně kvůli našim mlsným jazýčkům, pokud tedy zrovna neřešíme problém, že se nám doma sešlo příliš velké množství hermelínů, které nemáme šanci rychle sníst.  

Ponořte je do oleje

K nakládání do oleje se hodí snad všechny druhy sýrů, na něž si vzpomenete. Kromě plísňových sýrů s plísní na povrchu – tedy sýrů typu camembert či brie, po koupeli v oleji přímo volají olomoucké tvarůžky, pivní sýr nebo romadur, které v oleji ještě víc dozrají, pokud jim dáte dostatek času, až do příjemně měkké a „voňavé“ podoby.

Do oleje však můžete naložit i sýry s modrou plísní uvnitř (niva, roquefort, gorgonzola), polotvrdé či tvrdé sýry, mezi něž patří eidam, čedar či gouda, ale i měkké sýry v čele s balkánským sýrem, fetou a mozzarellou nebo dokonce čerstvé kozí či ovčí sýry. Můžete si udělat i kombinaci sýrů. To je vhodné hlavně u těch tvrdých a polotvrdých, jejichž chutě se nijak výrazně nepřebíjejí. Sýry nikdy nenakládejte celé. Před uložením do oleje je třeba je nakrájet na kousky, zkrátíte tak i dobu zrání a budou rychleji uleželé. Sýry typu hermelín stačí jen podélně rozpůlit, naplnit cibulí nebo nějakou pikantní pastou či bylinkami a opět přiklopit. Díky tomu sýr lépe nasaje chutě.

Aby se rychle nezkazily

Sýry je nejlepší nakládat do sklenic s dostatečně širokým otvorem. To platí hlavně pro sýry, které máte v plánu ukládat v celku. Chcete-li dát nakládané sýry někomu jako dárek, zvolte sklenice s patentním uzávěrem, v nichž se budou sýry lépe vyjímat. Sklenice i víčka důkladně vymyjte, aby v nich nezůstaly nějaké nečistoty, které by mohly způsobit zkažení sýra. Nejlepší je je rovnou vysterilovat. Poté je i dobře vysušte, stejně tak dobře osušte i další ingredience, které budete se sýry nakládat. Voda totiž olejovému nálevu také nedělá dobře. Poté do nádob naskládejte sýry a další přísady a zalijte je olejem tak, aby byly ponořené. Sklenice naplňte tak, ať jsou plné asi centimetr pod okraj. Případně vše ještě trochu zmáčkněte a bouchněte sklenici o kuchyňskou linku, aby vyšel veškerý vzduch, který by také mohl způsobit rychle zkažení. Nakonec sklenice uzavřete a nejprve nechte den odležet při pokojové teplotě a poté je uložte někam do chladu. Naložené sýry vám v lednici vydrží přibližně tři měsíce.

Než začnete ochutnávat, dejte jim aspoň dva až tři dny. Nejlepší jsou ovšem až po týdnu, takže se čekání určitě vyplatí. Pokud nemáte v plánu sníst sýry hned, myslete na to, že je třeba je vyndávat ze sklenice čistou vidličkou, abyste si do oleje nenanesli nějaké nečistoty.

Dodejte chuť pomocí bylinek a koření

To hlavní, co dělá nakládané sýry delikatesou, jsou bylinky a další ingredience, jež jim dodají lepší chuť. Sýry typu camembert obvykle nakládáme společně s cibulí a česnekem. Česnek je nejlepší prolisovat, smíchat s bylinkami nebo chilli papričkami a vzniklou pastou spojit dvě poloviny sýra. Chcete-li si usnadnit práci, můžete použít již hotovou paprikovou pastu ze sklenice.

K plísňovým sýrům se hodí i ovoce, můžete si tak připravit třeba pastu ze sušených švestek či meruněk, česneku a bylinek. K plísňovým či polotvrdým sýrům je možné do oleje přidat bobkový list, jalovec, nové koření nebo kuličky pepře. Chuť tvarůžků zase báječně podtrhne mletá paprika a kmín. V jejich případě klidně zapomeňte i na olej a zkuste je zalít pivem. Vytvoříte si tak vynikající domácí pivní sýr.

K sýrům s modrou plísní se výborně hodí i vlašské ořechy. Pokud budete nakládat malé kuličky mozzarelly, přidejte k nim sušená rajčátka a třeba tymián. Italské bylinky, jako je rozmarýn, oregano, bazalka či tymián výborně podtrhnou chuť sýrů feta a balkán. K nim můžete přihodit rovněž olivy a vytvoříte vynikající chuťovku k vínu. Takto naloženým sýrem ovšem můžete vylepšit i řecký salát. Pozornost věnujte rovněž výběru oleje, jímž sýry zalijete. Zrající sýry je vhodné přelít nějakým nevýrazným olejem, jako je slunečnicový nebo řepkový. Olivový olej předá naloženým sýrům svou specifickou chuť, která ale třeba balkánskému sýru nebo mozzarelle jen prospěje.

Recepty k tomuto článku