

Utopenci dle mé prababičky
Suroviny Kdo kolik chce
- 8-10 špekáčků
- cibule
- Lák:
- 750 ml vody
- 500 ml octa
- 10 kuliček celého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 1 PL cukru
- 2 feferonky (jinak dle chuti)
Postup přípravy receptu
Špekáčky oloupu, rozříznu, cibuli nakrájím na kolečka, jedním plátkem vyplním špekáček, položím do okurkáče a zaplním cibulí, vrstvím.
Nakonec si připravím lák, ten svařím a nechám vystydnout, pak jím ve sklenici zaliji utopence a do lednice je dám odležet.
Poznámka od kuchařky
Je to tajný rodinný recept a sousedi mě prosí na kolenou, abych je jim naložila... Perou se o ně...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Utopenci dle mé prababičky
-
spinner: Pravda..Ale nejsou špekáčky jako špekáčky..Z Globusu jsou fakt TOP,a nádherně se loupou..
-
...zajímalo by mě zda je nějaká finta jak oloupat špekáčky aby tam už nebylo kousíček střívka!
-
ivulinka: no - já a kupa mých přátel milují utopence podle vašeho receptu, jenomdávám 3-4 nasekané stroužky česneku a přisypu koriandr....a je to SUPEEEET !!!!!!
-
Do láku dávám ještě vyvařit 1 cibuli nakrájenou na polokroužky a lák liju poloteplý.Cibuli přidám do sklenice. !!!!Jinak špekáček podélně na dva řezy,potřít hořčicí,posypat mletým pepřem a dát tam polokolečko cibule.
-
Čekal jsem nějaký bombastický recept a myslím si,že je to klasika.Jak si to kdo vylepší a přiostří,záleží na chuti.Já mám zkušenost,že základ je kvalitní uzenina a špekáčky z Globusu nejsou vyloženě špatné,ale ne nejlepší.Před 5 lety jsem dostal utopence od kamaráda a byli v něm párky od soukromníka z Nymburka.Od té doby jsem lepší nejedl.
-
Jitka: Už jste někdy viděla špekáčky bez špeku????
-
Já vytřu rozříznuté špekáčky pálivou hořčicí a je to dobré !
-
prosím,lák na špekáčky svaříte?děkuji
-
Já to dělám úplně jinak:Dělám to do dvojky---špekáčky,cibule,kysané zelí!
lák-1 třetina ocet 2 třetiny voda 5kul.nk -5kul.pepř.2bob.listy.2kl soli ---Bez cukru!!!
Do sklenice---trochu zelí-špek.cibule na kolečka.a opět to samé.můžete přidat malé kolečka čili papričky.1 týden čekání a šup už je po nich -
santa: ...za 30 Kč/ks mě přejde chuť !!!!!!!!!!!!!!
-
Danuše Prášková: moji úpravu receptu si přečti v komentáři o pár řádků níž. Pro nás byl lák dost nevýrazný, takže v komentáři popisuji, o kolik a čeho jsem dala víc.
-
ivulinka:Ahoj,budeš tak hodná a pošleš mi recept s Tvojí úpravou?Chci udělat synovi radost,tak ať není zklamán.
Děkuji
ivulinka: -
Utopenci dle tohoto receptu nám moc chutnají, tak dneska opět naloženo
, dovoluji si přidat fotku
-
Jsou i lepší špekáčky než z Globusu
-
Tak už jsou hotové, čili utopené...lák je výborný a v té sklenici to vypadá taky výborně. Udělala jsem je do tří 0,7l sklenic od okurek. Ty velke sklenice do kterých to děláte nemám a taky to pak nestíháme sníst. Takle v těch 0,7l jsou 4ks špekáčků, pro kamioňáky na cesty jak dělaný - ihned snědený. Díky za recept..