Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární jako vegeta. Neoddělitelně se pojí s vývary, kterým dodá tu správnou intenzívní zeleninovou chuť i bez nutnosti dlouhého vaření. Výborně dochutí i omáčky, zeleninové či luštěninové pokrmy a masové speciality. A snadno si ji připravíte i doma.


Základem vegety je libeček

Vegeta či podobná dochucovadla jiných značek se používají místo soli. Kromě slané chuti ale pokrmům dodají i chuť a vůni bylinek a zeleniny. Základem těchto směsí je kromě soli totiž ještě sušená zelenina a různé druhy bylinek, nejčastěji libeček. Právě díky libečku se vegeta tak báječně hodí do polévek. Této voňavé rychle rostoucí bylince s velkými lístky se totiž přezdívá přírodní maggi, má velmi intenzívní chuť a vůni lehce připomínající celer a polévky dochutí přímo dokonale.

Domácí vegeta bez glutamátu

Vegetu a jí příbuzné výrobky si většinou kupujeme v obchodě, nevýhodou těchto průmyslově vyráběných dochucovadel je však to, že obsahují až příliš mnoho soli na úkor zeleniny a bylinek. Pokud byste se podívali na složení, zjistíte, že v některých může je až 60 % soli. Navíc jsou často obohaceny o přídatné látky, jako jsou různá umělá dochucovadla a aromata, zahušťovadla, protihrudkující látky a často se do nich pro zvýraznění chuti přidává i nechvalně proslulý glutamát sodný, který nám zdravotně příliš neprospívá. Z toho důvodu se někteří na kupovanou vegetu dívají trochu skrz prsty. Pokud si ji ovšem připravíte sami doma, získáte ideální zdravou kořenicí směs, kterou oceníte při vaření mnoha pokrmů.

Domácí vegeta vás vyjde na pár korun

Příprava domácí vegety není nijak složitá, navíc do ní můžete upotřebit zbytky zeleniny z lednice a ještě ušetříte. Do domácí vegety můžete použít vlastně jakýkoliv druh zeleniny, záleží jen na vaší chuti. Základem by ovšem měla být kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel. Přidat můžete cibuli, pórek, česnek, květák, brokolici, kedlubny, ale klidně i rajčata nebo papriky. Pokud chcete směs pikantnější, můžete ji dochutit chilli papričkami. Z bylinek se kromě libečku hodí i petrželka nebo třeba pažitka. Pro zajímavější chuť přidejte houby, úžasnou přísadou do domácí vegety je i lahůdkové droždí. Toto neaktivní droždí ve formě prášku funguje jako dokonalý zvýrazňovač chutí a vůní. K dodání lákavější žluté barvy se hodí do vegety přisypat kurkumu.

Jak usušit zeleninu na vegetu?

Zeleninu a další suroviny je nutné nejprve důkladně očistit, omýt, případně oloupat. Domácí vegeta se dá připravovat dvěma způsoby. Buď můžete vše nakrájet na malé kousky a usušit v sušičce na ovoce a zeleninu. Tato příprava je i nejšetrnější. Pokud sušičku nevlastníte, lze vše sušit v troubě při nízké teplotě do 70 °C, případně na čerstvém vzduchu 3-7 dní. Pokud sušíte v troubě na plechu na pečicím papíře, můžete předem zeleninu pomlít nebo rozmixovat a pak z ní ještě před sušením vymačkat šťávu. Sušení pak bude rychlejší. Usušenou směs, ať už z trouby nebo ze sušičky se i tak vyplatí ještě rozmixovat, aby vám vznikl jemný prášek. Hotovou vegetu přemístěte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v suchu.

Recept na domácí vegetu

Do domácí vegety si můžete přidat cokoliv chcete, pokud ale potřebujete inspiraci, zkuste ji podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 kg mrkve, 1 kg petržele, 500 g kedlubny, 500 g celeru, 500 g cibule, 1-2 červené papriky kapie, hrst sušené petrželky, hrst sušené celerové natě, hrst sušeného libečku, 1kg soli a 1 sáček kurkumy.

Postup: Omytou a očistěnou zeleninu nakrájejte na drobné kousky nebo umelte. Smíchejte se solí a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a sušte při teplotě 50-60 °C asi 6 hodin. Případně můžete sušit několik dní venku na vzduchu a pak jen hodinu důkladně dosušit v troubě. Usušenou zeleninu smíchejte se sušenými bylinkami a kurkumou a pomelte na jemný prášek. Pokud chcete, můžete ji navíc dochutit sušeným česnekovým nebo houbovým práškem.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat