Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí přírodní maggi: Jak je vyrobit z libečku snadno a bez námahy? Zabere to pouhých 5 minut a výsledek je perfektní
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Vzrostlá rostlina s velkými lístky je ozdobou mnoha zahrádek. Libeček patří k tradičním českým bylinkám, kterou pro její výraznou chuť mnozí zbožňují, jiní ji příliš nemusí. Klasická česká bramboračka se bez libečku ale neobejde a báječně dochutí i další polévky. Ne nadarmo se jí totiž říká přírodní maggi.

Nejlepší maggi koření je libeček

Kdo by neznal maggi? Tato tmavě hnědá až černá omáčka byla a často stále ještě je nezbytným vybavením každé domácnosti a dřív stála mezi dochucovadly na stole ve většině restaurací. Používala se na vylepšení polévek, omáček, rýže, salátů i těstovin. Její výrazná chuť připomínala „sójovku“ i worcester dohromady, nejvíc v ní ale vynikal libeček.

Libečkový extrakt sice dnes ve složení tohoto dochucovadla najdete, v původní receptuře ale zřejmě vůbec nebyl. V každém případě ale chuť libečku maggi koření hodně připomíná, libeček tak můžete s čistým svědomím použít jako ideální zdravou alternativu této tekuté směsi plné soli a glutamátů.

Libečkem dochucujte obezřetně

Libeček je oblíbenou bylinkou, kterou mnozí pěstují na zahrádkách jako koření. Je totiž nenáročná a rychle se vám rozroste. Může dorůstat výšky až dvou metrů a je opravdu velmi aromatická. Vypadá trochu jako řapíky celeru a celer vám i chutí trochu připomene navíc v kombinaci s petrželí. Chuť a vůně libečku jsou opravdu velmi intenzívní, je proto třeba jej používat s mírou. Většinu ho stačí přidat do jídla jen pár lístků. Nejlepší je používat ty mladé, ty větší a starší mohou být nahořklé.

Libeček - tradiční bylinka našich babiček

Kromě své výrazné chuti se může libeček pochlubit i svými léčivými schopnostmi. Jako léčivka se používal již ve starověku při problémech s trávením a nadýmáním. Ve středověku byl oblíbenou bylinkou v klášterních zahradách. Věřilo se také, že má afrodiziakální účinky. Navíc působí močopudně, doporučuje se proto při zánětech močových cest. Uleví i při pálení žáhy. Libeček s oblibou používaly naše babičky, najdete jej v mnoha receptech staročeské kuchyně.

Kam použít libeček?

Bez libečku se neobejde hlavně poctivá česká bramboračka, lepší chuť dodá i zeleninovým či masovým vývarům. Pár lístků můžete také přihodit do hrnce, když budete vařit brambory, budou díky němu mnohem lepší a chutnější. Libeček můžete použít rovněž do marinád na maso, výborně se hodí také do bylinkového másla a jako netradiční ozdoba poslouží i u mnoha salátů.

Pokud máte na zahradě libečku dostatek a chcete si ho uchovat i na později, můžete ho usušit, zamrazit, případně jej přidat do octa či oleje a vytvořit si tak vlastní bylinkové dochucovadlo. Nejlepší je ale využít jeho specifickou chuť a připravit z něj zdravé domácí maggi koření, které pak využijete nejen do polévek, ale třeba i do různých omáček nebo k dochucení masa či třeba bramboráků.

Recept na libečkové maggi koření

Pokud jsme vás nalákali na přípravu domácího libečkového maggi, stačí vám jen připravit si svazek libečku (stonky i listy), sůl a extra virgin olivový olej. Libeček nakrájejte na malé kousky. Ty pak dejte do větší mísy, důkladně je prosolte a zalijte olivovým olejem a dobře promíchejte. Pak vše přendejte do sklenice a důkladně promačkejte, aby se z libečku uvolnila šťáva a aroma. Čím víc budete mačkat, tím intenzívnější chuť maggi získáte. Nakonec ještě sklenici dolijte olejem, aby byly lístky zcela ponořené. Hotovou směs uchovávejte v lednici a šťávu pak používejte na dochucení pokrmů. Případně můžete vyzkoušet další maggi směs podle našeho receptu.

Zdroje informací:
Rxlist.com
Verywellhealth.com
Vitalia.cz
1md.org

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více