Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Zdroj: Pixabay

Mangold je dvouletá rostlina, která první rok vytváří růžici listů a druhým rokem kvete. Jeho pěstování není náročné. Bývá k dostání i na farmářských trzích.

Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně jako špenát. U řapíkové formy se širokými dužnatými řapíky a užšími čepelemi se řapíky používají jako chřest. Kromě toho byly vyšlechtěny i různé barevné kultivary s růžovými, červenými nebo žlutými řapíky. U mangoldu oceníme možnost postupné sklizně odlamováním řapíků po celou sezónu. Mangold je vhodný pro víkendové pěstování, není náročný na půdu ani živiny, ale potřebuje dostatek vláhy. Opatrní jsme na přehnojení dusíkem.

Jaké jsou dietetické vlastnosti mangoldu

Mangold obsahuje významnější množství karotenu, vitamínu C a betainu (působí proti kornatění tepen). Má mimořádně vysoký obsah vápníku, železa a jiných minerálů. Jeho konzumace je zcela běžná na jihu i západě Evropy.

Jak mangold upravujeme

Jak už jsme psali, čepele lze dusit jako špenát. Do pomazánek nebo na náplň koláče listy povaříme v páře nebo blanšírujeme s trochou citronové šťávy a pak nasekáme nadrobno. Řapíky pak můžeme zapékat, dusit nebo smažit, podobně jako chřest. Mangold jako listová zelenina se špatně uskladňuje, ale lze z něj vyrobit pesto nebo jeho přebytky jednoduše zmrazit.

Mangold je cenná a nenáročná zelenina, kterou bychom měli pěstovat každý rok. Výhodné je jeho co nejčastější využití v kuchyni. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky