Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto

7. 6. 2021 16:05

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, tejaja Zdroj: Toprecepty, tejaja
Vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu, ale není to žádný nepodarek. Naopak, tahle listová zelenina si zaslouží vaši plnou pozornost. Mangold je zdravější a chutnější než špenát a v kuchyni má široké uplatnění. Víte, kam s ním?

Kde se vzal

Jak jsme popsali minulý týden v našem článku, mangold není žádná novinka. Ve střední Evropě šlo ještě před 300 lety o jednu z nejběžnějších plodin, jak popsal švédský přírodovědec Carlem Linné v roce 1753 v knize Beta vulgaris. Dnes mangold využívá spíše italská a francouzská kuchyně a my na něj trochu zapomínáme. Ale to je škoda. Mangold se snadno pěstuje, vyskytuje se ve více barevných variantách a dokonce ve dvou formách: řapíkové a listové. Zatímco řapíkovou lze využít podobně jako chřest, listovou zase zpracováváme jako špenát. Obě však mají v kuchyni značné možnosti využití.

Do salátu

Tmavě zelené lísky s červenými řapíky, nebo zelené lístky se žlutými, bělavými či fialovými řapíky, případně přímo purpurové lístky… To všechno jsou různé odrůdy mangoldu, jež v salátu působí velmi dekorativně. Mangold lze, stejně jako špenát, jíst syrový nebo tepelně upravený. Má příjemně ořechovou chuť, a jelikož obsahuje méně kyseliny šťavelové, je i zdravější než špenát. Vyzkoušet můžete třeba jednoduchý salát s mangoldem a kysanou smetanou, ale zelené křupavé lístky ozvláštní jakýkoliv míchaný zeleninový salát. Stačí nakrájet různé saláty, přidat cherry rajčátka, třešinky mozarelly a mangold, vybrat správnou zálivku a je hotovo.

V koláčích a palačinkách

Všechny možné druhy slaných koláčů, ať už z listového nebo z křehkého těsta, se dají vylepšit náplní s mangoldem. Vyzkoušet můžete třeba slaný koláč s mangoldem a václavkami. Nebo si dejte zapečené palačinky naslano. Potřebujete klasické palačinkové těsto, které po usmažení naplníte směsí mangoldu, nivy, slaniny a hub a necháte zapéct.

Na způsob špenátu i chřestu

Mangold můžete podávat také klasicky - dušený ve stylu špenátové přílohy, nebo jen lehce spařený a doplněný osmaženou slaninou. Nezapomeňte větší stonky vždy odstranit a využít je zvlášť. Můžete je připravit jako chřest, lze je dát pod maso či je podusit na másle s cibulkou a doplnit míchanými vajíčky ve stylu květákového mozečku.

Mangoldové pesto

Pesto nemusí být zdaleka jen z bazalky. Známe i mrkvové, petrželové, koriandrové a jiné. Stejně tak lze udělat výtečné pesto i z mangoldu. Postupujte stejně jako při přípravě jakéhokoliv jiného pesta. Lístky rozmixujte s olejem, solí, česnekem a piniovými nebo slunečnicovými semínky či se špenátem. Anebo připravte mangoldové pesto s cuketou. Je zase trochu jiné, ale k těstovinám jak dělané.

Do brambor i do masa

Mangoldem můžete vylepšit i italské krémové rizoto nebo podušené lístky přidat spolu s vyškvařenou anglickou slaninou do šťouchaných brambor. Zajímavé jsou i brambory zapečené s mangoldem. Pro slavnostnější vaření naplňte mangoldem a sýrem třeba kuřecí prsa nebo vepřovou panenku. Právě spojení se sýrem činí mangold ještě lahodnějším. No a samozřejmě, mangold se uplatní také v polévkách. Zkrátka přihoďte pár lístků do vaší oblíbené zeleninové a uvidíte, oč zajímavěji bude chutnat.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…