Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu, ale není to žádný nepodarek. Naopak, tahle listová zelenina si zaslouží vaši plnou pozornost. Mangold je zdravější a chutnější než špenát a v kuchyni má široké uplatnění. Víte, kam s ním?

Kde se vzal

Jak jsme popsali minulý týden v našem článku, mangold není žádná novinka. Ve střední Evropě šlo ještě před 300 lety o jednu z nejběžnějších plodin, jak popsal švédský přírodovědec Carlem Linné v roce 1753 v knize Beta vulgaris. Dnes mangold využívá spíše italská a francouzská kuchyně a my na něj trochu zapomínáme. Ale to je škoda. Mangold se snadno pěstuje, vyskytuje se ve více barevných variantách a dokonce ve dvou formách: řapíkové a listové. Zatímco řapíkovou lze využít podobně jako chřest, listovou zase zpracováváme jako špenát. Obě však mají v kuchyni značné možnosti využití.

Do salátu

Tmavě zelené lísky s červenými řapíky, nebo zelené lístky se žlutými, bělavými či fialovými řapíky, případně přímo purpurové lístky… To všechno jsou různé odrůdy mangoldu, jež v salátu působí velmi dekorativně. Mangold lze, stejně jako špenát, jíst syrový nebo tepelně upravený. Má příjemně ořechovou chuť, a jelikož obsahuje méně kyseliny šťavelové, je i zdravější než špenát. Vyzkoušet můžete třeba jednoduchý salát s mangoldem a kysanou smetanou, ale zelené křupavé lístky ozvláštní jakýkoliv míchaný zeleninový salát. Stačí nakrájet různé saláty, přidat cherry rajčátka, třešinky mozarelly a mangold, vybrat správnou zálivku a je hotovo.

V koláčích a palačinkách

Všechny možné druhy slaných koláčů, ať už z listového nebo z křehkého těsta, se dají vylepšit náplní s mangoldem. Vyzkoušet můžete třeba slaný koláč s mangoldem a václavkami. Nebo si dejte zapečené palačinky naslano. Potřebujete klasické palačinkové těsto, které po usmažení naplníte směsí mangoldu, nivy, slaniny a hub a necháte zapéct.

Na způsob špenátu i chřestu

Mangold můžete podávat také klasicky - dušený ve stylu špenátové přílohy, nebo jen lehce spařený a doplněný osmaženou slaninou. Nezapomeňte větší stonky vždy odstranit a využít je zvlášť. Můžete je připravit jako chřest, lze je dát pod maso či je podusit na másle s cibulkou a doplnit míchanými vajíčky ve stylu květákového mozečku.

Mangoldové pesto

Pesto nemusí být zdaleka jen z bazalky. Známe i mrkvové, petrželové, koriandrové a jiné. Stejně tak lze udělat výtečné pesto i z mangoldu. Postupujte stejně jako při přípravě jakéhokoliv jiného pesta. Lístky rozmixujte s olejem, solí, česnekem a piniovými nebo slunečnicovými semínky či se špenátem. Anebo připravte mangoldové pesto s cuketou. Je zase trochu jiné, ale k těstovinám jak dělané.

Do brambor i do masa

Mangoldem můžete vylepšit i italské krémové rizoto nebo podušené lístky přidat spolu s vyškvařenou anglickou slaninou do šťouchaných brambor. Zajímavé jsou i brambory zapečené s mangoldem. Pro slavnostnější vaření naplňte mangoldem a sýrem třeba kuřecí prsa nebo vepřovou panenku. Právě spojení se sýrem činí mangold ještě lahodnějším. No a samozřejmě, mangold se uplatní také v polévkách. Zkrátka přihoďte pár lístků do vaší oblíbené zeleninové a uvidíte, oč zajímavěji bude chutnat.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více