Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kombucha je fermentovaný nápoj, který obsahuje živé mikroorganismy a vitamíny prospěšné pro naše zdraví. V Japonsku je dokonce nazývána čajem nesmrtelnosti. Pojďme si o tomto nápoji a houbě, která jej produkuje, říct něco více.

Kombucha, zvaná také tibetská nebo čajová houba, má kořeny nejspíš ve staré Číně, kde se pila už okolo roku 200 před naším letopočtem. Díky svým blahodárným účinkům se rozšířila do celého světa a získala si velkou oblibu. 

1

Na co pomáhá kombucha

Stejně jako kysané zelí nebo jogurt patří mezi fermentované potraviny. Podporuje trávení a zdraví střev, podílí se na funkci imunity, obsahuje množství vitamínů a antioxidantů. Působí protizánětlivě a posiluje játra a ledviny.

2

Kdy a jak pít kombuchu

Ideální je, pít ji ráno a nalačno. Může se však pít kdykoli během dne. Pomáhá například s trávením vydatného oběda. Je skvělá také jako osvěžení během horkých dní, a protože se uchovává v lednici, máte vychlazený nápoj vždy po ruce.

3

Jak si doma vyrobit kombuchu

V první řadě potřebujeme získat samotnou houbu. Tu si buď můžeme koupit ve zdravé výživě nebo ji od někoho získat. Houbu vložíme do oslazeného a zchladlého černého nebo zeleného čaje a necháme ji stát 7–9 dní. Lahev zakryjeme pouze látkovým nebo papírovým ubrouskem. Hotový nápoj uchováváme v lednici.

4

Co je to kombucha

Kombucha je symbiotický útvar shluku kvasinek a bakterií, který tvarem připomíná houbu. Ta pro svůj růst potřebuje cukr a kofein, kterým se živí. Následnou fermentací vznikají zdraví prospěšné kvasinky a laktobacily, které obohacují střevní mikroflóru.

5

Kolik alkoholu obsahuje kombucha

Při fermentaci nápoje vzniká alkohol a kyseliny octová, mléčná a glukonová. Fermentace je přeměna sacharidů na alkohol nebo organické kyseliny. Výsledný nápoj obsahuje 0,7–1,3 % alkoholu. Nápoj je tedy nízkoalkoholický.

6

Kolik cukru obsahuje kombucha

Při přípravě nálevu dáváme poměrně velké množství cukru. Zhruba 270 g na 3 l čaje. Většina cukru se ale díky fermentaci přemění na alkohol. Ve 300 ml hotového nápoje je ve výsledku 8–9 g cukru, což odpovídá zhruba 2 kostkám.

7

Pro koho není kombucha vhodná

Kombucha není vhodná pro malé děti, těhotné a kojící ženy, diabetiky a osoby s hormonální léčbou. Je to především kvůli obsahu kofeinu a alkoholu. Může se vyskytnout i alergická reakce a v tom případě je vhodná konzultace s lékařem.

8

Kolik kombuchy denně pít

Doporučená denní dávka je 250–500 ml, rozložená do několika menších dávek. Ideální je vypít část ráno nalačno, část po obědě a zbytek večer. Rozhodně ale neuděláte nic špatně, když budete kombuchu popíjet v době, která vám bude vyhovovat nejvíce.

9

Jak pečovat o kombuchu

Aby byla houba v dobré kondici, je potřeba ji každých 7–10 dní dopřát nový sladký čaj. Při té příležitosti je dobré ji opláchnout pod studenou vodou a zbavit ji tím hnědých odumřelých kousků. Také sklenici je třeba čas od času umýt, nejlépe bez použití saponátu.

10

Jak množit kombuchu

Dobře prosperující kombucha stále roste a zvětšuje se. Stará část dole postupně tmavne, odumírá a odlupuje se. Současně se nahoře tvoří nová mladá kombucha. Pokud ji chceme namnožit, můžeme buď odloupnout jednotlivá patra nebo houbu rozřízneme na polovinu.

Až vás klasická chuť kombuchy omrzí, můžete vyzkoušet druhotnou fermentaci, díky které získáte rozmanitou škálu chutí, vůní i barev. U druhotné fermentace se přidává ovoce nebo ovocný džus. O tom ale zase příště. 

Video vám předvede, jak se připravuje kvašené zelí. Můžete se nechat inspirovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více