Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V červenci nakoupíte i o svátcích.
Zdroj: Freepik

Je to už několik let takový předsváteční kolorit. V obavách před tím, že něco dojde a bude zrovna zavřeno, podnikají lidé nájezdy na obchody. Máte si začátkem července lámat s nákupy hlavu, nebo se otevírací doba obchodů s potravinami nemění?

Zákon mluví jasně

Otvírací dobu obchodů s potravinami o svátcích koriguje zákon. Ten určuje, o kterých svátcích mají mít prodejny s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno nebo kdy mohou mít otevřeno. Dobrá zpráva pro všechny nákupůchtivé je, že o červencových svátcích většinou zůstává vše při starém.

Ano, v úterý 5. 7. – na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje – bude otevřeno. Stejně tak ve středu 6. 7. – v Den upálení mistra Jana Husa. Nemusíte se tedy bát, že na sváteční grilovačce něco dojde, všechny obchody fungují podle standardních otevíracích dob a vy si chybějící rychle obstaráte.

Zákon platí od roku 2016 a regulace otevírací doby se netýká prodejen jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 metrů čtverečních, čerpacích stanic, lékáren a prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejen ve zdravotnických zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Aktuálně vyhlášený nouzový stav končí ke 30. červnu 2022, ale většina prodejen se rozhodla mít otevřeno jako v běžných dnech.

Jak jsou na tom tedy jednotlivé typy obchodů? 

Supermarkety a hypermarkety

Lidl, Globus, Albert, Kaufland, Tesco, Billa… většinou budou mít otevřeno podle běžné otevírací doby a uzavřené budou maximálně pobočky, u kterých je to naplánováno z jiných důvodů – třeba rekonstrukce.

Online supermarkety

Z uzavřených kamenných prodejen profitují vždy online supermarkety – rohlik.cz, kosik.cz a itesco.cz Většinou ani nepřistupují k úpravě časů rozvozů. Takže nakoupit u nich můžete kdykoliv. Tito obchodníci ze zákonného uzavření obchodů při svátcích profitují. Obecně udávají, že se jim tržby ve sváteční dny, kdy mají kamenné obchody zavřeno, prodeje zvedají o desítky procent.

Menší prodejny potravin

Obvyklou záchranou, pokud něco doma dojde jsou malé prodejny které většinou vlastní vietnamští obchodníci. V ČR jich je několik tisíc a nemají čistě potravinářský sortiment. Pokud jejich plocha nepřesahuje zákonnou hranici, tak se jich omezení vůbec netýká.

Stále častěji se na čerpacích stanicích setkáte s minimarkety velkých řetězců potravin. Funguje tak například Billa na čerpacích stanicích Shell. Jejich otevírací doba se řídí otevírací dobou samostatných benzínek.

Zákon ani nijak neovlivňuje otevírací dobu malých vesnických obchůdků, ale do této kategorie spadají třeba i malé cukrárny nebo prodejny zdravé výživy nebo třeba i pojízdné prodejny. U těchto provozoven záleží na rozhodnutí provozovatele, jakou zvolí otevírací dobu. Vždy o tom informuje na veřejném místě.

Kdo však musí mít zavřeno podle zákona, tak to jsou bazary, zastavárny a výkupny odpadu.

5. července si připomínáme příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863. Soluňští bratři přinesli na Velkou Moravu písmo - Hlaholici a prosadili tady jazyk - Staroslověnštinu.

6. července si připomínáme upálení kazatele a církevního reformátora Mistra Jana Husa, ke kterému došlo na kostnickém koncilu v roce 1415.

Témata

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více