Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Znáte meteník? Kynutý slaný koláč se může stát lákavým občerstvením i hlavním jídlem
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Úžasně voňavý slaný kynutý koláč meteník je dobrotou mnoha chutí. S kysaným zelím v těstě a voňavým uzeným masem na povrchu se stal v mnoha rodinách oblíbenou dobrotou. Vyzkoušejte, a třeba se zařadíte mezi ty, kteří meteník pečou rádi a pravidelně!


Když pekařka promluví...

Meteník pochází ze Slovenska a snad každá rodina, ve které se peče, má trochu jiný recept, který je často řazen k jejich rodinnému stříbru. Základem meteníku je vždy kynuté těsto s kysaným zelím, dochucené uzeným – buď v těstě zamíchaným nebo je jím těsto před pečením poházené po povrchu. Během pečení se kousky uzeného masa neodolatelně lákavě rozvoní. Meteníík chutná teplý i studený, jako občerstvení či náhražka chleba při grilování. V zimě vás zasytí, v letním horku osvěží.

Recept na meteník - suroviny a postup

Co budeme na meteník potřebovat? Těsto: 270 g vlažné vody, 1 lžička cukru, 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, asi 200 g kysaného zelí, 1-2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička soli, 15 g čerstvého droždí

Dále je třeba: sádlo na vymazání pekáčku, mletý pepř a 150-200 g uzeného bůčku na posyp těsta

Na potření po upečení: 3-4 stroužky česneku, 2 lžíce vody, 4 lžíce oleje

Jak budeme postupovat? Je to opět velmi snadná práce. V připravené vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme chvilku stát. Zatím dobře vymažeme povoleným sádlem pekáček, ve kterém později meteník upečeme. Uzený bůček nakrájíme na drobnější kostičky, zelí propláchneme vodou, necháme okapat a nakrájíme na kratší kousky. K drožďové vodě přidáme mouky, sůl, kmín a zelí. Umícháme měkké těsto, které ihned urovnáme do pekáčku. Srovnané těsto v pekáčku posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a  meteník necháme dobře nakynout (30-60 minut, podle okolního tepla). Vložíme do vyhřáté trouby (190-210 °C) a upečeme – přibližně 40 minut, dočervena. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.

Drobečky z ošatky

  • Syrové těsto je vlhké a opravdu lepí. V pekáčku ho urovnávám lžící, kterou sem tam namočím do vody ve vedle stojícím hrnečku.
  • Místo uzeného bůčku je možné použít anglickou slaninu, uzené maso nebo i škvarky.
  • Do těsta můžete přidat i drobně krájenou cibuli.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat